Linda Sandberg svarar på frågor om helgens Geek Girls Meetup på Tekniska museet i Stockholm.

Digitalt självförsvar på sjunde årliga geek girl-konferensen

2015-05-21 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

”Om allt var som det borde vara skulle det inte behövas föreningar som riktar sig mot tjejer och kvinnor.” Det säger Linda Sandberg, en av de drivande i frågan kring jämställdhet i it-branschen, programansvarig och tillika ordförande i Geek Girl Meetup, inför helgens konferens.

FAKTA/GEEK GIRL MEETUP

En un-conference för geek girls intresserade av web, kod och affärsutveckling. Syftet är att skapa nya nätverk och lyfta förebilder i branschen. Och ha kul genom att nästan alla deltagare är med och berättar om det som de är bra på. På så sätt skapas bra förutsättningar för kunskapsutbyte.

Årets tema: Big sister – säkerhet och övervakning, integritet och yttrandefrihet.

2015 23-24 maj på Tekniska museet i Stockholm.


Läs även intervju med Amelia Andersdotter, en av konferensens talare:

Risk för kraftigt försämrat dataskydd för individer

I helgen är det dags för Geek Girl Meetup:s riksevent med rubriken Big Sister. Kan du berätta lite om bakgrunden?

– Försvarets radioanstalt, FRA, spanar på datatrafik som passerar de svenska gränserna. Och NSA gör samma sak i USA. I kölvattnet efter avslöjandena om underrättelsetjänsternas övervakning ökar intresset av att lära sig mer och kunna skydda sig på nätet. Precis efter den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden försvarade sig många med att de inte har något att dölja, men lika lite som vi vet vilken information det är vi delar med oss av, lika lite vet vi vad all den insamlade informationen kan komma att användas till. Jag tror att de flesta inte har förstått vidden av det här. Jag vill att fler ska få chansen att lära sig digitalt självförsvar.


Har temat inneburit några särskilda utmaningar och i så fall vilka?

– Vi väljer tillsammans ut ett aktuellt tema som också passar in på en bransch där vi ser att det finns ett behov av att lyfta upp kvinnliga förebilder. Vi har haft speltema, datatema, makertema, rymdtema och i år är det alltså säkerhetstema. Den största utmaningen i år var nog att behöva tacka nej till geeks som vill tala. Vi har så många som vill hålla talks/workshops att alla inte får plats.

– En del säger att kvinnor ofta tackar nej. Så är det aldrig på våra riksevent. Jag tror att det är för att vi skapat ett rum där vi respekterar varandra, alla är nyfikna och vill lära sig mer och ingen har behov av att vara en besserwisser. Hur många gånger har en hört någon ställa sig upp och börja prata om sig själv och sina erfarenheter när micken är fri på golvet under ett geek girl event? Aldrig.


Vilka programpunkter ser du själv mest fram emot?

– Alla, men om jag tvingas välja så är det nog ändå Eva Galperin. Att hon kommer hit trots att hon nyss var på andra sidan jordklotet hade jag aldrig kunnat drömma om för några år sedan. Eva Galperin arbetar på Electronic Frontier Foundation (EFF). De är en av de främsta organisationerna i världen när det gäller att slå tillbaka mot den massövervakningen som sker via NSA.


Hur har ni organiserat er för att få ihop ett program som detta med ideella krafter?

– Vi har frågat vilka geeks som vill hjälpa till. Vi är ett team på ungefär 25 personer som gör detta. Alla bidrar utifrån sin egen förmåga. Det finns inga krav. Om en vill hoppa av är en fri att göra det, likaså om någon vill hoppa på och hjälpa till.


Vad är det som lockar sponsorerna till ett evenemang av det här slaget?

– De flesta företag börjar inse att de måste tänka jämställt vilket har lett till att alla vill nå och anställa kvinnor. Problemet är att det inte finns så många. Tjejer och kvinnor väljer helt enkelt i allt större utsträckning bort både teknikutbildningar och att arbeta i it-branschen. Förut kunde en peka på att siffrorna i alla fall går upp lite. Just nu går siffrorna inte upp alls i Sverige, det står helt still. Det finns olika anledningar till varför det är så, jag tror att attityder och avsaknad av förebilder har haft betydelse. Vem är sugen på att börja arbeta på ett företag där de flesta i styrelsen är män? Eller på ett ungt startup-företag som hävdar att jämställdhet är viktigt, men ändå bara är killar som kör detta? Eller börja i en klass där en vet att en förmodligen kommer bli ensam tjej eller kanske två? Det är helt enkelt inte intressant.


– Över 200 har redan anmält sig, vilka fler tycker du borde komma och varför?

– Alla som är nyfikna är välkomna. Om du vill veta mer om övervakning, integritet och de digitala fotspår som du själv lämnar efter dig tycker jag du ska komma. Om du inte har möjlighet att åka till Stockholm och Tekniska Museet går det bra att följa vår livestream på bigsister.se (där livesänder vår egen streamingqueen Sara Fritzon både lördag och söndag).

Det är sjunde året i rad som Geek Girl Meetup genomförs. Vad kan du säga om utvecklingen under de här åren och hur ser du på framtiden för Geek Girls?

– Vi växer hela tiden, både nationellt och internationellt. Så framtiden ser tyvärr ljus ut för Geek Girl Meetup. Om allt var som det borde vara skulle det inte behövas föreningar som riktar sig mot tjejer och kvinnor. När alla är precis lika självklara kan vi sluta. Och bara hänga, kanske ta en öl och fisa (längtar dit!)

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: