Annelie Nordström och Lenita Granlund presenterade Kommunals avtal i dag.

#avtal16: Klart med satsning på Kommunals undersköterskor

2016-04-29 | Jenny Rönngren padlock

EKONOMI

Det blev en särskild satsning utöver industrins riktmärke för undersköterskorna Kommunal, precis som förbundet hade krävt, i nya kollektivavtalet med Sveriges kommuner och landsting (SKL) som nu är undertecknat. Därtill ska heltid införas som norm enligt avtalet som av Kommunal beskrivs som en historisk seger.

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-09-15 #avtal16: Kommunal ger LO ultimatum inför löneförhandlingarna

2015-09-10 Missvisande om löneskillnader mellan män och kvinnor

2015-09-08 Alarmerande brist på behörig personal inom socialtjänsten

2015-06-18 Blygsam förbättring enligt Medlingsinstitutets siffror

2015-02-17 Kvinnor flyr från underbetalda jobb i den offentliga sektorn

2015-01-23 Sjuksköterskor i Boden säger upp sig i protest

2015-01-13 Agneta Stark: De tidigare tysta tiger inte längre

2015-01-06 En dålig affär för alla att lönediskriminera kvinnor

2015-01-06 Örebro går i bräschen för höjda sjuksköterskelöner

2014-11-18 #arbetsvillkor: Höga krav men lågt inflytande i barnomsorgen

2014-11-04 Försummade barnutredningar ett systemfel som måste åtgärdas

2014-06-13 Feministisk arbetskritik

2013-05-24 Allianskvinnor vill återinföra årliga lönekartläggningar

2013-01-18 Mycket har (inte) hänt

2012-10-19 Ohälsosamt med låg lön

2012-03-16 #ohälsans kön: Låglönestressen

Avtalet som tecknats löper på tre år, ska ge reallöneökningar åt alla medlemmar och omfattar förutom Kommunal och SKL även Pactaföretagen. Yrkesutbildade undersköterskor ska under avtalets första år få en löneökning på 1 020 kronor, vilket är 500 kronor mer än de 520 kronor som överenskommits för samtliga medlemmar.

Även under avtalets andra och tredje år ska undersköterskorna få ett extra påslag, med 180 respektive 150 kronor utöver det så kallade märke som de åren sätts av industrin – vars nyligen ingångna avtal endast är ettårigt.

Arbetsgivarsidan är också nöjd med avtalet, efter att först ha krävt sifferlösa avtal, och det extra påslaget till undersköterskorna är större än de 400 kronor som Kommunal hade krävt, konstaterar tidningen Arbetet. SKL:s förhandlingsledare Helene Fritzon, säger till Arbetet att det var priset för ett långt avtal.

– Våra medlemmar kan betala det här. Ett treårigt avtal ger förutsättningar för långsiktig planering och utveckling av kvaliteten. Det finns stora vinster i det, som gör att vi kan räkna hem avtalets värde i våra budgetar.

Omräknat i procent ligger avtalets värde under första året på 3 procent och för undersköterskorna på 4,3 procent – att jämföra med industrins ettåriga lönelyft på 2,2 procent. Exakt hur löneökningarna ska fördelas avgörs i lokala löneförhandlingar, vilket enligt tidningen Arbetet innebär att det rent teoretiskt kan bli så att vissa undersköterskor blir utan påslag, en risk som avtalssekreteraren Lenita Granlund tonar ner.

– Med det här avtalet bryter vi värdediskrimineringen på svensk arbetsmarknad, säger hon till Arbetet.

Bland undersköterskor som Arbetet har intervjuat finns ändå besvikelse. Arbetet kräver utbildning, är slitsamt och yrket har varit undervärderat länge.

Emine Gunes tycker att påslaget är bra, men kunde varit bättre. Efter tio år en lön på drygt 23 000 kronor.

– Trots att jag är utbildad har jag knappt fått någon lönehöjning innan. Visst är jag tacksam för högre lön nu men efter skatt blir det ändå inte mycket, säger hon till Arbetet.

Och stödet för Kommunals medlemmar har enligt Lenita Granlund varit starkt.

– Vi har känt stort stöd från både medlemmarna och allmänheten. Det är det stödet som har gjort avtalet möjligt.

I ett pressmeddelande menar Granlund att påslaget för undersköterskorna kommer att påverka alla medlemmars löner positivt och hon framhåller att normen om heltid är en förutsättning för att de rekryteringsbehov som finns inom välfärden ska kunna tillgodoses. Något arbetsgivarna håller med med om och enligt Helene Fritzon har heltidsjobben verkligen har blivit fler de senaste åren. Med det nya avtalet ökar kraven på de lokala parterna att fortsätta i den riktningen.

Senast 2017 ska de ha lokala handlingsplaner klara med målsättningen att tillsvidareanställning på heltid ska vara det normala vid nyanställning och att redan anställda medarbetare i högre utsträckning ska arbeta heltid. Planen sträcker sig till och med 2021 och ska följas upp årligen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: