Folkkampanjen för asylrätt i Norrköping samlar namnunderskrift.

Folkrörelse planerar aktioner mot regeringens flyktingpolitik

2016-03-04 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

Nu bildar Folkkampanj för asylrätt en aktionsgrupp även i Stockholm. På onsdagskvällen samlades att stort antal asylrättsaktivister och asylsökande för att planera aktiviteter i Stockholm med syfte att stoppa regeringens flyktingpolitiska lagförslag. Liknande lokalgrupper har bildats i flera städer runt om i landet.

På sin hemsida tipsar Folkkampanj för asylrätt om flera sätt att engagera sig: ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Tillsammans ska vi visa att det finns ett folkligt stöd för flyktingmottagande och asylrätt i Sverige! Det är inte för sent – riksdagen diskuterar lagförslaget den 27 april”.


RELATERADE ARTIKLAR:

2016-02-27 Berättelser om flykt och krav på lagliga vägar in i Europa

2016-02-12 Nytt förslag ökar otryggheten för prövade människor på flykt

Målet med Stockholms nybildade arbetsgrupp är att organisera aktioner och opinionsbildande aktiviteter. Folkkampanj för asylrätt har stöd av 111 olika organisationer.

Hittills har 24 300 personer skrivit under kampanjens upprop mot transportöransvar och alla hinder mot familjeåterförening, tillfälliga uppehållstillstånd och alla åtgärder som inskränker asylrätten och som strider mot barnkonventionen.

– Förslaget måste stoppas! Samhällen byggs av människor inte av murar, sade aktivister på mötet.

Lokalgruppen i Stockholm planerar nu en rad olika aktiviteter fram till den 27 april, då regeringens nya lagförslag ska behandlas i riksdagen. Fem arbetsgrupper bildades under mötet. Bland annat fattades beslut om att göra en informativ film om konsekvenserna av regeringens nya lagförslag som ska spridas på sociala media. Ett event på ABF den 9 april planeras, där människor kan dela med sig av sina personliga berättelser kring flykten och hur de skulle drabbas av de nya asyllagarna. Det diskuteras också en stafett med en mänsklig kedja som använder symboler såsom flytvästar och att åka till riksdagen ”med båt”. Demonstrationer planeras den 9 och 16 april samt varje torsdag mellan 15-17. Gruppen ska dela ut flygblad och samla namnunderskrifter på stan.



En av aktivisterna från Folkkampanj för asylrätt som varit med och ordnat uppstartsmötet är Kajsa Sörman. Hon är nöjd med mötet och att det nu finns en plattform för att utgå ifrån här i Stockholm.

– Vilka aktiviteter som startar utifrån detta återstår att se, men kraften finns där. Vi vägrar finna oss i att se hur vissas privilegier skyddas på de mest utsattas bekostnad. Vi har till den 20 april för att nå 100 000 namn. Med den breda representation och det stora engagemang som jag upplevde på mötet tror jag att vi kan nå det målet. Även om det bara är en liten del i en mycket större utmaning.

Liknande lokala arbetsgrupper har bildats i Malmö, Göteborg, Uppsala och Norrköping. Göteborg bjuder in alla intresserade till ett uppstartsmöte för att starta en lokal Göteborgsgrupp den 12 mars. Norrköping har redan bildat sin lokalgrupp och är ute på staden och samlar namnunderskrifter.

Folkkampanjen i Malmö har redan haft tre möten. Arbetsgrupperna jobbar med planering, ordnar demonstrationer och trycker flygblad.

– En av arbetsgrupperna i Malmö heter Kunskapsgruppen och försöker samla argumentationsteknik och kunskap om asylrätt och lagförslagen på en och samma plats, som en kunskapsbank. Även en skolgrupp har startats som ska utforma workshops som de ska hålla på olika högstadier/gymnasieskolor i Malmö, säger Malmöaktivisten Alma Diaz Rämö.

Malmögruppen träffas igen den 7 mars.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: