Ur inbjudan till inställda möten i 165 städer.

Kvinnohatare organiserar sig

2016-02-05 | Sholeh Irani padlock 1

UTRIKES

Amerikanen Daryush Valizade, med artistnamnet ”Roosh V”, är ökänd för sin vidriga kvinnosyn och grova antifeminism. Han bjöd in till möten på 165 platser världen över den 6 februari, bland annat i Stockholm. Syftet uppgavs vara att mobilisera anhängare och få medial uppmärksamhet. Efter massiva protester ställdes mötena in med hänvisning till eventuella deltagares säkerhet. Feministiskt perspektiv har talat med en feminist granskat det slutna forum där bland annat legalisering av våldtäkt diskuteras.

RELATERAD ARTIKEL:

2014-11-25 Protester mot Julien Blancs inplanerade Sverigebesök

Det är oklart om Daryush Valizadeh överhuvudtaget hade för avsikt att genomföra mötena eller om det hela var en PR-jippo för att liva upp sin mansrörelse och få medieuppmärksamhet. 80 000 i Storbritannien och 100 000 i Australien och flera tusen i Sverige skrev under protestbrev med krav på inreseförbud och att Daryush Valizadeh skulle förhindras från att hålla sina möten. Daryush Valizadeh uttrycker sig fientligt mot medierna och vad han kallar för eliten och det politiska etablissemanget. Han har anklagat medierna för att ha utsatt honom för en komplott och påstår att medierna mörklägger sanningen om hans rörelse. Men sanningen om hans åsikter och den växande rörelse han organiserar går att se på hans många hemsidor bland annat Return of Kings, intervjuer, artiklar och 15 böcker. Daryush Valizadeh avslöjar allt mer ultrakonservativa, nationalistiska och rasistiska åsikter i sina artiklar och intervjuer.

En feminist och antirasistisk aktivist, bosatt i Europa med rötter i Mellanöstern, har anslutit sig till nätverket under falskt namn för att se vad männen pratar om, och berättar under anonymitet för Feministiskt perspektiv vad hon fått reda på:

– Vad jag kan se är det omkring 40 000 medlemmar i nätverket som får nyhetsbrev. Sedan är omkring 20 000 av dessa deltagare där som gäster, inte medlemmar. De kan läsa men inte skriva kommentarer, till exempel. De senaste dagarna har Roosh V stängt av forumet för gästerna. Jag gissar att en del av dessa 20 000 är där av nyfikenhet eller som jag för att se vad som pågår. Men det är ändå ett stort nätverk av män från hela världen, majoriteten från länder i väst.


Vad pratar de om?

– Kommentarerna är råa och grova, en del handlar om våldtäkt och uppmuntran till det, om maskulinitet och naturlagar. De senaste dagarna, med den stora mediala uppmärksamheten och feministers mobilisering överallt, har stämningen på forumet varit spänd. En skrev att han ville komma i kontakt med andra i sin stad för att han känner sig orolig. Då svarade 20 personer att han är en ynklig och rädd ung man och därför ska inte blanda sig i detta utan stanna hemma.

– Daryush Valizadeh skrev själv i en kommentar att under nuvarande situation kommer de inte att släppa in någon ny deltagare i forumet, förutom sådana de känner från tidigare och litar på. ”Men håll kontakten och häng med i våra nästkommande möten”, skrev han.


Hur seriöst eller farligt är detta mansnätverk?

– Jag uppfattar dem som farliga. Först var jag tveksam, tyckte att jag tar dem på för stort allvar på grund av min egen erfarenhet av våldtäkt eller för att jag är feminist. Många har sagt till mig de senaste dagarna att de är skojare och inte ska tas på allvar eller få utrymme. Men sanningen är att jag aldrig sett ett så organiserat, aggressivt och brett nätverk av män. Det handlar inte om enskilda sexistiska män som håller på att våldta var på sitt håll. De håller på att skapa ett nätverk och det gör dem till farliga aktörer. Bara det faktum att en enda person som Roosh V som inte verkar vara psykiskt balanserad, på fyra år lyckas bli megakändis och få så många följare visar djupet av sexismen i våra samhällen.


Vad är deras mål, hur förklarar de sin ståndpunkt när det gäller våldtäkt?

– De säger helt enkelt att det ingår i manlighetens natur att våldta kvinnor. De som fördömer våldtäkt är enligt dessa män bara sjuka i huvudet och onaturliga. Detta skriver de öppet om i sina kommentarer i forumet.


Hur definierar de våldtäkt?

– Att kunna ha sex med vilken kvinna som helst som de önskar, var som helst, när som helst. Roosh V menar att det inte handlar om våldtäkt utan sex. Han menar att våldtäkt ska avkriminaliseras och då lär kvinnorna sig att hantera sådana situationer. Om de inte vill ha sex då ska de sköta sig och göra någonting emot och om de inte kan hjälpa det så bara gå med.

– En sak Valizadeh eller Roosh V vill lära ut och betonar är att ett ”nej” inte nödvändigtvis är ett nej när det kommer från kvinnor. Ofta betyder det faktiskt ja, det är bara stå på sig och inte acceptera ett nej, tipsar han.

– Han är juridiskt smart och säger hela tiden att han inte uppmuntrar till våldtäkt, därför heter hans första kända artikel ”Hur stoppa våldtäkt”, även om han i själva verket uppmanar till våldtäkt. Det som Valizadeh skriver om i sina böcker handlar om hans erfarenheter av sex – vilka är rena våldtäkter, även juridiskt.

– Han lär ut hur man ska ragga kvinnor, stå utanför nattklubbar och välja en berusad kvinna som offer och få hennes förtroende och sedan ha sex med henne även utan hennes samtycke. För att få hennes förtroende rekommenderar Roosh V att säga till exempel, ”om du vore min syster skulle jag vilja att en man skjutsade hem dig”. Men hans anhängare på forumet är ännu fräckare och rakare.


Vad pratar de om i forumet nu?

– De diskuterar de aktuella lördagsmötena som ställdes in. En del är arga på Daryush Valizadeh för att han backade. Men de flesta stödjer honom och menar att beslutet var rätt, att ställa in för säkerhetens skull, och att han nu är en hjälte alla känner till. De menar att det de talar om inte handlar om våldtäkt utan om ”manlighet” eller ”ny-manlighet”, att ta tillbaka sin rätt. Att manligheten ska växa sig stark igen. De uppmuntrar varandra att bygga upp sina kroppar och bli starkare.


Rasism och islamofobi

Enligt feministen och antirasisten som har koll på Daryush Valizadehs nätverksforum, skrivs en hel del rasistiska, homofobiska och islamofobiska kommentarer av medlemmarna.

– Den här personen (se ovan) är mycket populär i forumet och som många andra predikar han om traditionella könsroller. Men han uttrycker sig även grovt rasistiskt mot spansktalande invandrare och kallar dem för ”smutsiga vildar” i en annan kommentar.

Daryush Valizadeh visar sin syn på migration till exempel i ett videoklipp. Hans påståenden liknar de amerikanska högerextremisternas, med konspiratoriska förklaringar kring migration.

– En annan anhängare från en liten stad i Tyskland skriver att hans stad har blivit otrygg på grund av alla invandrare. Men Valizadeh själv säger i en videoklipp att hatet mot honom beror på att han har sin bakgrund i Mellanöstern. Han utnyttjar alla knep för att klara sig. En dag är han rasist och andra dagen fördömer han rasism. Han pendlar åsiktsmässigt och är mycket motsägelsefull, vilket antingen visar hans psykiska tillstånd eller hans opportunism. Men vad jag kan se har omkring 80 procent av forumets medlemmar västerländska alias namn.

Politiskt står Daryush Valizadeh till höger om republikanerna i USA och kan snarare jämföras med militanta ultrakonservativa. I en post den 26 januari på sin hemsida definierar han sig som nationalistisk heterosexuell man med konservativa värderingar som går emot öppna gränser, feminism, multikulturalism, mångfald, jämlikhet, ateism... Hans politiska åsikter och kvinnosyn påminner mest om de nyfascistiska rörelserna i Europa med konspiratoriskt inslag. Daryush Valizadeh skriver:

– Mina nästan tre år i ett mestadels nationalistiskt land, Polen, bekräftade för mig att nationalism är det mest naturliga tillståndet för en man att befinna sig i... Nationalism, inte att förväxla med ultranationalism, främjar en mer meningsfull mänsklig tillvaro med hjälp av moral, dygd och genetisk identitet som byggstenar för samhället, och fungerar därför som ett mer kompatibelt operativsystem för människor.

Vidare skriver han att ”neomasculinity” är en patriarkal modell som är kompatibel med nationalism och helt och hållet avgörande för dess framgång.

Daryush Valizadeh är dessutom grovt islamofobisk. I flera artiklar och kommentarer hetsar han mot ”muslimer” som ”invaderar Europa”. I en text skriver han ”Om jag vore en arg fransman eller tysk, hade jag vetat vad jag skulle göra nu”. Han rekommenderar sedan de männen att hitta en stad med bra strategiska försvarsmöjligheter, en stad med många flyktingar, ”etablera kommunikation med sympatiska stater som Ryssland”, hitta 30 beväpnade män som är bredda att dö för sin nation, attackera denna stad, släng ut invandrade och försvara er egen position mot lokala poliser och stå ut så länge det går för att få mediers uppmärksamhet.

Kort efter denna artikel går Daryush Valizadeh ut och säger att han hatar muslimer men älskar urgamla muslimska visdom om farorna med förvildade okontrollerade kvinnor. Han säger att kvinnor måste ledas av starka patriarker i sina hem. Det är motsatsen till vad som har skett i väst, vilket lett till att kvinnor i väst föredrar att bli förnedrade och ”sterila freakshows” istället för att leva under hälsosamma familjeförhållanden, enligt Daryush Valizadeh (Roosh V).

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20160205 - Ingrid Engarås

Bevare oss väl, vilken galenpanna!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: