Speed Sisters.

Stockholm får feministisk filmfestival

2016-01-20 | Anna-Klara Bratt padlock

KULTUR

3-6 mars blir det feministisk filmfestival på Zita Folkets bio i Stockholm. Bakom satsningen står Stockholms feministiska filmfestival som bland annat har fått stöd av Stockholms stad. Syftet är att öka jämställdheten i filmutbudet och meningen är att festivalen ska bli ett årligen återkommande evenemang.

Stockholms Feministiska filmfestivals förslag för att öka jämställdheten i filmutbudet:

  • Utveckla de nationella kulturpolitiska målen så att de inkluderar ett jämställt film- och kulturutbud.

  • Utveckla biografstödet så att det främjar distribution och visning av jämställt filmutbud nationellt och lokalt.

  • Ge Svenska Filminstitutet i uppdrag att redovisa relevant könsuppdelad statistik för de filmer som visas på landets biografer, samt av utbudet från svenska distributörer. Exempelvis avseende regi, manus, producent, huvudperson, produktionsbudget och antal besökare.

  • Sverige bör driva frågan om jämställd filmdistribution inom EU för att åstadkomma ett mer jämställt utbud på Europas biografer.

  • Modernisera radio- och tv-lagen så att det tydligt framgår att den som sänder är skyldig att verka för ett jämställt utbud i sändningen av film och drama, likt regleringen av utbudet av program av europeiskt ursprung.

  • Ställ krav i anslagsvillkoren till Sveriges Television att redovisa könsuppdelad statistik om film och drama som sänds.

  • Modernisera sändningstillståndet för Sveriges Television med mål om att andelen film och drama producerad av kvinnor ska öka till 50 procent innan år 2020.

För program och biljetter besök Stockholms feministiska filmfestivals hemsida.

Bakgrunden till den nya festivalen är den tunga mansdominansen i filmbranschen – och filmutbudet. Stockholms feministiska filmfestival har granskat filmutbudet i Sverige under 2015. Resultatet är nedslående. Av alla filmer som visades på bio i Sverige under förra året var 86 procent regisserade av män. Ser man till spridningen av mäns och kvinnors filmer blir skillnaden ännu större. 93 procent av den film som sågs på bio runt om i landet under 2015 hade en manlig regissör.

- Film upptar en stor del av de flesta människors liv och det är av största vikt att både kvinnor och män skapar de berättelser som förmedlas. Efter att ha granskat de mest sedda filmerna de senaste tio åren kan vi konstatera att det är lika vanligt att regissören heter Christopher Nolan som att den är en kvinna, säger Stephanie Thögersen, initiativtagare och festivalchef för Stockholms feministiska filmfestival.


Vill öka jämställdheten

Syftet med Stockholms feministiska filmfestival är helt enkelt att öka jämställdheten i filmutbudet:

– Det behövs visas filmer av kvinnliga filmskapare och filmer som skildrar kvinnors erfarenheter. Och diskutera hur vi kan förbättra jämställdheten på biograferna i hela landet! I dag råder en total mansdominans. 93 procent av biobesöken förra året gick till mäns filmer, säger Thögersen.

På programmet återfinns långfilmer, kortfilmer och dokumentärer, fransk socialrealism, ett turkiskt Oscarsbidrag, amerikansk independent, israelisk fredsfrisör och omtalade palestinska rally-dokumentären Speed sisters som Feministiskt perspektiv uppmärksammade under förra året.


Lyfta kvinnors liv

- Genom festivalen vill vi bidra till att kvinnliga filmskapare liksom kvinnors liv och erfarenheter lyfts fram och samtidigt arbeta för en ökad jämställdhet i filmutbudet överlag, säger Stephanie Thögersen.

Stockholms feministiska filmfestival går av stapeln den 3-6 mars 2016 på Zita Folkets Bio i Stockholm.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: