Noor Daoud.

Fartfyllda Speed Sisters visar en annan bild av Palestina

2015-12-08 | Julia Eriksson padlock 1

SPORT

Nyligen visades dokumentärfilmen Speed Sisters av regissören Amber Fares i Stockholm. Filmen följer fem unga kvinnor som kör racerbilar i Palestina och som ritar sin egen rutt genom familjenormer, sociala förväntningar och den israeliska ockupationens många vägspärrar och hinder. Doc Lounge stod som arrangörer och ordnade en stor garagefest i samband med filmvisningen. Julia Eriksson från Feministiskt Perspektiv var på plats.

FAKTA/ Speed Sisters

Regissör: Amber Fares

Producent: Amber Fares, Avi Goldstein och Jessica Devaney

Klippning: Rabab Haj Yahya

Produktionsår: 2015

I ett stort garage vid Odenplan i Stockholm äger premiären rum. En rally-bil står framkörd till mitten av rummet som rekvisita, däck ligger utspridda som dekoration och röken från en rökmaskin skapar en dov stämning i det kala garaget. Arrangörerna är klädda i rallyoveraller och det har kommit över hundra gäster för att ta del av kvällens festligheter.

Filmens fokus riktas mot det palestinska Speed Sisters-teamet. De har som första kvinnoseparatistiska racerteam i Mellanöstern banat väg genom den mansdominerande palestinska gaturace-scenen. Speed Sisters är ett porträtt av de fem unga kvinnorna Marah Zahalka, Betty Saadeh, Noor Daoud, Maysoon Jayyusi och Mona Ennab från Västbanken. Självständiga, målmedvetna och fulla av liv ritar de upp sin egen rutt genom familjenormer, sociala förväntningar och samhällspolitik där den pågående militära israeliska ockupationen hela tiden gör sig påmind. De trotsar vägspärrar och stöter på hotfull militär.

Det är ett förmänskligande porträtt vi får ta del av där kvinnorna vågar gå sin egen väg, bryter normer och tänjer på Palestinas alltför trånga gränser. Filmen lyfter fram förarnas och fansens enorma styrka och engagemang där publiken står och trängs på hustak och lutade över barrikader för att få en glimt av förarna, och för att heja fram sina favoriter. Tävlingarna blir ett andningshål från den osäkerhet och frustration som livet under ockupation för med sig.

Efter filmvisningen välkomnas regissören Amber Fares från Kanada upp på scenen. Amber Fares som just nu är bosatt i Ramallah i Palestina delar med sig av sina upplevelser under den fyra år långa filmprocessen, och hur hon träffat Speed Sisters.

– Jag blev medbjuden till ett bilrace och gick spontant dit med en kompis. Det jag möttes av var ren passion och glädje. Det var en speciell stämning med så många som hejade fram tjejerna, och det blir ännu mer speciellt när det kontrasterar mot den konflikt vi hela tiden hör om i media.


Marah Zahalka.


Speed Sisters.


Marah Zahalkas far och bror tittar på när hon kör.


Speed Sisters racar i Jeriko på, av Israel ockuperade, Västbanken.


Vill skapa ett paradis

Fares berättar att hon med sin film ville skapa ”ett paradis” som bryter mot bilden som annars förmedlas i media då länder befinner sig i konflikt.

– Med filmen ville jag skapa ett paradis. Vi ser platser som Palestina och Syrien, och ofta blir det bara en sida, ett narrativ, som visas upp och den handlar om krig och misär. Jag ville visa den andra sidan, ett annat perspektiv och en annan verklighet.

Fares är noga med att betona den drivkraft och livsenergi som finns hos bilförarna och allmänt hos ett folk som lever under ständig ockupation.

– I media handlar det så mycket om fanatism och terrorism. Det är viktigt att se att kriget inte definierar de som bor där. Kriget är ett faktum och ligger på många sätt placerat ovanför människorna, men människorna ger inte upp för det, de hittar sina drivkrafter i annat. De lever sina liv som vanliga människor med alldeles egna problem och drömmar.

Filmen visar upp en bild av att de unga kvinnorna stöttas av andra män som också kör racerbil och att det finns ett stort allmänt intresse kring sporten.

– Jag möttes av ett allmänt positivt förhållningssätt till de här unga kvinnorna. De män som också utför sporten ställer sig oftast positiva till att kvinnorna vill vara med. De allra flesta jag träffade var positiva till att tjejerna valt att köra racerbilar och det kanske förvånade mig något att klimatet kändes så öppet. Självklart är brist jämställdhet ett problem som definierar hela världen och så även på Västbanken, men den generella känslan hos de vi mötte under tiden var bara peppande och positiv.

Som det ser ut just nu så har alla tävlingar varit inställda i Palestina sedan sex månader tillbaka, på grund av det spända politiska läget, men förarna har sina metoder för att få fortsätta öva. Amber Fares har skickat sin film till diverse palestinska organisationer för att underlätta spridningen av den och för att få fler att öppna ögonen för sporten. Speed Sisters har visats i över tjugo länder och på filmfestivaler världen över. Amber Fares nästa filmprojekt kommer troligtvis handla om sport än en gång.

– Nästa projekt kommer antagligen handla om sport igen. Det finns något lockande med att visa hur sporten förenar och stärker människor, och det blir extra intressant att bevaka sporten när den befinner sig i ett land i konflikt, det skapas intressanta kontraster.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20151208 - Gull Törnegren

Wow!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: