Franska armén har kommenderats ut i Paris.

Paris: Minst 128 döda i flera attacker och i gisslansituation

2015-11-13 | Bella Frank padlock

UTRIKES

Minst 129 personer tros ha dödats i sju attacker i Paris under fredagskvällen, bland annat genom skjutningar in på en restaurang och en bar, och två självmordsbombningar. Människor som befann sig på konserthuset Bataclan togs som gisslan, gisslansituationen meddelades vara över strax innan klockan ett på lördagsmorgonen men minst 80 personer, tros ha dödats där. President Francois Hollande har utfärdat undantagstillstånd i hela Frankrike och stängt landets gränser tills vidare. Hollande sade under lördagen att IS/Daesh ligger bakom dåden som tros ha planerats utomlands men genomförts med personer inifrån Frankrike, IS har också tagit på sig ansvaret för attackerna.

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-11-14 Beirut och Paris – IS-terror i två huvudstäder på två dagar

Så många som sju attacker genomfördes i Paris, Frankrike, under fredagskvällen. Dels ska flera skottlossningar ha ägt rum i det tionde och elfte arrondisementen i centrala Paris, vid en kambodjansk restaurang dödades flera personer. Senare rapporterades om ytterligare en skjutning vid Les Halles, en explosion ska också ha detonerat vid ett fotbollsstadium där en vänskapsmatch mellan Frankrike och Tyskland spelades. Vid 23-tiden rapporterade nyhetsbyrån Agence France Presse att 100 personer tagits som gisslan på konserthuset Bataclan och att upp till 26 personer har dödats i attackerna, men dödssiffran steg under kvällen. Vid halvettiden, natten mot lördag stormade polis konserthuset och enligt rapporter från franska BFMTV och Reuters kan upp till hundra personer ha dödats på konserthuset där Eagles of death metal spelade.

Det var på fredagskvällen oklart vem eller vilka som ligger bakom attackerna, men det faktum att upp till sju attacker genomförts på flera olika platser i staden, flera med stort symboliskt värde som den berömda Louvren, fick många att tro att det handlar om en koordinerad terrorattack. Snabbt stod det klart att attackerna varit mycket mer dödliga än de två terrorattacker som genomfördes i januari i år då redaktionen till Charlie Hebdo attackerades och 12 personer sköts ihjäl och i en andra attack två dagar senare dödades fyra personer i en judisk kosherbutik. Två av gisslantagarna på Bataclan ska ha dödats, men flera av attentatsmännen tros vara på fri fot. Ytterligare 1 500 soldater har kommenderats ut på Paris gator.

Tre explosioner detonerades i närheten av arenan Stade de France där Frankrike och Tyskland spelade en vänskapsmatch vid vilken president Francois Hollande närvarade och evakuerades från. Enligt Wall Street Journal som pratat med en vakt på stadion ska åtminstone en av självmordsbombarna ha haft biljett till matchen och försökt komma in, men stoppades i säkerhetskontrollen. Enligt tidningen ska självmordsbombaren då backat och utlöst sitt självmordsbälte. Fotbollsmatchen fortsatte och efter den var slut hölls publiken kvar inne på arenan. I ett filmklipp som the Guardian publicerade på sin liveblogg kan man se fotbollsmatchen pågå och en explosion hörs i bakgrunden.

Francois Hollande talade en kort stund innan midnatt på fredagskvällen och sade då att han utfärdar undantagstillstånd i hela landet och stänger landets gränser fram tills dess att man har fått de pågående attackerna under kontroll. Många människor som befann sig ute på fredagskvällen har tvingats stanna kvar på plats eftersom säkerhetsläget var så dåligt och polisen uppmanade alla att hålla sig inomhus.

*Artikeln har uppdaterats under fredagskvällen och under lördagen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: