Beirut och Paris – IS-terror i två huvudstäder på två dagar

2015-11-14 | Bella Frank padlock

UTRIKES

På fredagen genomfördes de sju attacker i Paris som dödade sammanlagt minst 129 personer – en dödssiffra som väntas stiga ytterligare – terrorattacker som IS har tagit på sig ansvaret för. President Francois Hollande sade på lördagen också att IS/Daesh ligger bakom dåden, och att de planerats utomlands. Och för bara två dagar sedan genomfördes två självmordsbombningar i Dahiyeh i södra Beirut, mitt i rusningstid. Över 40 personer dödades i dåden som IS också har tagit på sig ansvaret på.

Relaterad artikel: Paris: Minst 128 döda i flera attacker och i gisslansituation

Det var alldeles i närheten av en shiamuslimsk moské i det Hizbollahdominerade området Dahyeh i Beirut som en självmordsbombare parkerade en motorcykel med sprängmedel och detonerade den mitt i rusningstrafiken, då människor var på väg hem från sina jobb. Det var precis då, rapporterar the Guardian, som Hussein Mustafa parkerade familjens bil i närheten av moskén, med sin fru och son i passagerarsätet bredvid. Hussein Mustafa och hans fru dog omedelbart, medan deras treårige son, Haidar överlevde och nu är föräldralös.

– Hans mor kramade honom medan hon dog, sade Haiders kusin Adraa Taleb till the Guardian medan hon satt vid treåringens sjukhussäng.

När folk samlades för att hjälpa offren från den första självmordsbombningen började den andra självmordsbombaren att göra sig redo för att detonera sin laddning. Enligt medier i Libanon kan många ha räddats av att tvåbarnspappan Adel Termos, som dog i den andra explosionen, ska ha kastat sig över självmordsbombaren då han var på väg till folksamlingen utanför moskén. I ett uttalande efter dåden tog IS på sig ansvaret och sade att syftet var ”att döda shiamuslimer”. Det Hizbolladominerade Dahyeh har tidigare drabbats av bombningar av flera olika grupperingar som har hänvisat till Hizbollas inblandning i striderna i grannlandet Syrien där Hizbollah stöder den sittande diktatorn Bashar al-Assad.

Sent samma kväll, i torsdags, bekräftade USA:s försvarsdepartement Pentagon att man med stor sannolikhet dödat den ökände britten ”Jihadi John”, Mohammed Emwazi, som skurit halsen av flera av IS offer inför kamera. Rapporterna kom under fredagsförmiddagen och beskrevs som ett stort slag för IS, samtidigt som det också rapporterades om att IS förlorat kontrollen över staden Sinjar i norra Irak, efter strider med Peshmergastyrkor och amerikanska flygräder. Både Emwazis död och befrielsen av den strategiskt viktiga staden Sinjar beskrevs under fredagen som tecken på framsteg i kampen mot terrorgruppen IS.

Sådana tecken grumlades dock när bilden på det som hände i Paris började klarna på lördagsmorgonen. Det var under fredagskvällen oklart vem eller vilka som låg bakom attackerna men när det kom fram att det genomförts sju attacker på olika platser i Paris, varav flera skjutningar, självmordsbombningar och det blodiga gisslantagandet på konserthallen Bataclan, pekade allt på en koordinerad och välplanerad terrorattack som hade vissa likheter med attackerna i Mumbai 2008 och Nairobis Westgate-galleria 2013. Eller attackerna i Oslo och Utöya som Anders Behring Breivik utförde 2011, vittnesmål hur folk har gömt sig inne på Bataclan medan folk avrättades omkring dem får tankarna att vandra till vittnesmålen från folk som deltog i Arbeiderpartiets ungdomsläger och som gömde sig på toaletter invid samlingssalen medan Brevik genomförde sina avrättningar.

På lördagen sade president Francois Hollande att det var IS som ligger bakom attackerna, samt att de varit planerade utomlands men utförda med hjälp inifrån landet. På lördagskvällen meddelade åklagare Francois Molins som leder undersökningen att man tror att attentatsmännen varit sju fördelade på tre grupper. På lördagen tog också IS på sig ansvaret för även denna attack. Ytterligare en IS-attack utfördes i Iraks huvudstad Bagdad på fredagen, liksom i Beirut riktades också den mot shiamuslimer då en shiamiliskrigare som bekämpat IS begravdes. En självmordsbombare attackerade moskén Al-Ashara al-Mubashareen i Amil i södra Bagdad. Minst 18 personer ska ha dödats rapporterar Reuters. IS har också tagit på sig ansvaret för det ryska planet som tros ha exploderat i luften innan det kraschade i Sinai häromveckan då 224 personer omkom.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: