Maria Henriksson och Gabriel Wikström.

Gabriel Wikström tog emot krav på bättre endometriosvård

2015-08-18 | Bella Frank padlock

INRIKES

I dag överlämnades en namninsamling med drygt 22 000 underskrifter med krav om större kunskap om och bättre vård av den kroniska sjukdomen endometrios till Gabriel Wikström, folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister. Flera organisationer som jobbar med endometrios var på plats liksom initiativtagaren till namninsamlingen, Maria Henriksson.

RELATERAT MATERIAL/Endometrios

#endometrios: ”Det här verkar vara året då allt vänder”

Endometrios uppmärksammas i den Gula promenaden på lördag

Nytt nätverk vill klassa endometrios som folksjukdom

#endometrios – på blodigt allvar

#endometrios: ”Jag vill hjälpa andra att inte ge upp”

Matts Olovsson: ”Bättre endometriosvård en besparing”

Endometrios är en sjukdom som drabbar framför allt kvinnor i fertil ålder och på grund av okunskap tar det i genomsnitt sju till åtta år innan man får en diagnos. Enligt patientföreningen Endometriosföreningen drabbas omkring tio procent av alla som är födda med livmoder av sjukdomen, något som motsvarar omkring 200 000 personer i Sverige.

Sammanlagt var det fem personer och organisationer som träffade ministern på Socialdepartementet under mötet på måndagseftermiddagen, och Endometriosföreningen, Endosisters Sverige, Endometrios i Sverige och Endometriosforum Sverige representerade. Överlämningen av namninsamlingen är kulmen av ett examensprojekt från Berghs School of Communications som Maria Henriksson har jobbat med sedan februari i år, något Feministiskt Perspektiv har skrivit om tidigare.



Amra Bajric, Maria Henriksson, Katja Vatanen, Gabriel Wikström, Cindy Larsen och Linda Lindström.


Hur gick det på mötet?

– Det gick jättebra. Vi var fem personer som träffade Gabriel Wikström och jag överlämnade ett inramat intyg av insamlingen med siffran 22 450 namn för ökad vård och kunskap om endometrios, samt krav, tillsammans med organisationernas namn, säger Maria Henriksson till Feministiskt Perspektiv och förklarar att hon också den senaste veckan har genomfört en digital manifestation med samma budskap på sociala medier med mycket stor spridning. På kort tid har budskapet nått drygt 660 000 personer.

– Gabriel Wikström var positiv vid överlämningen och tackade oss för vårt engagemang och för att vi har väckt uppmärksamhet kring sjukdomen och han menade att oavsett nationella riktlinjer krävs det också att man utbildar och sprider kunskap på den här nivån också.


Socialstyrelsen utreder

Just nationella riktlinjer är något som endometriosspecialister inom sjukvården länge har efterfrågat, bland annat eftersom vården ser så olika ut i Sverige – de endometrioscentra som finns är placerade i Stockholm och Uppsala medan Malmös endometriosteam länge legat i träda och många andra orter saknar samlat grepp kring sjukdomen. I våras meddelade Socialstyrelsen att man kommer att göra en förstudie bland annat på endometrios för att utreda om man anser det lämpligt att utveckla nationella riktlinjer eller om andra former av kunskapsstöd ska ges. I december i år är det planerat att förstudierna ska redovisas.

Gabriel Wikström kunde inte uttala sig om den processen men den diskuterades, och han fick ett armband med texten Fight Endo på:

– Nu är min kampanj avslutad, men jag tänker att jag ändå kommer att försöka ta mig an andra projekt kring endometrios, jag har lite idéer, bland annat om workshop för unga om mens och smärta för att få berättat för sig vad endometrios är.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: