Endometrios är en sjukdom som drabbar framför allt kvinnor i fertil ålder och på grund av okunskap tar det i genomsnitt sju till åtta år innan man får en diagnos. Enligt patientföreningen Endometriosföreningen drabbas omkring tio procent av alla som är födda med livmoder av sjukdomen, något som motsvarar omkring 200 000 personer i Sverige.
Sammanlagt var det fem personer och organisationer som träffade ministern på Socialdepartementet under mötet på måndagseftermiddagen, och Endometriosföreningen, Endosisters Sverige, Endometrios i Sverige och Endometriosforum Sverige representerade. Överlämningen av namninsamlingen är kulmen av ett examensprojekt från Berghs School of Communications som Maria Henriksson har jobbat med sedan februari i år, något Feministiskt Perspektiv har skrivit om tidigare.
Amra Bajric, Maria Henriksson, Katja Vatanen, Gabriel Wikström, Cindy Larsen och Linda Lindström.
Hur gick det på mötet?
– Det gick jättebra. Vi var fem personer som träffade Gabriel Wikström och jag överlämnade ett inramat intyg av insamlingen med siffran 22 450 namn för ökad vård och kunskap om endometrios, samt krav, tillsammans med organisationernas namn, säger Maria Henriksson till Feministiskt Perspektiv och förklarar att hon också den senaste veckan har genomfört en digital manifestation med samma budskap på sociala medier med mycket stor spridning. På kort tid har budskapet nått drygt 660 000 personer.
– Gabriel Wikström var positiv vid överlämningen och tackade oss för vårt engagemang och för att vi har väckt uppmärksamhet kring sjukdomen och han menade att oavsett nationella riktlinjer krävs det också att man utbildar och sprider kunskap på den här nivån också.
Socialstyrelsen utreder
Just nationella riktlinjer är något som endometriosspecialister inom sjukvården länge har efterfrågat, bland annat eftersom vården ser så olika ut i Sverige – de endometrioscentra som finns är placerade i Stockholm och Uppsala medan Malmös endometriosteam länge legat i träda och många andra orter saknar samlat grepp kring sjukdomen. I våras meddelade Socialstyrelsen att man kommer att göra en förstudie bland annat på endometrios för att utreda om man anser det lämpligt att utveckla nationella riktlinjer eller om andra former av kunskapsstöd ska ges. I december i år är det planerat att förstudierna ska redovisas.
Gabriel Wikström kunde inte uttala sig om den processen men den diskuterades, och han fick ett armband med texten Fight Endo på:
– Nu är min kampanj avslutad, men jag tänker att jag ändå kommer att försöka ta mig an andra projekt kring endometrios, jag har lite idéer, bland annat om workshop för unga om mens och smärta för att få berättat för sig vad endometrios är.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST