”Jag vill använda grafisk design som medel för förändring”

2015-05-08 | Bella Frank padlock

INRIKES

Maria Henriksson har valt att göra sitt slutprojekt i grafisk design om den kroniska sjukdomen endometrios. Tidigare i veckan lanserade hon en namninsamling på nätet med krav på att klassa endometrios som folksjukdom:
– Har man möjligheter till någonting och sitter på kunskap som man kan använda till att förändra så måste man göra det, säger Maria Henriksson till Feministiskt Perspektiv.

Här hittar du namninsamlingen: ”DET ÄR BARA INBILLNING – DET ÄR OMÖJLIGT ATT HA SÅ ONT VID MENS.”

Maria Henriksson håller just nu på att slutföra sitt slutprojekt på Berghs School of Communication där hon studerar grafisk design. Hennes projekt heter Period och handlar om den kroniska sjukdomen endometrios och innehåller flera reflektioner kring hur vården hanterar de som drabbas av sjukdomen, liksom hur samhället ser på kvinnor och smärta bland annat. Mellan den 21-23 maj är det utställning och tidigare i veckan lanserade hon en namninsamling på nätet med krav på att klassa endometrios som folksjukdom.

Hur kom det sig att du valde att göra ditt slutprojekt om endometrios?

– Jag har länge velat göra något kring endometrios för att uppmärksamma sjukdomen, min syster har det. Det är därför jag känner till sjukdomen, jag har fått se vad sjukdomen är och har länge tänkt att göra något om det. Jag blir upprörd över den bristande synen på endometrios inom vården och att man som enskild patient måste kämpa så mycket för att bli trodd på, det var orsaken till att jag valde att göra slutprojektet om endometrios. Sedan brinner jag mycket för samhällsfrågor överlag, och vill använda grafisk design för att förändra, det här ligger mig nära om hjärtat


Hur har det gått hittills?

– Det har gått väldigt bra, det tickar på namn hela tiden, på de två dagar som den varit ute nu har det blivit över 2 200 namn. Så det har gått över förväntan.


Hur länge kommer den fortsätta?

– Jag har inte riktigt bestämt slutdatum än, jag har tänkt att ställa upp en dator på utställningen så att man kan skriva på där. Kanske till den 26 maj då Kristdemokraterna har seminarium i riksdagen om endometrios.


Kan du berätta vad som kommer att hända på utställningen?

– Inför utställningen har jag lagt upp projektet i tre steg, det första är en broschyr om endometrios för att försöka att på ett lite lättsammare sätt prata med folk som inte har eller känner till endometrios för att bredda kunskaperna om sjukdomen, den broschyren har jag lagt väldigt mycket vikt och tyngd på. Sedan har jag gjort en kampanjtshirt som framför allt politikerna kommer att få, den kommer att finnas på utställningen. Till utställningen kommer jag också att skapa en skulptur som blir en rumslig gestaltning som på ett lite brutalt sätt visar hur sjukdomen ser ut i kroppen.

– Jag har även ett instagramkonto, @period_project, där jag visar bilder som är en blandning av process och kampanj. Jag visar bland annat hur min kampanjtshirt ser ut, på den står det: ”Det är inte bara mensvärk” tillsammans med en illustration, som är ett försök att visa hur man känner sig som endometriospatient, att man inte känner sig trodd på, att det man känner själv inte stämmer.

– Inom vården säger man ofta ”det är bara mensvärk, ta en alvedon”, man förminskar problemet. Det vill jag lyfta i broschyren. Jag trycker på absurditeten, hur sjukdomen inte tas på allvar genom att ta upp sådant som folk fått höra från läkare och andra, jag lyfter fram personliga berättelser där de berättar hur de upplever att det är att ha endometrios tillsammans med fakta och illustrationer.


Vad hoppas du att ditt slutprojekt ska uppnå?

– Jag har högtflygande visioner, framför allt vill jag bredda kunskapen i samhället, men självklart är min största förhoppning att kunna påverka politiker, att bli lite av en blåslampa för att de ska ta tag i processen att ge uppdrag till Sveriges kommuner och landsting att sätta upp nationella riktlinjer för hur vården ska hanteras. Det är också därför som jag har jobbat i samarbete med Endometriosföreningen, Medsystrar, Endometriosforum, Endometrios i Sverige, Mensen och 2,6 miljonersklubben (gällande namninsamlingen) för att verka i en starkare grupp och visa att det är många som tycker att det här är viktigt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: