Just nu pågår världens näst största militärflygövning i norra Sverige.

SKV:s stämma: Nej till ACE, nej till NATO

2015-05-28 | Ianthe Holmberg padlock

OPINION

Svenska Kvinnors Vänsterförbund ansluter sig till den allt starkare folkliga opinion som protesterar mot ACE, Arctic Challenge Exercise och säger i ett uttalande från sin stämma i Lund i helgen även nej till det så kallade värdlandsavtalet.

Ianthe Holmberg är ordförande Svenska Kvinnors Vänsterförbund, SKV.

Svenska Kvinnors Vänsterförbund (SKV), grundat 1914 under namnet Frisinnade kvinnor, är en partipolitiskt obunden pacifistisk organisation som verkar för likställighet mellan könen, internationell solidaritet och fred. Organisationen kom att bli starkt engagerad i kampen mot anskaffande av svenska kärnvapen.

RELATERADE ARTIKLAR:

”Vi kan välja att inte reagera – men är det så vi vill vara?”

IKFFs kongress: Vi fördömer militariseringen av norra Sverige

”Påståendet att detta inte är en Nato-insats är ren lögn”

SKV ansluter sig till den allt starkare folkliga opinion som protesterar mot ACE, Arctic Challenge Exercise.

ACE är enligt försvarsmakten världens största militära flygövning under 2015. Sverige, Norge och Finland är värdländer och ställer sig till förfogande för denna krigsövning där bland andra NATO länderna USA och Storbritannien deltar. Den äger rum i Norrland, sträcker sig över en tredjedel av Sveriges yta och pågår i tio dagar, 25 maj till 4 juni.

Övningen leder till

  • ett försämrat säkerhetsläge runt Östersjön.

  • bidrar till en mer aggressiv kamp om resurserna i Arktis.

  • kränker samernas rättigheter som ursprungsbefolkning.

  • stärker Sveriges bindning till NATO och underminerar därmed ytterligare

  • Sveriges trovärdighet som alliansfritt land.

En övning av denna storlek kommer inte att bidra till fred och säkerhet, utan endast till ökad upprustning och krigshets och, inte minst, till en gigantisk miljöförstöring.


Nej till värdlandsavtalet

Våren 2016 ska förslaget om värdlandsavtalet läggas fram för Riksdagen. Om Sveriges riksdag skriver under avtalet tar vårt land ett stort steg närmare ett NATO-medlemsskap utan att benämnas som medlem.

Avtalet innebär att NATO ges möjlighet att bygga militär infrastruktur i Sverige, att stationera trupper och militär utrustning, inklusive kärnvapen i landet. Missiler och bomber skall kunna lagras här och Natotrupp förses med allt från mat till ammunition. Därmed kan militäralliansen initiera operationer mot tredje land som alltså kan komma att ske från svenskt territorium. Transport av Natotrupp och material kan ske på land, till sjöss och i luften. Detta skulle naturligtvis få katastrofala följder i form av lidande, förstörelse och nya flyktingströmmar.

Vi ser också en stor fara för kommande terrorhot mot vårt land till följd av att Sverige, genom avtalet, underlättar och bidrar till och krigsverksamhet. Säkerheten kring Östersjön försämras. Spänningar ökar mellan öst och väst när militär upprustning ersätter konstruktiva samtal och förhandlingar.

SKV, Svenska Kvinnors Vänsterförbund, säger bestämt nej till värdlandsavtalets syfte och innehåll och vädjar till Sveriges Riksdag att inte skriva under.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: