Agneta Norberg, Globala nätverket mot kärnvapen.

”Påståendet att detta inte är en Nato-insats är ren lögn”

2015-05-25 | Ulrik Wemmenhed padlock 3

INRIKES

En av världens största militära flygövningar – ACE – pågår just nu i stort sett hela Västerbotten och Norrbotten, samt delar av norra Finland och norra Norge. Kritiska röster har höjts kring att Sverige står värdland för Natos militära övningar eftersom detta riskerar Sveriges neutralitet. Agneta Norberg, från Globala nätverket mot kärnvapen, går ett steg längre än så.

RELATERADE ARTIKLAR:

”Vi kan välja att inte reagera – men är det så vi vill vara?”

IKFFs kongress: Vi fördömer militariseringen av norra Sverige

En av världens största militära flygövningar pågår just nu. Arctic Challenge Exercise, ACE, är enligt Försvarsmakten världens största flygövning under år 2015, och i övningen deltar sammanlagt 115 flygplan och cirka 4 000 personer från nio olika länder. Övningsområdet består av i stort sett hela Västerbotten och Norrbotten, samt delar av norra Finland och norra Norge.

Förutom Sverige deltar i år även militärer från Finland och Schweiz samt sex Nato-medlemsländer: Norge, Storbritannien, USA, Nederländerna, Frankrike och Tyskland.

Kritiska röster har höjts kring att Sverige står som värdland för Natos militära övningar eftersom detta riskerar Sveriges neutralitet. Agneta Norberg, från Globala nätverket mot kärnvapen, går ett steg längre än så:

– Med tanke på omfattningen på militäroperationen skulle jag säga att Sveriges neutralitet och alliansfrihet redan är riskerad. Det är ju dessutom inte första gången som denna övning sker i svenskt territorium, Arctic Challenge Exercise har hållits en gång tidigare. Och detta sker samtidigt som militärövningar genomförs i Baltikum och vid Svarta havet.


”Fredsbevarande insats”

På Försvarsmaktens hemsida bedyras att ACE är en övning inom ramen för det nordiska försvarssamarbetet. Det är enligt Försvarsmakten alltså inte fråga om någon Nato-övning, utan en fredsbevarande gemensam insats för Norden, godkänt av FN-mandat.

– Påståendet om att detta inte är en Nato-insats menar jag är ren lögn, de påstod de förra gången också. Och påståendet att övningen har FN-mandat, jag har väldigt svårt att tänka mig att Ryssland eller Kina inte skulle sätta stopp direkt för en sådan här militärövning i säkerhetsrådet, säger Agneta Norberg.

En opinionsundersökning som Ekot presenterade den 20 maj visade att svenska folkets motstånd mot medlemskap i Nato minskat kraftigt under de senaste åren. Enligt mätningen är det än så länge fler svenskar som är negativa till att Sverige ansöker om medlemskap än vad som är positiva, men efter att ha legat på en stabilt hög nivå under lång tid ändrades förhållandet skarpt för två år sedan, då andelen som svarade att det är ett bra förslag att gå med i Nato nästan fördubblades, från 17 till 31 procent.


Många visar sitt motstånd

I undersökningen förklaras det ökade stödet för Nato främst på den intensivare militära aktiviteten som sker i Ryssland, men andra orsaker som också lyfts fram är de täta medierapporter om svenska försvarsmaktens oförmåga att försvara landet, det faktum att grannlandet Finland utreder medlemskap i Nato, samt att Sverige redan, exempelvis genom just övningen ACE, redan övar med Nato i stor utsträckning.

Det ökade stödet för Nato till trots är det också många som visar sitt misstycke mot Natoövningarna.

Förra helgen arrangerade Studenter mot rasism i Luleå en manifestation mot ACE-övningen, aktionen drog drygt trettio människor, vilket Amanda Hellström, aktivist från arrangörsföreningen Studenter mot rasism är nöjd med.

– Jag tycker det har varit mycket folk som varit intresserade av frågan, speciellt här i Luleå. Det kom mycket folk. Och så var det ju väldigt fint väder i dag också.

I helgen genomfördes också de båda organisationerna Kristna Freds och Muslimer för fred en gemensam aktion i Umeå, där människor på en given signal plötsligt föll ”döda” ner på marken på Rådhustorget, varpå tal och flygblad delades ut till chockerade förbipasserande kring konsekvenserna med ACE-övningen. I både Umeå och Luleå är demonstrationer planerade för 30 maj, under parollen ”NATO- ut ur Sverige – inga krigsövningar i Norrland” och ”Nej till NATO”. Samma kväll anordnar Kvinnor för fred konsert i Luleå, för att protestera mot militärövningen. Också föreningen OFOG har aktiviteter inplanerade i Norrbotten, men exakt vad håller de än så länge hemligt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20150526 - Per Lindström

Vi befinner oss mitt i en uppladdning inför nästa stora krig i Europa och massmedia hejar på. Vi har ingenting lärt av historien.


20150526 - Kerstin Jörnäs

Så sant, det laddas för krig...


20150527 - Kjell Ambertson

Vi ska hetsas till att hata och vilja döda. Krig kräver hat och lovar inget.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: