Medieforskaren Maria Edström håller i den svenska delen av GMMP, här deltar hon i ett seminarium på kvinnokommissionen i New York.

Mediegranskning pågår

2015-03-27 | Elina Pahnke padlock 2

INRIKES

I år genomförs den största granskningen någonsin av vilka som får synas i media. Förra gången utgjorde kvinnor bara en fjärdedel. I år hoppas Global Media Monitoring Project på en förbättring.

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-03-27 Pekingplattformens minst efterlevda åtagande

2015-03-13 Bokslut över Pekingplattformen om kvinnor och medier

2015-03-03 ”Hatet pareras av stöd”

2014-12-19 ”Medierna är negligerade i jämställdhetspolitiken”

2014-09-12 Massmediernas legitimitet hotad av nationell självgodhet

2014-05-16 Ny reportageserie om jämställda medier

2013-12-20 Ny plattform för jämställdhet i medierna

2013-07-26 Jämställdhetsministern tror på levande debatt

2013-07-19 Jämställda medier högt på global demokratiagenda

2012-03-23 Upp till mediebranschen att lösa demokratiunderskott

2011-10-28 Medierna står i skuld till världens kvinnor

2011-05-06 Dags att växla upp för könsbalanserade medier

Den 25 mars påbörjades ett internationellt projekt för att granska representationen i media. Global Media Monitoring Project (GMMP) finns i 139 länder. Syftet är att under ett dygn räkna vilka som får höras på internet, i tidningar och på radio.

Senast GMMP genomfördes utgjorde kvinnor 24 procent av dem som får synas i media. En stadig, men långsam, ökning sedan första mätningen 1995, då andelen var 17 procent. I Sverige har andelen kvinnor varierat mellan 31, 30 och 32 procent.

Maria Edström är koordinator för volontärerna i Sverige. Genom gruppen Allt är möjligt har hon samlat volontärer från hela landet som ska granska svenska medier.

– Innan onsdagen när projektet började hade jag känslan av att medierna har en större medvetenhet nu, att vi börjar ha koll på vilka som får komma till tals och så. Men det får visa sig.


Rapport i september

Projektet är det största initiativet som granskar genus i media i världen och har bland annat sett till att media blev en punkt i Pekingplattformen, som är ett tilläggsdokument till kvinnokonventionen.

– Annars hade vi inte haft någon jämförelsepunkt, eftersom att det är den enda undersökningen där alla länder undersöks på samma sätt, säger Maria Edström.

Eftersom undersökningen ska se likadan ut i länder som annars har lite gemensamt så är det svårt att säga något om respektive land.

– När man ska fånga hela världens frågor och ämnen är det inte anpassat efter alla länder. Man får kompromissa mycket, säger Maria Edström.

I Sverige börjar räkningen efter påsk. Rapporten kommer i september.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20150402 - Kerstin Hallert

Det som utmarker svenska medier ar dagens mycket starka feminisering av redaktionerna - kommer denna profil att synas med en koll under ett dygn av "vilka som far horas pa internet tidningar och radio" ? Knappast. Nyhetsvardering blir heller inte annorlunda om den utfors av kvinnor.


20150410 - Maria Edström

Det stämmer att andelen kvinnor på nyhetsredaktioner är hög över stora delar av världen, inte vara i Sverige. det är alltså inte det biologiska könet på reportern som avgör om en kvinna eller man kommer till tals, snarare är det nyhetslogiken, att man ser vissa saker som mer nyhetsmässiga än andra. En dag säger kanske inte så mycket om Sverige men det säger definitivt något om det globala nyhetsflödet när över 130 länder undersöker nyheter samma dag. i år är vi dessutom fler som kodar och jag tror att vi kommer få ett bättre underlag även för att säga något om Sverige. Tidigare år har nyhetsstudien stämt väldigt väl överens med större innehållsanalyser av svenska nyheter.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: