Allt fler på Irland kräver att det åttonde tillägget i grundlagen rivs upp.

Hjärndöd gravid kvinna hålls vid liv på Irland

2014-12-19 | Bella Frank padlock

UTRIKES

En ny tragedi som konsekvens av Irlands hårda abortlag har inträffat. Detta efter att en hjärndöd kvinna hålls vid liv, trots hennes föräldrars önskan att stänga av livsuppehållande vård, för att hon är gravid i 17:e veckan. Läkarna och sjukhusledningen menar att de inte vet om de kan göra det utan att begå brott mot grundlagen.

Läs Feministiskt Perspektivs tidigare bevakning av abortfrågan på Irland:

Irland: ”Nästa steg måste bli att ändra grundlagen”

2013-07-05 Irland går mot ändrad abortlagstiftning

2012-11-28 Irlands premiärminister lovar tydligare abortlag

2012-07-06 Kontroversiell kampanj mot abort väcker ilska på Irland

2012-11-16 Dödsfall på Irland avslöjar fegheten i abortfrågan

Relaterat material:

Tidslinje över abortfrågan på Irland

Vad innebär det åttonde grundlagstillägget?

Nya riktlinjer har inte underlättat för vårdpersonalen

Kampanjen Repeal the 8th Amendment

Översikt och statistik

Det är en kvinna som för ett par veckor sedan förklarades hjärndöd efter att hon drabbats av en massiv hjärnblödning. Föräldrarna har velat stänga av hennes livsuppehållande vård, men läkare på sjukhuset har vägrat stänga av maskinerna eftersom kvinnan är gravid, nu i 17:e veckan. Irlands abortlagstiftning förbjuder abort och tillskriver fostret samma juridiska status som kvinnan och därmed vill läkare och sjukhusledningen inte ta bort de livsuppehållande åtgärderna eftersom det skulle innebära också fostrets död. De söker nu juridisk hjälp för att få information om de har rätt att stänga av de livsuppehållande åtgärderna utan att bryta mot lagen. Samtidigt har föräldrarna nu också sökt juridisk hjälp för att se om de kan få en domstolsorder för att få rätt mot sjukhuset.

Detta är bara den senaste tragedin som sker som resultat av abortförbudet. I somras uppmärksammades Ms. Y, en kvinna som trots att hon blivit gravid genom våldtäkt och var självmordsbenägen nekades abort och till slut tvingades genomgå kejsarsnitt. Detta trots att det irländska parlamentet Dáil förra året röstade för en viss uppluckring av abortförbudet i republiken. I och med lagen The Protection of Life During Pregnancy Act som trädde i kraft i år så är det nu tillåtet med abort om det föreligger en verklig fara för en kvinnas liv, också om kvinnan är självmordsbenägen. Förhoppningen var att lagen i alla fall skulle kunna bidra till att förhindra de allra värsta och uppmärksammade tragedierna som abortförbudet leder till som då Savita Halappanavar dog efter att ha nekats abort trots att hon genomgick ett missfall hösten 2012.

Det var efter en folkomröstning 1983 som det åttonde tillägget, 8th amendment, gjordes i den irländska grundlagen och därmed skärpte en redan mycket hård abortlagstiftning. Det är också det åttonde tillägget som aborträttsförespråkare sedan en tid har riktat in sig emot. Med det kvar kan inte någon uppluckring av abortförbudet i praktiken genomföras. Justine Murphy från Abortion Rights Campaign på Irland sa tidigare i år till Feministiskt Perspektiv att de hoppas kunna få till stånd en ny folkomröstning om grundlagstillägget.

– En kampanj för att dra tillbaka det åttonde tillägget har redan lanserats och vi uppvaktar alla parlamentsledamöter konstant. Vi vet vilka som stöder förslaget och vi vet vilka som står någonstans i mitten. Vi jobbar för det oavbrutet och lägger mycket tid på att förklara för folk varför det är så viktigt, säger hon.

– Med fler parlamentsledamöter på vår sida kan det förhoppningsvis gå igenom. Förslaget är att en folkomröstning om att riva upp tillägget ska ske i vår, samtidigt som folkomröstningen om en könsneutral äktenskapslagstiftning hålls, säger hon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: