Abortfrågan var en av orsakerna till att Irland röstade nej till Lissabonavtalet 2008.

Kontroversiell kampanj mot abort väcker ilska på Irland

2012-07-06 | Bella Frank padlock

UTRIKES

En anti-abortkampanj har väckt starka reaktioner på Irland. Organisationen Youth Defence står bakom den påkostade kampanjen vars affischer har satts upp runt om i landet. Bilder på en kvinna, och på ett foster, har försetts med budskapet: ”Abort sliter kvinnors liv itu. Det finns alltid ett bättre alternativ”.

Reklamkampanjen har väckt ilska och affischer har på flera ställen sprejats ner eller rivits sönder. Själva budskapets ifrågasätts också av kritiker som menar att det inte finns något stöd för argumentet att kvinnor skulle bli deprimerade eller bli självmordsbenägna av en abort, och Youth Defence som säger sig värna om kvinnors lidande ifrågasätts.


Klagomål utreds inte

The Advertising Standards Authority of Ireland, Asai, som har tagit emot klagomål mot kampanjen deklarerade nyligen att de inte kommer att ingripa mot reklamen. Detta eftersom den kategoriseras som samhällsinformation, inte är kommersiell, samt har allmänintresse. - Att agera i det aktuella fallet är därför ingen möjlighet för Asai, oavsett hur starka krav som reses, sa dess chef Frank Goodman enligt den irländska tidningen Sunday Business Post.

Det finns inte, och har egentligen aldrig funnits någon organiserad grupp av förespråkare för fri abort i landet. När frågan har diskuterats har även grupper som förespråkar kvinnors reproduktiva rättigheter haft en låg profil då frågan är så kontroversiell.

Oftast har det handlat om försök att luckra upp en av Europas strängaste abortlagstiftningar, samt krav på att information om abort och var abort kan genomföras i England ska få publiceras fritt i landet. Fram till för 20 år sedan var detta i princip förbjudet och i början av 1990-talet åtalades en grupp studenter på Trinity College i Dublin för att ha publicerat information om abortkliniker i England.


X-fallet spräckte tabu

Men det var först i samband med det uppmärksammade x-fallet som tabut kring frågan så smått började krackelera. En 14-årig flicka, känd endast som ”x” i media, blev gravid efter att hon våldtagits av en granne. Då hon försökte resa till England med sina föräldrar för att genomgå en abort stoppades hon av ett beslut från Irlands högsta domstol.

Fallet väckte starka reaktioner och ledde senare till en folkomröstning där irländarna röstade emot ett tillägg som skulle ha inneburit att abort inte skulle ha tillåtits ens om graviditeten hotade kvinnans liv. Samtidigt röstade man för gravida kvinnors rätt att resa utomlands, samt för rätten att sprida information på Irland om abortkliniker i utlandet.

Samma år bildades Youth Defence som snabbt gjorde sig ökända för sin råhet och för att skuldbelägga kvinnor som överväger eller genomgår abort. Flickan x fick senare missfall.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: