Räddningstjänsten var snabbt på plats efter attacken.

Attack mot aborträttsfestival under utredning

2014-12-09 | Maja Qvarnström padlock

INRIKES

Polisen och underrättelsetjänsten utreder nu attacken mot abortfilmfestivalen som inträffade på söndagseftermiddagen. Arrangörerna RFSU och tidskriften Ottar hade inte fått några direkta hot i förväg. Det skulle visa sig att abortfilmfestivalen, och även en eventuell attack mot den, hade diskuterats på nazistsajter.

Det är på sajter som Nordfront och Motgift som aborträttsfestivalen diskuterats. Ett inlägg från en användare på Motgift som kallar sig sonic sticker ut och har uppmärksammats av bloggen Arbetarklass. Där skriver sonic, som provocerats av festivalen skriver följande:

”Nu när den värsta ilskan lagt sig undrar jag liksom vad jag ska göra. Stå och se arg ut? Sjunga egenkomponerade ramsor? Min första tanke var att köra en Azov, balaklava, fanor, uniform och rökgranater. Har ont om rökgranater.”

Alex Bengtsson på stiftelsen Expo twittrade om hur den tidigare företrädaren för sverigedemokraterna, Jonas Ström, på Twitter applåderade attacken. Polisens presstalesperson Lars Byström berättar att polis och underrättelsetjänst utreder saken.

– Det som görs är att vi tittar på vad personerna som var där har sagt, om det behöver kompletteras och om det fanns övervakningskameror på platsen, säger Lars Byström .


Känner ni till hot på nätet innan?

– Vad jag vet fanns inget konkret hot. Underrättelsetjänsten är inkopplad för att se om det finns kopplingar till grupper åt något håll.

En liknande rökbombsattack genomfördes mot Gallerian i samband med en utställning om sydsudanesiska flyktingläger. Den ingår bland det som underrättelsetjänsten nu tittar på.

– Vi har haft en del liknande händelser. Till exempel Kärrtorp för cirka ett år sen då en demonstration blev attackerad. Men det är svårt att säga varför och jag vill inte spekulera, utan vill veta, säger Lars Byström.


Vad gör polisen för att förhindra fler attacker?

– Om det finns en hotbild mot särskilda evenemang tar vi alltid till åtgärder. Det är också viktigt att om man ska arrangera något man vet är kontroversiellt höra av sig till oss. Vår underrättelsetjänst skannar av den här typen av hemsidor. Sen gör vi en bedömning utifrån vad som skrivs. Får vi information med substans i hoten åtgärdas det genom att vi kan se till att arrangemanget får tillsyn eller bevakning två eller flera poliser, säger Lars Byström.

Carl Tullgren från Researchgruppen har tittat lite på vad som skrivits om festivalen på de högerextrema sidorna. Han säger att det än så länge finns väldigt lite att gå på och att de spekulationer som nu cirkulerar riskerar att skapa felaktiga sanningar.

– Det är svårt att avgöra om det rör sig om enskilda inlägg från flera personer eller att en enskild person som brinner för frågan skrivit om det flera gånger. Därför är det svårt att bedöma allvaret och det beror på var och hur det skrivs, säger Carl Tullgren.

Han menar att det finns flera möjliga grupperingar som kan ligga bakom, och att det faktum att en person skriver något inte behöver ha så stor betydelse. Dessutom är hans erfarenhet att aborträtten har lågt prioritet bland högerextrema grupper.

Enligt Sirpa Franzén, som är presschef för Säpo, har säkerhetspolisen inte varit inkopplad i ärendet. Hon konstaterar att attacker som den mot utställningen i Gallerian och nu mot abortfilmfestivalen är störningar som hanteras av polismyndigheterna.

– Attacker som den mot filmfestivalen kan handla om personer med extrema åsikter till exempel från vit makt-rörelsen eller autonoma grupper. Har vi information om brottsplanering mot ett evenemang lämnar vi den till berörd polismyndighet som hanterar allmän ordning.

Kan det som hänt påverka sättet ni undersöker hemsidor?

– Vi följer aldrig åsiktsyttringar utan tittar bara på konkreta uppgifter om brottsplanering och ibland agerar vi själva och ibland lämnar vi informationen till berörd polismyndighet. Vi är inte ute och skannar av internet generellt, vi måste vara mer snäva för att hitta högkapacitetsaktörer, säger Sirpa Franzén.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: