Räddningstjänsten var snabbt på plats efter attacken.

Maskerade män attackerade aborträttsfestival

2014-12-07 | Maja Qvarnström padlock

INRIKES

Filmfestivalen var det sista inslaget under aborträttsfestivalen som RFSU och tidskriften Ottar arrangerade i helgen för att fira aborträttens annalkande 40-årsjubileum. Mitt under visningen av dokumentären Vessel hördes plötsligt en smäll och därefter skrik i lokalen. Tre maskerade män hade kastat in en rökbomb i lokalen. Ingen person skadades.

Det var en röksignal som i eftermiddags kastades in i källarlokalen Pannrummet på Gärdet i Stockholm under pågående abortfilmfestival. Medan sista scenen av dokumentären Vessel, om den nederländska organisationen Women on Waves, visades på filmduken hördes plötsligt en smäll och därefter skrik i lokalen. Jag var själv på plats för att skriva om filmfestivalen i Feministiskt perspektiv, och tvingades tillsammans med andra skärrade besökare, bland dem ett barn, utrymma lokalen. Räddningstjänsten var snabbt på plats. Ambulanspersonalen räknade oss till 25 personer. Alla bedömdes då vara oskadda, men samtliga fick passera genom röken uppför källartrappan när lokalen utrymdes. Innan den plötsliga smällen hördes mansröster ropa något, oklart vad.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter var det tre svartklädda, maskerade män som ryckte upp dörren och slängde in vad som av polisen bedömdes vara ”signalrök”. Filmfestivalen, som Feministiskt perspektiv skrev om i fredags, utgjorde det sista inslaget i den aborträttsfestival som RFSU och tidskriften Ottar arrangerade med anledning av aborträttens 40-årsjubileum i januari 2015, och som pågått under fyra dagar.

– Det är sjukt viktigt att vi har den här festivalen och det här gör oss bara mer betryggade om att vi ska fortsätta prata om de här frågorna. Vare sig det blir genom politiken, konsten eller aktivismen. Det här kommer inte att skrämma oss, men en kan bli chockad och förbannad över att det här är verktyget som används, säger Emilie Weiderud från RFSU.

Anna Dahlqvist är en av Ottars chefredaktörer. Hon var också på plats och kommenterar:

– Jag såg bara röken och hörde att de skrek, men jag hörde inte att de uttryckte någon tydlig åsikt, även om det ju uppenbarligen har med abortfrågan att göra. Det är ett absurt och odemokratiskt sätt att uttrycka sin åsikt. Vilka det var vet vi inte, men det är en attack som har med aborträtten att göra, säger Anna Dahlqvist.

Kakan Hermansson tar upp attacken i en krönika i Nöjesguiden. Bland annat skriver hon:

”Det är 2014 och abortmotståndare använder våld mot filmfestivalbesökare, både vuxna och barn var i lokalen. Det är inte i början av 1900-talet, utan Ottar håller festival och släpper sitt abortnummer för att fira att det varit lagligt med abort i Sverige i 40 år. Och så detta övergrepp. Jag är fan mållös. Jag vet att vi inte kommit längre, jag vet att övergrepp sker varje dag, överallt och att kvinnor aldrig äger sina kroppar. Men just idag gjordes det ännu mer tydligt på Gärdet i Stockholm.”

Nazistsajten Nordfront postade i dag en artikel om att abortfilmfestivalen skulle äga rum. I kommentarsfältet hyllas attacken mot arrangemanget av signaturen Enfald:

Läste nyss att någon kastade in en rökbomb i lokalen så att hela skiten fick avbrytas, hahaha!

Någon som kallar sig datorissten visar också uppskattning:

Ni är uppenbarligen snabba grabbar! http://unvis.it/aftonbladet.se/nyheter/article19982267.ab bra jobbat!

Och en anonym användare skriver:

Tänk så många invånare Sverige kunde haft idag om detta folkmord aldrig tillåtits. Och då menar jag inte rasfrämlingar.


Lokalen rökfylldes, under pågående visning av dokumentären Vessel, som för första gången visades i Sverige.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: