– Det måste till en ideologisk upprustning, säger Birgitta Dahl.

Birgitta Dahl: Det måste till en ideologisk upprustning

2014-12-05 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Efter flera veckor på halster står det klart att det politiska läget i riksdagen är låst och att det blir nyval den 22 mars. Situationen har oroat många, men inte Birgitta Dahl, minister i flera tidigare s-regeringar.
– Det vore väl bra om regeringen förlorade sin politik i riksdagen som den ser ut i dag och det är inte säkert att det skulle gynna Sverigedemokraterna, sade hon under Feministiskt perspektivs eftervalsdebatt i oktober.

Till skillnad från många andra har den politiska veteranen Birgitta Dahl inte varit orolig för nyval. Tvärtom tyckte hon att det vore bra att regeringen förlorade sin politik i riksdagen, som den ser ut i dag. Särskilt har hon välkomnat ett nyval som uppstår just efter en konflikt där regeringen förlorar budgeten därför att Sverigedemokraterna stödjer Alliansen.

– Då får vi ett val om de här idéerna och det är inte säkert att det skulle gynna Sverigedemokraterna. Det kunde vara en chans för socialdemokratin och vänstern att gå framåt, men då måste man vara tydlig i sitt budskap.

Eftervalsdebatten som Feministiskt perspektiv ordnade med ABF hade rubriken ”Demokrati i kris?” och samtalet kretsade kring det skakiga läget för den då nybildade regeringen, men också innebörden av det starkt ökade väljarstödet för Sverigedemokraterna.


Inte något nytt fenomen

Birgitta Dahl framhöll att rasismen inte är något nytt fenomen i Sverige och erinrade om att det i år är 100 år sedan bondetåget.

– På den tiden var högernationalismen och rasismen stark. Alla svenska kungar har stött Tyskland också under första och andra världskriget och nazismen. Den tidens socialdemokrater ägnade sina liv åt att bekämpa rasismen och nazismen. Och den var särskilt stark i Skåne, likadant som det är i dag, så det är inget nytt. Men en lång tid efter andra världskriget när den hade besegrats var den ju besegrad och var det under lång tid. Nu har den kommit tillbaka och då måste vi ta upp kampen, säger hon.

Birgitta Dahl anser försämringarna i välfärden – som inleddes i samband med den ekonomiska krisen 1991-1992 – är en bidragande förklaring till SD:s väljarstöd.

– Partiet har med sina floskler låtsats vara folkhemsvänliga. I realiteten är de ju så långt bort ifrån det som man kan vara, men för män utan framtidshopp har det låtit som ett alternativ som skulle kunna återge något som de saknat.


Avsaknad av visioner

Effekterna av utvecklingen förstärks, menar Dahl, av att många politiker har sluta tala om politiska visioner och konkreta förslag.

– Det sammanfaller dessutom på ett olyckligt sätt med nyliberalismens framfart då man predikade att man skulle vara sin egen lyckas smed på ett sätt som är helt främmande för arbetarrörelsen. Där tror vi att vi gemensamt kan skapa goda levnadsvillkor för alla och att det samhälle som då skapas är bättre för alla.

De politiska idéerna har inte blivit omoderna, menar Dahl.

– Jag tyckte att det var uppmuntrande att både i EU-valet och i riksdagsvalet, så tjänade de partier som hade tydliga idéer och konkreta förslag och representanter som framförde de förslagen med stor konkretion, tydlighet, på det, säger Birgitta Dahl, och lyfter fram Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet.


Ideologisk upprustning

Hon konstaterar att en av representanterna som hon talar om, Isabella Lövin (MP), blev biståndsminister i den nya regeringen. Så vad bör göras enligt Dahl?

– Ja det måste till en ideologisk upprustning, att partierna återigen förser sig med bärande idéer och program och många opinionsbildare som kan stå upp och tala om vad de vill uträtta. För det gäller att återge människor framtidshopp.

Och Birgitta Dahl tycker att regeringen har presenterat ett reformprogram som tydligt avser att bekämpa de faktorer i samhället som gör att utsatta människor kan vara frestade att rösta på ett parti som SD.

– Det är tiotusentals nya, viktiga, meningsfulla jobb. Det här handlar om en jättesatsning och för första gången kommer den även på byggnads- och infrastrukturområdet inte i konflikt med miljö- och resurshushållning som tidigare sådana program alltid har gjort.


Reformer räcker inte

Men reformer räcker inte, enligt Birgitta Dahl. Även rasismens idéer måste bekämpas och för att åstadkomma det är hennes svar fortsatt isolering av Sverigedemokraterna. Hon var mycket kritisk till att partisekreteraren släpptes fram som andre vice talman.

– Trösten, säger Birgitta Dahl, är att vi har mött det här förut och vi har besegrat det här förut historiskt sett. Allt kommer bli bättre om vi vinner kampen mot rasismen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: