Kalthoum Kannou är Tunisiens presidentkandidat.

Presidentkandidat mot extremism och patriarkat

2014-10-30 | Christine Petré padlock

UTRIKES

Tunisien valde på söndagen ett nytt parlament. Om en månad hålls presidentval, där väljarna kommer att kunna rösta på Kalthoum Kannou, en tidigare domare som fört en hård kamp för att bevara sitt eget och rättsväsendets oberoende. I en exklusiv intervju som Christine Petré gjort för Feministiskt Perspektiv pratar hon om sin kandidatur som ett starkt besked till både patriarkatet och landets islamister.

RELATERAD ARTIKEL:

2014-10-25 Val i Tunisien: ”Folk är inte rädda längre”

2014-08-15 Khalthoum Kannou utmanar Tunisiens islamister

Sedan den arabiska vårens protestdemonstrationer störtade den mångåriga presidenten Zine El Abidine Ben Alis regim har ett flertal politiska partier dykt upp i den unga demokratin men många tävlar mot varandra och slänger ut löften hit och dit, förklarar landets första kvinnliga presidentkandidat Kalthoum Kannou.

– Fokus är inte på Tunisiens bästa, menar Kannou.

Istället anser den 55-åriga domaren att dispyter om politiska ideologier och en alltför verbal konfrontationspolitik bäst sammanfattar Tunisiens nuvarande politiska klimat. Vad hennes land behöver nu när Tunisien påbörjar ett nytt kapitel i sin demokratiska historia är att enas.

– Tunisierna har fått nog av politik, förklarar Kannou. Av den anledningen presenterade jag mig själv, en självständig kandidat utan koppling till något politiskt parti till posten som president.


Folkets rätt att välja

Sedan revolutionen har Tunisien tampats mot ökat extremistiskt våld och många är oroliga för att extremistiska grupper ska etablera sig i landet. Därför är det viktigt för Kannou att förmedla ett starkt svar:

– Tunisien är ett modernt land, en demokrati med lika rättigheter mellan män och kvinnor, min kandidatur är ett starkt besked om att vi motsätter oss deras ideologi.

Kannou är inte ny i den tunisiska offentligheten. Bakgrunden som domare sedan 1989 och tidigare ordförande i föreningen för tunisiska domare och åklagare, AMT, har gjort henne känd för sin kamp för ett oberoende rättsväsende. Hon minns väl dagen då hon bestämde sig för att kandidera. Det var den 13 juli som hon läste ett förslag från islamistpartiet Ennadha om att presidentkandidaten skulle bestämmas av det politiska parti som vinner valet den 26 oktober.

– Nej, det är inte demokratiskt tänkte jag. Så jag bestämde mig just vid detta tillfälle för att kandidera för att ge Tunisiens medborgare möjligheten och rätten att välja sin, folkets president.

Att Kannou är domare märks, hon är självständig, bestämd och rakt på sak och hon återkommer ständigt till betydelsen av Tunisiens medborgerliga rättigheter och människors lika värde. Samtidigt påpekar hon vid ett flertal tillfällen betydelsen av att vara öppen för diskussion och allas åsikter.

– Jag kommer inte vara en president som agerar ensam, jag är öppen för att diskutera med alla, framförallt med civilsamhället, säger hon tydligt.


Värdefullt oberoende

Självständighet, att vara politiskt oberoende är betydelsefullt för Kannou och något som hon tror gör henne till en stark presidentkandidat. Hon är själv en kvinna från civilsamhället som led under Ben Alis regim men som hela tiden envist fortsatte att kämpa för och försvara rättvisan.

– Trots påtryckningar har jag lyckats hålla mig oberoende, jag har inte haft några band till vare sig Ben Alis regim eller nuvarande statsskick, förklarar Kannou. Jag har istället fokuserat på lagen och mänskliga rättigheter och det är många som har uppmuntrat mig just därför.

Efter många år som domare har Kannou lärt sig betydelsen av att vara handlingskraftig. Ibland måste man fatta svåra beslut för landets bästa, förklarar hon resolut men ödmjukt.

En av de utmaningar som Tunisien står inför är att få landets ekonomi på fötter igen men detta menar Kannou är något som kommer ta lång tid och som är nära sammankopplat med landets säkerhet. Utan säkerhet ingen utveckling, konstaterar Kannou och tillägger att utländska, såväl som tunisiska, investerare kommer att komma tillbaka först när säkerheten är garanterad.

– Vi behöver fatta långsiktiga beslut när det gäller kampen mot terrorismen, förklarar Kannou bestämt. Det räcker inte med hårda säkerhetsåtgärder, utan fokus bör även ligga på utbildning och social omsorg.


Revolutionens kärna

Kannou vill också ge tillbaka hoppet till tunisierna. I början av revolutionen fanns det så mycket hopp, förklarar hon, men i dag är det få som fortfarande är hoppfulla om framtiden.

– Detta kan bara ske genom handling, säger Kannou målmedvetet, inte genom retorik och tomma löften. Vi måste alla arbeta mot detta mål.

Ifall Tunisien får sin första kvinnliga president lovar Kannou att prioritera landets och medborgarnas bästa, mänskliga rättigheter och säkerhet kommer vara av största betydelse. Kannou är tydlig med att hon inte kan lova tusentals jobb men hon kan lova ett socialt ramverk som skyddar medborgarnas värdighet, kärnan till revolutionens protestvåg.

Kannou betonar också landets historiskt starka ställning när det gäller kvinnans rättigheter. Landets lagstiftning från 1956 är en av arabvärldens mest progressiva legislaturer.

– Men det finns fortfarande mycket att göra, understryker Kannou. Det handlar inte bara om lagen utan om mentalitet. Man kan ha ett starkt rättsligt skydd, men i praktiken är det något annorlunda.


Stolt arabisk, tunisisk, muslimsk, kvinna

Blir Kannou president hoppas hon på mer utbyte mellan Sveriges och Tunisiens civilsamhällen.

– Vi kan lära oss mycket av varandra. Världen behöver mer respekt och förståelse, säger hon och syftar inte bara på Sverige och Tunisien utan även på klyftan mellan fattiga och rika länder. Samarbete är av stor betydelse, argumenterar Kannou.

– Vi behöver vara humana först, människor före nationalitet och före pengar och politik.

Kannou framhåller hur starka Tunisiens kvinnor varit historiskt och hur man fortsätter kämpa för att se till att rättigheterna behålls intakta. Kannou hoppas att svenska medier kommer att göra Tunisiens kvinnor rätta och inte falla i stereotypa generaliseringar.

– Jag är en stolt arabisk, tunisisk och muslimsk kvinna, avslutar Kannou med ett leende.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: