Khalthoum Kannou utmanar Tunisiens islamister

2014-08-15 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Den stridbara domaren Khalthoum Kannou, före detta ordförande i Tunisiens fackförbund för domare, Union of Tunisian Judges, annonserade på söndagen den 10 augusti att hon ställer upp i Tunisiens presidentval i oktober 2014.

RELATERADE ARTIKLAR:

2014-10-30 Presidentkandidat mot extremism och patriarkat

2014-10-25 Val i Tunisien: ”Folk är inte rädda längre”

Kalthoum Kennou motiverade sitt beslut att kandidera till presidentposten med oron för islamisters inflytande som enligt henne ökar om Ennahdapartiets kandidat vinner presidentposten.

Noureddine Chatti ordförande för svensk-tunisiska föreningen i Stockholm säger till Feministiskt Perspektiv att Kalthoum Kennou är ett känt och respekterat namn i Tunisien.

– Hon var aktiv i många år mot Tunisiens diktatur och förföljdes för sin kamp för en självständig domarkår. Efter revolutionen valdes hon till ordförande för Union of Tunisian Judges. Hon ledde en strejk bland domarna för att den Ennahda-ledda regeringen försökte fortsätta med samma politik för att inskränka domarkårens självständighet som före detta diktatorn Ben Ali.

Kalthoum Kennou mordhotades flera gånger för att ha vågat kritisera Ennahda-regeringen.

– Kennou ställer upp nu som presidentkandidat och har fått stöd av många kända tunisier bland annat Lena Ben Mhenni, före detta valkommissionens ordförande, samt den kända författaren och journalisten Om Zied. Hon behöver 10 000 namnteckningar från 20 valdistrikt eller nomineras av tio riksdagsledamöter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: