Val i Tunisien: ”Folk är inte rädda längre”

2014-10-25 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Tunisien går på söndagen till parlamentsval. Noureddine Chatti, ordförande för svensk-tunisiska föreningen var den första som lade sin röst i valurnan på ambassaden i Stockholm i fredags.

Enligt uppgifter från landets oberoende valnämnd (ISIE) består 49 procent av de registrerade väljarna av kvinnor, och enligt officiella siffror är 47 procent av kandidaterna i valet kvinnor. Bara 12 procent av dessa kvinnor är dock placerade på valbara platser i listorna. Det handlar om 9 000 kandidater för 217 parlamentsplatser.

– Det bor runt 1,5 miljoner tunisier utanför landet och vår röst är viktig. Sammanlagt handlar det om cirka 18 mandat av totalt 217 parlamentsplatser, säger Noureddine Chatti i Stockholm till Feministiskt Perspektiv.

– Det finns vallistor från tio politiska partier att välja på. Även fyra vallistor från oberoende kandidater ställer upp i riksdagsvalet på söndag.

Den islamistiska fronten Ennahdha-partiet tycks leda valet men det finns en ny sekulär, nationell, liberal politisk front som konkurrerar och som enligt prognoserna kommer att få ungefär lika många röster som islamisterna. Partiet domineras nu av den före detta regimens anhängare.

– Ja, det var från början en enhetsfront som hette Nidaa Tounes (Tunisiens rop). Den bildades 2012 av vänsterorienterade tillhörande olika grupper med syfte att bilda en front mot det islamistiska partiet Ennahdha-partiet. De valde Beji Caid el Sebsi, en gammal politiker, som var premiärminister under revolutionen 2011. Men han tog över Nidaa genom att mobilisera den före detta regimens anhängare. Till slut tog de över Nidaa Tounes helt och nu är de det största blocket efter islamistiska Nahda, förklarar Chatti.

– Under de senaste åren har många politiska partier försvunnit från den politiska arenan. De från vänsterhåll som kommer att sitta kvar i parlamentet är den största enade fronten av vänsterpartier, Popular Front, med sin kända frontfigur Hamma Hammami. Det är möjligt att denna front blir den tredje största efter valet, tillägger Chatti.

Ingen av dessa block kommer att få egen majoritet enligt de senaste opinionsundersökningarna. Chatti undrar hur islamister ska kunna bilda regering med hjälp av före detta regimanhängare.

Det verkar inte vara den bästa lösningen för Tunisien. Med en sådan regeringskoalition utesluts alla andra partier och sekulära röster från makten.

– Det kanske blir så, det återstår att se. Men vi i Tunisien har lyckats att säkra grunderna för en fungerande demokrati efter revolutionen. Folk är inte rädda längre och det är viktigaste vi uppnått. Vi har en konstitution som är en av de bästa, som ger kvinnor rättigheter och som inte baseras på sharialagar. Folk bildar politiska partier och organisationer som i sig är tecken på organisationsfrihet, vi har pressfrihet. Vi har nu valnämnd, medienämnd och ett rättsväsende oberoende av makthavarna. Så vi har uppnått en hel del. Största hotet är i dag Isis som rekryterar många krigare till Syrien från Tunisien. Sedan har vi Gulfstaterna och Saudiarabien som inte vill se ett modernt och demokratiskt Tunisien som förebild i region, säger Noureddine Chatti.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: