Sanaa Seif, 20 år vid sin senaste rättegång i mitten av oktober.

Hungerstrejkande politiska fångar i Egypten får sin dom

2014-10-24 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Politiska fångar i Egypten hungerstrejkar. Bland dem 20-åriga Sanaa Seif som har suttit fängslad utan dom sedan i juni. På söndag, den 26 oktober, ska Sanaa Seif och den fängslade advokaten Yara Sallam få sina domar efter tidigare rättegång bakom stängda dörrar. Då har det gått 60 dagar sedan Seif inledde sin hungerstrejk. Hennes hälsotillstånd är, liksom för alla cirka 140 hungerstrejkande fångar, kritiskt. UPPDATERING I SLUTET AV ARTIKELN!

RELATERADE ARTIKLAR:

2014-05-22 Egyptiska aktivister fängslas

2014-06-27 Två kvinnor, två förebilder


STÖDAKTIONER:

1000 hours of hunger: action in solidarity with Egypt’s detainees

#FreeSanaa

#NoProtestLaw

Sanaa Seif, 20 år, sitter fängslad i Qanater, ett av Egyptens största kvinnofängelser, och hungerstrejkar sedan 28 augusti. Hon greps den 21 juni 2014 tillsammans med 22 andra aktivister i en fredlig demonstration för frigivning av politiska fångar, bland annat sin egen bror, Alaa Abdel-Fattah. Torsdag den 16 oktober gick Sanaa Seif till andra omgången av sin rättegång. Hon är anklagad för brott mot anti-protestlagen som gäller i Egypten.

Alaa Abdel Fattah dömdes till 15 års fängelsestraff. Han inledde en hungerstrejk och på grund av protester i Egypten och omvärlden frigavs han, medan systern Sanna Seif sitter fortfarande kvar i fängelset.

I den första omgången av rättegången bakom stängda dörrar den 11 oktober förlängdes häktningsperioden för de 23 dissidenterna, bland dem Yara Sallam och Sanaa Seif.

Den 8 oktober besökte Mona Seif, själv en känd människorättsaktivist, sin syster i fängelset. Enligt henne var Sanaa Seifs hälsotillstånd försämrat på grund av den långa hungerstrejken och hon vägde då 46 kilo.

Solidaritetsaktioner pågår för de 140 politiska fångarna som hungerstrejkar i protest mot långa häktningsperioder utan rättegång, tortyr och misshandel och hårda domar för aktivister som deltagit i fredliga protester. Bland annat genomförde studenter och forskare från Cambridge-universitetet i Storbritannien en 24 timmar hungerstrejk den 16 oktober. Flera studenter vid olika universitetet runt om i världen, bland annat i Berlin, Aten och London, hungerstrejkar i solidaritet med de fängslade i Egypten.

Bara under andra veckan i oktober greps 130 universitetsstudenter i Egypten enligt Human Rights Watch. Den 14 oktober stormade säkerhetsstyrkor in i Alexandria University och attackerade protesterande studenter med tårgas och plastkulor. Under det senaste året har 900 studenter gripits av polis i Egypten.

UPPDATERIING: På söndag 26 oktober fick 23 aktivister inklusive Sanaa Seif sina dom för att ha brutit mot demonstrationsförbudslagen. Samtliga, kända aktivister, döms till tre års fängelse, meddelar anhöriga på Facebook.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: