Egyptiska aktivister fängslas

2014-05-22 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Tio egyptiska aktivister dömdes till fängelsestraff och höga böter i en domstol i Alexandria. Deras brott rubriceras som olaga demonstrationer, blockering av vägen och attack mot polisbilar, under före detta president Morsi. En av de mest kända bland de fängslade är juristen Mahienour El-Massry. UPPDATERING: Stödet för Mahienour El-Masry i Egypten växer. 20 kvinno- och människorättsorganisationer krävde igår onsdag 21 maj hennes frigivning i ett gemensamt öppet brev.

20 egyptiska kvinno- och människorättsorganisationer protesterar mot Mahienour El-Massry arrestering. The Verdict Must be Renunciated and the Law Needs to be Revised.

Mahienour El-Massry talar om sig själv.

Tidigare samtal med El-Massry.

– Jag önskade jag kunde rymma eller gömma undan mig, men det kan jag inte....Jag känner att jag måste ta denna konfrontation... en konfrontation som leder till ett straff för att vi har drömt om ett bättre liv för folket, om detta är straffbart så låt oss ta det...

Detta skrev Mahienour El-Massry, en känd jurist och ung politisk aktivist, dagen innan hon gick till domstolen för att ta emot sin dom på två års fängelse och höga böter. Mahienour El-Massry besökte Sverige under 2013 och har flera gånger ställt upp till intervjuer med Feminist Perspektiv om det politiska läget under brödraskapets styre.

– Det handlar inte om att vi gillar fängelse, utan om att vi inte är rädda för det ... fängelseceller är inte den rätta platsen för Egyptens tusentals orättvist dömda människor..., skrev El-Massry i brevet som hon publicerat på sin Facebook-sida.

Mahienour El-Massry har tillsammans med flera andra sekulära aktivister anklagats för olagliga demonstrationer under Brödraskapets regim. Några av de aktivisterna heter Loai Mohamed Abdel-Rahman, Omar Abdel-Aziz Hussein, Nasser Abul-Hamed Ibrahim, Hassan Mostafa, Moussa Hussein, Hassan El-Siyad och Islam Hassanein som enligt egna uppgifter inte ens var en aktivist utan greps av misstag. Domen har överklagats men återigen tagits upp av militärregimen, enligt El-Massry. Den 20 maj kallades samtliga anklagade till en domstol i Alexandria. Mahienour El-Massry skickades direkt till fängelse.

Vänner avrådde El-Massry från att anmäla sig till rättegången för att ta emot domen men i sitt brev förklarade hon att hon inte kunde göra detta.

– Om andra som har en rättegång rådgör med mig om de skulle närvara vid en sådan rättegång, skulle jag avråda dem, för att inte lämna sina öden i militärens hand, drabbas av det avgörande telefonsamtalet som kommer från militären (under rättegången).... men jag själv kunde av personliga skäl inte göra detta.

Domen mot Mahienour El-Massry och nio andra aktivister, enligt Ahram Online, är den andra domen mot icke-islamister, som grundar sig på den kontroversiella lag som godkändes i november 2013. Lagen inskränkte demonstrationsrätten.

Den 22 december 2013 dömdes 6-April rörelsens grundare Ahmad Maher och Mohamed Adel, samt en oberoende aktivist Ahmed Douma, till tre års fängelsestraff och böter för olaga protester. Ahmad Maher har tidigare via ett brev från fängelset vittnat om tortyr och missförhållanden i egyptiska fängelser.

Den 21 maj kom samtidigt nyheten om domen mot den tidigare president Hosni Mobarak. Han dömdes nu till tre års fängelse för korruption av en domstol i Egypten. Ytterligare rättegångar väntas. Hans två redan fängslade söner dömdes också till fyra års fängelsestraff. Alla tre ska dessutom betala motsvarande 17.6 miljon dollar i skadestånd.

Ytterligare 155 anhängare till brödraskapet dömdes i dag 21 maj till fängelsestraff i en egyptisk domstol, varav 54 till livstidsfängelse.


Uppdatering:

På torsdagen den 22 maj greps ett antal jurister och aktivister som demonstrerade i solidaritet med den arresterade Mahienour El-Masry.

Samma dag utsattes "The Egyptian Centre for Social and Economic Rights", en NGO i Alexandria, för polisrazzia. Anledningen till detta är anordningen av en presskonferens till stöd för El-Masry, anger ansvarige på organisationens huvudkontor.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: