Reyhaneh Jabbari är dömd att hängas.

Ingen nåd för Reyhaneh Jabbari

2014-10-15 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Alla försök för att få pardon för iranska kvinnan Reyhaneh Jabbari som är dömd till hängning för att ha mördat en man under ett våldtäktsförsök, har misslyckats. Tillsammans med aktivister som kämpar för att stoppa avrättningen vädjar nu hennes mor om att omvärlden ska agera.

RELATERADE ARTIKLAR:

2014-10-10 Mödrars kamp för döttrarna mot hård rättskipning i Iran

2014-09-30 Reyhaneh Jabbari på väg att avrättas

2014-04-14 Mord eller självförsvar?

Protestaktioner:

Stoppa Reyhaneh Jabbaris avrättning

Ett sista försök att få benådning och stoppa avrättningen av Reyhaneh Jabbari har misslyckats, enligt rapporter från Iran. I dag, den 15 oktober, anordnades ett medlingsmöte i Teheran för samtal kring Reyhaneh Jabbaris avrättningsdom. Enligt uppgifter i en del iranska dagstidningar krävde en anhörig till den mördade mannen att Jabbari skulle ta tillbaka alla anklagelse om våldtäktsförsöket och be om ursäkt för sina påståenden tidigare under rättegången. Men i dag dementerade den döde mannens son dessa uppgifter och sade att det inte handlar om några villkor. "Min familj var emot att skjuta upp straffet, vi kräver bara att det högsta straffet för min fars mördare ska verkställas", sade den mördade mannens son, som har rätt att benåda enligt iranska lagar, till iranska medier.

Enligt ögonvittnen hade sonen under mötet i dag bestämt sagt att han inte går med benådning trots vädjanden från Jabbaris moder. Detta innebär att avrättningsdomen för Reyhaneh Jabbari står fast och eventuellt verkställs om inget annat händer.

Under tiden fortsätter protesterna mot Reyhaneh Jabbaris avrättning bland annat från Martin Schulz Europaparlamentets talman. Aktivister i Italien meddelar att de försöker få Vatikanen att engagera sig i fallet och vädja om nåd för henne.

2007 greps Reyhaneh Jabbari för mordet på Morteza Abdolali Sarbandi, en tidigare anställd vid Irans säkerhetstjänst. Hon vidhåller att hon knivhögg mannen som skulle våldta henne. Under två månader placerades Jabbari i isoleringscell där hon varken hade tillgång till advokat eller sin familj. Reyhaneh Jabbari dömdes 2009 till döden av en brottsmålsdomstol i Teheran.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: