Ghonche Ghavamis mor står utanför Evin-fängelset i protest. Reyhane Jabbaris mor kämpar förtvivlat att rädda sin dotter från avrättning.

Mödrars kamp för döttrarna mot hård rättskipning i Iran

2014-10-10 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Den iranska unga kvinnan Reyhaneh Jabbari väntar på att avrättningsdomen mot henne ska verkställas när tio dagars frist går ut i dag fredag. Hennes mor kämpar förgäves för att rädda sin dotter och inte ger upp.
Kämpar gör också modern till Ghonche Ghavami, som hungerstrejkar mot sin isolering i Evin-fängelset sedan den 1 oktober. Hennes mor tänker inte lämna fängelset förrän dottern friges.

RELATERADE ARTIKLAR:

2014-10-03 Allvarlig anklagelse mot fängslade Ghavami

2014-09-30 Reyhaneh Jabbari på väg att avrättas

2014-09-19 Fängslades efter protest mot könsdiskriminering i Teheran

2014-04-14 Mord eller självförsvar?

Protestaktioner:

 • Stoppa Reyhaneh Jabbaris avrättning.

 • Amnesty International om Ghonche Ghavami.

 • Reyhaneh Jabbari väntar på avrättningsverkställandet som är planerad på fredag eller början av nästa vecka. Hon skulle avrättas redan tisdagen 30 september men hängningen stoppades på grund av protester i Iran och omvärldens starka reaktioner. Vilket ledde till att Jabbari fick tio dagar på sig att försöka be om benådning från den mördade mannens anhöriga. Reyhaneh Jabbari anklagats för att ha mördat en man med anknytning till säkerhetstjänsten i samband med ett våldtäktsförsök.

  Hennes mor och en rad olika kända iranska kulturaktivister samt kända artister kämpat under tio dagars fristen för att få benådning från den döde mannens son. Det enda sättet för att stoppa avrättningen enligt iranska regimens lagar är att få anhörigas pardon. Något som verkar omöjligt i Reyhane Jabbaris fall. Men hennes mor har försökt att begära en omprövning genom att ta upp en ny rättegång. Under tiden sitter hon förtvivlad och besviken i fängelset och håller telefonkontakten med sin mor. Det sprids rykten om att hennes avrättning redan är verkställd, skriver hennes mor i sin Facebook-sida.

  – Reyhaneh ringde flera gånger i dag. Hon är orolig och rastlös... Jag sade till henne att hennes fall väntar på att verkställas av myndigheterna, men att hon måste kämpa till sista stund...


  Fängslade iransk-britten hungerstrejkar

  Ghonche Ghavamis mor har sagt till Internationella Kampanjen för mänskliga rättigheter i Iran, att hennes dotter såg mager, deprimerad och sjuklig ut under deras senaste besök sedan hon startade sin hungerstrejk den första oktober.

  – Nu har det gått 100 dagar sedan min dotter häktades. Från och med nu står jag utanför Evin-fängelsets portar och lämnar inte förrän min dotter friges och följer med mig hem, har Ghavamis mor meddelat iranska medier.

  Ghoncheh Ghavami greps i Teheran i samband med en fredlig manifestation utanför en idrottsplats under en volleybollmatch. Hon och andra unga kvinnor protesterade mot tillträdesförbudet som gäller för kvinnor under herridrott.

  Ghavami har suttit i isoleringscell sedan hon greps i juni och har sedan dess förhörts under svåra förhållanden utan tillgång till sin advokat. Den 22 september meddelade myndigheterna att hon är officiellt anklagad för regimkritiska aktiviteter och räknas som ett hot mot landets säkerhet. Men fortfarande har Ghavami inte fått besked om någon rättegång.

  Ghavamis mor har sagt att dottern lurades till erkännandet under förhör, mot löftet att hon i så fall skulle släppas fri mot borgen. Enligt Ghavamis mor nämnde dottern i deras senaste samtal att hon inte accepterar anklagelsen och att det handlar om ett framtvingat erkännande. Detta bekräftar även Ghavamis advokat som avfärdar anklagelsen som är allvarlig och kan leda till minst tre månaders fängelse enligt de rådande lagarna i Iran. Samtidigt är Ghavamis försvarsadvokat optimistisk om att hon snart friges mot borgen eftersom hon redan har suttit inne mer än tre månader.

  Verktyg


  Skriv ut

  Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

  annons: