Anna Steele är ordförande i Liberala kvinnor.

#val2014: Fortsatt kamp för ytterligare pappamånad

2014-09-10 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Förra veckan presenterade Alliansen sitt valmanifest. En stridsfråga var föräldraförsäkringen, där Kristdemokraterna hade velat ta bort de redan existerande så kallade pappamånaderna, medan Folkpartiet drev på för ytterligare en vikt månad. Kompromissen blev status quo. Enligt Liberala kvinnors ordförande, Anna Steele, kan det leda till utökat samarbete mellan kvinnoförbunden, även över blockgränsen. Men det hänger på valresultatet på söndag.

– Det är tråkigt att pappamånaden inte kom med, men för egen del tycker jag inte det är så konstigt när man ska förena fyra partiers ståndpunkter kring minsta gemensamma nämnare. Besviken är inte rätta ordet. Jag är inte förvånad heller, utan tycker det är fantastiskt att vi fått ihop ett bra alliansmanifest ändå, säger Anna Steele.

Hon lyfter fram kvinnors möjlighet att göra vinst på sitt företagande som en viktig jämställdhetsfråga, där hon anser att oppositionspartierna sviker.

– Vi fortsätter alltid att driva våra frågor från Folkpartiet och Liberala kvinnors sida. Pappamånaden finns inte med i det gemensamma alliansmanifestet, men vi kommer inte ge oss. Det inbegriper andra områden som inte kom med och som kommer vi fortsätta kämpa för. Feministiska frågor har vi drivit i hundra år, säger Anna Steele.


Med tanke på kampen för att få med partiet på en till pappamånad, hur ser du på chansen att lyckas få med alliansregeringen om ni får fortsatt förtroende?

– Jag tror på frågan fortsatt och vi fortsätter att driva den. Det handlar väldigt mycket om opinionsbildning och att visa att det handlar om mycket mer än om den ena parten i ett förhållande. Det är bara fortsatt kamp som gäller. Jag känner mig ganska säker på att det under kommande fyra år blåser samhällsvindar som får fler att förstå att det här är en jätteviktig förändring.

Allianskvinnorna tog fram en rad gemensamma förslag för ett jämställd arbetsliv förra året, med årliga lönekartläggningar, ytterligare öronmärkning av föräldraförsäkringen och genuspedagogik i skolorna. Men inget av detta tas upp i Alliansmanifestet.


Kan bristen på gehör öppna för uppgörelser mellan kvinnoförbund över blockgränserna?

– Intressant fråga. Det skulle kunna bli så. Vi vet inte alls hur det kommer gå i valet, men om det blir en väldigt svag regering i en riksdag där SD är ännu starkare skulle det kunna bli så, säger Anna Steele och påpekar:

– Det finns jämställdhetsfrågor där vi varit först, och där vare sig Socialdemokraterna eller Moderaterna hakat på, för att till slut tillstå att vi hade rätt. Jag tycker verkligen att det är jätteviktigt att kvinnoorganisationerna fortsätter att kämpa på. Det är på det sättet vi kan få genomslag både utåt mot media och inåt där beslut fattas.

En fråga som både Alliansen och Socialdemokraterna lyfter i sina manifest är bekämpandet av våld mot kvinnor och vikten av att kvinno- och tjejjourers långsiktiga finansiering säkras. Men ingen av dem har öronmärkt några pengar i sina reformprogram. Både S-kvinnor och Liberala kvinnor talar i det här sammanhanget om vikten av att stärka det förebyggande arbetet.I alliansmanifestet finns visserligen ambitionen att tillföra länsstyrelsen medel för att motverka mäns våld mot kvinnor, men inga ytterligare medel är vikta för det enligt listan över reformer.

– Det är 17-21 kvinnor som dör varje år av mäns våld mot kvinnor. Vi har fantastiska kvinnojourer som kämpar bra och det är viktigt att vi tar finansieringen på allvar, men ska vi fortsätta ha den här strukturen där män slår och kvinnor dör? Vi måste vända oss till gärningsmännen och få dem att sluta slå, säger Anna Steele och lyfter fram Alliansens förslag om strängare straff, ökad användning av elektronisk fotboja vid kontaktförbud och att kontaktförbud ska innebära kommunalt vistelseförbud, säger Anna Steele.


Kan feminister i andra partier ha nytta av Fi kom in i riksdagen?

– Det är mycket möjligt, även om jag inte kan tycka att SD fått mycket gehör. Vi hade redan förra hösten bestämt oss för att vi skulle driva jämställdhet som en av valfrågorna, så det har inte påverkats av att Fi har gått framåt. Men tror att jämställdhetsfrågan ändå lyfts mer om Fi kommer in.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: