Irlands hårda lagstiftning tvingade en våldtagen kvinna att genomgå graviditet och kejsarsnitt.

Irland: Hon ville ha abort – tvingades till kejsarsnitt

2014-08-17 | Bella Frank padlock 1

UTRIKES

En ung kvinna på Irland, som nekats abort trots att hon varit självmordsbenägen, har efter press från myndigheterna gått med på att genomgå kejsarsnitt. Hon krävde abort redan i åttonde veckan då graviditeten var ett resultat av en våldtäkt.

Enligt tidningen The Sunday Times tror hon att myndigheterna försenade processen medvetet för att se till att fostret blev livsdugligt för att sedan kunna se till att hon gick med på kejsarsnitt. Detta trots att Irland i början av året lagstiftade om att abort ska tillåtas om en kvinnas liv är i fara, också om hon är självmordsbenägen, genom Protection of Life During Pregnancy Act 2013.

När kvinnan upptäckte att hon var gravid ville hon genast genomgå abort men nekades, varpå hon inledde en hunger- och vätskestrejk. De irländska hälsomyndigheterna drev då hennes fall inför domstol, och fick tillåtelse att se till att hon fick vätska. Innan processen var klar gick kvinnan med på att låta sig genomgå kejsarsnitt.

Kvinnan är enligt tidningen inte irländsk medborgare, och hade ingen möjlighet att resa fritt för att kunna genomgå abort i England, något tusentals kvinnor för Irland gör årligen. Fallet sätter på nytt Irlands mycket hårda abortlagstiftning i ljuset. Det är nu snart två år sedan Savita Halappanavar dog efter att ha blivit nekad abort på Irland trots att hon var mycket medtagen på grund av en infektion, och i färd med att få missfall. Inte förrän hon hamnade i septisk chock genomfördes operationen, men hennes liv gick inte att rädda. Fallet uppmärksammades stort både på Irland och internationellt och satte återigen press på irländska myndigheter att lagstifta om abort, och ge tydliga riktlinjer till vårdpersonal om hur de ska tolkas eftersom otydligheten i lagen ansågs ha bidragit till Halappanavars död.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140823 - josefin julin

Kvinnohat! Och fin bild. Ytterligare en vit, medelålders man som vill ta makten över kvinnors lemlästade, lidande, kroppar. Skam

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: