Protester i Dublin med krav på ändrad abortlagstiftning efter Savita Halappanavars död hösten 2012.

Irland går mot ändrad abortlagstiftning

2013-07-05 | Bella Frank padlock

UTRIKES

I tisdags kväll röstade det irländska parlamentet för en ändring i landets strikta abortlag med stor majoritet. Det kan innebära att abort blir tillåtet i fall då en kvinnas liv är i fara. Först i nästa vecka tas det slutgiltiga beslutet vilket innebär att ändringar kan komma att föras in i sista sekund.

Läs också: 2012-11-28 Irlands premiärminister lovar tydligare abortlag 2012-07-06 Kontroversiell kampanj mot abort väcker ilska på Irland

2012-11-16 Dödsfall på Irland avslöjar fegheten i abortfrågan

Går lagen, den så kallade Protection of Life During Pregnancies Bill, igenom kommer abort att tillåtas om två läkare bekräftar att den gravida kvinnans liv är i fara, vid akuta tillstånd ska det räcka med en läkare.

Om faran för kvinnans liv beror på självmordsrisk, den mest kontroversiella delen av lagförslaget, ska tre läkare bekräfta risken, kvinnans gynekolog samt två psykiatriker. Abort som tillåts ska kunna genomföras på 25 sjukhus i landet, och kvinnan ska ha rätt till att få sitt fall prövat.


Kan dömas till 14 år

Förslaget slår också fast att straffet för den person som utför abort i fall som inte täcks av lagen ska dömas till fängelse i 14 år.

Trots att abort endast kommer att tillåtas under mycket kraftiga restriktioner skulle lagen innebära att ett drygt 20-årigt frågetecken rätas ut. 1992 gick röstade irländarna för ett fortsatt abortförbud med det viktiga undantaget då kvinnans liv var i fara.

Trots resultatet har ingen regering velat befatta sig med frågan eftersom även denna begränsade aborträtt är mycket kontroversiell. Inför veckans omröstning har högt uppsatta katolska representanter varnat parlamentsledamöter från att rösta för lagen, och ärkebiskopen Eamon Martin, som nästa år kommer att bli den katolska kyrkans högste representant på Irland, har sagt att den som röstar för lagen utesluter sig själva ur kyrkan.

I slutet av 2011 slog Europadomstolen fast att den irländska regeringens ovilja att lagstifta om den möjlighet till abort om kvinnans liv är i fara, något som den irländska grundlagen redan medger, står i strid med kvinnors mänskliga rättigheter.


Halappanavars död satte press

Förra hösten trappades pressen på den irländska regeringen upp ytterligare när en gravid kvinna dog då sjukhuset där hon behandlades vägrade utföra en abort trots att hon visade tydliga tecken på att ha drabbats av en allvarlig infektion, detta med hänvisning till att lagen var otydlig.

När läkare till slut genomförde aborten stod hennes liv inte att rädda. Den 31-åriga indiska tandläkaren Savita Halappanavars död ledde till arga protester på Irland med förnyade krav på en lag som gör det tydligt att abort är tillåtet om en kvinnas liv är i fara.


Kyrka vs stat

Den pågående striden mellan förespråkare till ett totalförbud och de som vill se att kvinnans hälsa också ska tas med i beaktningen har setts som en symbolfråga för relationen mellan kyrka och stat. Kyrkan har fortfarande stort inflytande men landets motsvarande premiärminister, taoiseach Enda Kenny, förklarade nyligen att han är en premiärminister ”som råkar vara katolik, men inte en katolsk premiärminister”, skriver BBC.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: