"Vi fortsätter gå framåt för att inte gå tillbaka."

Massiv mobilisering för aborträtten i Spanien

2014-02-07 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

I veckan kan det omstridda lagförslaget om restriktioner i aborträtten stoppas om den spanska oppositionen lyckas med sin plan. Förra helgen hölls den största mobiliseringen mot förslaget hittills, men justitieminister Alberto Ruiz-Gallardón har mycket prestige investerad i abortfrågan.

RELATERADE ARTIKLAR

2012-01-03 Anrik global aborträttskampanj

2011-11-18 Förtroendekris vid Spaniens valurnor

2011-09-02 Aborträtten behöver fler försvarare

2011-09-02 EU-trenden är att begränsa

2011-08-19 Statsfeminismens framväxt i Spanien

Det är bara en månad sedan de två spanska feministgrupperingarna Tertulia Feminista les Comadres och Mujeres por la Igualdad de Barredos lanserade initiativet till ett frihetståg. Det startade i Asturien och anlände lördagen den första februari till Madrid där manifestetet ”För att jag bestämmer” överlämnades till det spanska parlamentets registratur. Huvudkravet är att:

”..den nuvarande lagen om sexuell och reproduktiv hälsa och aborträtt upprätthålls för att främja moralisk självständighet, bevara åsiktsfrihet och tillgodose alla kvinnors många olika intressen.”

Längst fram i tåget gick den feministiska kampens veteraner, som först 2010 såg resultat i den lag de ser sig tvungna att gå ut på gatorna och försvara på nytt. Gamla slagord aktualiseras av justitieminister Alberto Ruiz- Gallardóns långtgående förslag om begränsningar som innebär att abort endast skulle vara tillåtet vid våldtäkt eller allvarlig risk för kvinnans hälsa, och innehåller en rad andra restriktioner. Aborträttsaktivisterna har dammat av sina plakat och använder samma paroller som på 70- och 80-talen – ”Vi föder, vi bestämmer”, ”Aborten ut ur brottsbalken” men också mer tidsenliga uttryck som ”Avgå Gallardón”.


Enormt bakslag

Till dagstidningen El País säger Jacinta Gallego från Galicien:

– Regeringen kommer att få betala dyrt för att de har gett sig på kvinnorna. Vi kommer att se till att lagen dras tillbaka.

Den feministiska nättidningen Píkara Magazine berättar i ett reportage från manifestationen om Isabel, en kvinna i 60-årsåldern som inte dolde sin ilska och kommenterade utvecklingen:

– Det har kostat oss många år att uppnå den lag vi har för närvarande och Gallardóns avsikt är att den ska försvinna genom ett penndrag. Det är ett enormt bakslag. Hans fru och dotter kan göra vad de finner lämpligt, men låta oss andra göra som vi vill, det är därför vi lever i en demokrati.

Även om den äldre generationens luttrade kämpar var framträdande i demonstrationerna vittnar många om bredden, med stora andelar både unga och män bland de tiotusentals som slutit upp – den vanligaste siffra som nämns är 30 000.

Lördagens protest mobiliserade stödmanifestationer runtom i både Europa och Latinamerika och var den största sedan lagförslaget lades fram i december. Protesterna har annars tagit sig många uttryck och pågår med oförminskad styrka trots inskränkningarna av demokratiska fri- och rättigheter som regeringen antog, också i december.


Kroppen som egendom

I Sevilla frihetsberövades en ung kvinna på tisdagen under nio timmar anklagad för att ha målat slagord mot aborter. Hon släpptes i brist på bevis. I ett uttalande kräver Sevillas kvinnolobby, Asamblea de Mujeres Diversas att förföljelsen av sociala aktivister upphör och de nämner abortlagen som ett exempel på undermineringen av landets socialpolitik.

”Med det här förslaget förs vi 30 år tillbaka i tiden och vi utsätts för en situation med brist på självständighet, dålig hälsa och osäkerhet som hotar våra kroppar och våra liv.” står det i kommunikén.

I Bilbao, Madrid, Sevilla, Barcelona och Zaragoza har kvinnor ansökt om att få registrera sina kroppar på fastighetsförvaltningen. Detta på ett initiativ av konstnären och aktivisten Yolanda Domínguez, som går ut på att hos myndigheterna kräva att få registrera sin kropp som egendom, med fri dispositionsrätt, som ett sätt att öppna människors ögon för "de ständiga attackerna mot kvinnors självbestämmande".

Men enligt Carlos E Cué, journalist på El País har Gallardón redan avvisat demonstranternas krav under en partikonferens som Partido Popular höll i Valladolid i samma veva som demonstrationen pågick.

– Ni kan räkna med mitt personliga engagemang för att det varken finns ett skrik eller någon förolämpning som kan få mig att överge åtagandet att fullfölja programmet som reglerar kvinnors såväl som fostrets rättigheter.

Det finns högt uppsatta personer inom regerande Partido Popular som offentligt har tagit avstånd från förslaget. Det är den splittringen som socialdemokratiska PSOE nu försöker använda för att stoppa förslaget.


Viktigt med press utifrån

Kristina Ljungros, RFSU:s förbundsordförande, deltog i protesterna på plats i Spanien förra helgen. Hon träffade aktivister, RFSU:s samarbetsorganisationer och besökte svenska ambassaden.

– Det är ett väldigt restriktivt förslag som ligger nu och det gör oss väldigt beklämda, men det var ändå en väldigt positiv upplevelse att delta i manifestationen med så väldigt mycket människor i alla åldrar, både män och kvinnor. Det var en otrolig uppslutning så det är både positiva negativa erfarenheter jag kommer hem med. Det finns ett stort motstånd mot lagförslaget och för rätten till abort.

Enligt kvinnorättsaktivisterna som Kristina Ljungros träffade är lagförslaget betydligt värre än de hade befarat när förändringar aviserades så fort PP återtog regeringsmakten i Spanien 2011. Det mest kontroversiella inslaget är att graviditeter, om reformen går igenom, inte får avbrytas om det upptäcks missbildningar på fostret.

– De vi pratar med menar att det var strategiskt smart lägga fram ett så kontroversiellt förslag. Det är taktik från justitieministern så att han kan modifiera sitt förslag och säga att han gått kritikerna till mötes, säger Kristina Ljungros.

Hon konstaterar att lagförslaget kommit till för att tillgodose den mest konservativa falangen inom partiet. Gallardón har öppet deklarerat att allt han behöver för att gå vidare är premiärministerns stöd, vilket han har. Inrikespolitiskt är det därför svårt att komma någon vart i debatten, menar de aktivister som Ljungros talat med.

– De poängterar hur viktigt det internationella stödet är. Det enda de tror kan förändra något nu är press utifrån. Manifestationen som hölls i Bryssel visar att det stör politikerna att den här frågan tas upp i omvärlden. Trycket internt i Spanien spelar mindre roll.


Chans att stoppa förslaget på tisdag

RFSU kommer att fortsätta lyfta frågan i Sverige. Redan tidigare har ett brev lämnats över till den spanska ambassaden, kanske blir det fler publika manifestationer och andra aktioner för att påverka politiker att ta ställning.

– Justitieministern (i Spanien, red anm) har stor politisk prestige i det här och kommer inte backa nu. Det är mitt intryck. Så jag tycker att svenska ministrar ska uttrycka sin oro för det här förslaget till sina spanska kolleger.

På tisdag inleds behandlingen i den spanska kongressen om en motion som PSOE lade fram den 2 januari, och som innebär att lagförslaget med inskränkningar i aborträtten dras tillbaka. Även vänsterpartiet Izquierda Plural har lagt fram ett förslag med samma innebörd. Och PSOE har dessutom begärt att omröstningen, som kan dröja tills på torsdag, ska vara hemlig. Detta för att de ledamöter från regeringspartiet som är emot Gallardóns reform ska känna sig fria att rösta för motionen så att förslaget stoppas.

Kongressens vice ordförande Celia Villalobos, som vid en tidigare omröstning om en liknande motion valde att lägga ner sin röst, stödjer nu begäran om en hemlig omröstning.

Om det nya försöket att stoppa abortreformen misslyckas återstår en utdragen lagstiftningsprocess, minst ett år, med många krav och förändringsförslag under fortsatta protester från aborträttens försvarare.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: