Går lagen, den så kallade Protection of Life During Pregnancies Bill, igenom kommer abort att tillåtas om två läkare bekräftar att den gravida kvinnans liv är i fara, vid akuta tillstånd ska det räcka med en läkare.
Om faran för kvinnans liv beror på självmordsrisk, den mest kontroversiella delen av lagförslaget, ska tre läkare bekräfta risken, kvinnans gynekolog samt två psykiatriker. Abort som tillåts ska kunna genomföras på 25 sjukhus i landet, och kvinnan ska ha rätt till att få sitt fall prövat.
Kan dömas till 14 år
Förslaget slår också fast att straffet för den person som utför abort i fall som inte täcks av lagen ska dömas till fängelse i 14 år.
Trots att abort endast kommer att tillåtas under mycket kraftiga restriktioner skulle lagen innebära att ett drygt 20-årigt frågetecken rätas ut. 1992 gick röstade irländarna för ett fortsatt abortförbud med det viktiga undantaget då kvinnans liv var i fara.
Trots resultatet har ingen regering velat befatta sig med frågan eftersom även denna begränsade aborträtt är mycket kontroversiell. Inför veckans omröstning har högt uppsatta katolska representanter varnat parlamentsledamöter från att rösta för lagen, och ärkebiskopen Eamon Martin, som nästa år kommer att bli den katolska kyrkans högste representant på Irland, har sagt att den som röstar för lagen utesluter sig själva ur kyrkan.
I slutet av 2011 slog Europadomstolen fast att den irländska regeringens ovilja att lagstifta om den möjlighet till abort om kvinnans liv är i fara, något som den irländska grundlagen redan medger, står i strid med kvinnors mänskliga rättigheter.
Halappanavars död satte press
Förra hösten trappades pressen på den irländska regeringen upp ytterligare när en gravid kvinna dog då sjukhuset där hon behandlades vägrade utföra en abort trots att hon visade tydliga tecken på att ha drabbats av en allvarlig infektion, detta med hänvisning till att lagen var otydlig.
När läkare till slut genomförde aborten stod hennes liv inte att rädda. Den 31-åriga indiska tandläkaren Savita Halappanavars död ledde till arga protester på Irland med förnyade krav på en lag som gör det tydligt att abort är tillåtet om en kvinnas liv är i fara.
Kyrka vs stat
Den pågående striden mellan förespråkare till ett totalförbud och de som vill se att kvinnans hälsa också ska tas med i beaktningen har setts som en symbolfråga för relationen mellan kyrka och stat. Kyrkan har fortfarande stort inflytande men landets motsvarande premiärminister, taoiseach Enda Kenny, förklarade nyligen att han är en premiärminister ”som råkar vara katolik, men inte en katolsk premiärminister”, skriver BBC.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST