Pernilla Alexandersson är genusvetare, jämställdhetsexpert på Add Gender och ordförande för branschorganisationen Genusföretagarna
Pernillas tips om du vill bidra till könsbalans i Wikipedia:
Skaffa dig en användarprofil, det är inte svårt och vem som helst kan göra det. På Wikipedia, högst upp till höger, står det ”skapa ett konto”.
Gå in på Ada Lovelace-skrivstugan eller Projekt kvinnor och kolla vilka artiklar som ligger på förslag till översättning från engelska.
Välj en kvinna och skapa en kortfattad svensk profil på henne (nu finns hon i alla fall).
Utöka denna profil eller någon annan kvinnoprofil om du vill göra ytterligare insats.
Behöver du hjälp med att första hur en artikel kodas besök Sandlådan
Läs också:
2012-09-28 Lovelace firas med skrivstuga
År 2009 tog britten Suw Charman-Anderson initiativet till ett upprop på nätet. Suw åtog sig att blogga om en kvinna inom teknikens historia som hon beundrade – men bara om tusen andra gjorde samma sak.
Åtagandet kallades för ”Pledge Ada Lovelace” och sedan dess har det varje år utlysts en ”Ada Lovelace Day” som en internationell dag av bloggande för att gemensamt uppmärksamma kvinnor som briljerat inom området teknik. Inom detta område blir det extra tydligt att kvinnors bidrag osynliggörs, deras innovationer blir sällan erkända och deras livsberättelser återberättas inte med samma passion som männens. Ada Lovelace-dagen är därför en dag för att fira Adas och alla hennes kollegors prestationer – berätta deras berättelser.
Så vem var egentligen Ada Lovelace? Historien börjar inte med henne utan hos hennes mor som älskade matematik och var orolig för att dottern, som föddes i London 1815, skulle få faderns, som var poet till yrket, ”flyktiga och poetiskt lagda sinne”. Så hon gav sin dotter en gedigen matematisk och vetenskaplig uppfostran. Ada Lovelace blev en lysande stjärna inom matematik, teknik och maskiner och efter ett spännande liv med både kvinnor och män som mentorer och kollegor så dog hon i cancer 36 år gammal. Hon arbetade med bland annat Charles Babbage som arbetade fram flera maskiner som var föregångare till dagens moderna datorer. Han bad Ada att utöka en artikel han skrivit och hennes resultat med detta har fått Ada Lovelace att bli känd som ”den första programmeraren”. Det sägs också att Babbage bad Lovelace att publicera detta men att hon avböjde med hänvisning till att det inte var lämpligt för en kvinna att göra detta.
Själv är jag mycket intresserad av genus, historia och då specifikt kopplingen till teknik. Så Ada Lovelace-dagarna har alltid intresserat mig extra mycket. Detta år togs initiativet av Wikimedia Sverige att på Ada Lovelace Day, den 16 oktober 2012, ordna en skrivstuga för att förbättra kvinnors representation på svenska Wikipedia. Jag älskar konkreta aktioner där man får se resultat snabbt så jag begav mig självklart med datorn och ett glatt humör till skrivstugan. Där fick jag lära mig att på svenska Wikipedia går det en kvinna på fyra män. Jag fick också lära mig att redigera artiklar och det är oerhört viktigt eftersom det inte är lika många kvinnor som redigerar artiklar som män i Wikipedia (senaste siffrorna är att det är 87 procent män som redigerar).
Resultatet av skrivstugan var att flera nya artiklar om kvinnor inom teknik skapades eller utökades, ett tjugotal. Men trenden ligger kvar, män fortsätter att överrepresenteras i utökade och nya artiklar, det behöver skapas flera hundra kvinnobiografier på kort tid om vi ska se en verklig balans. Men som jag fick lära mig på skrivstugan: på Wikipedia spelar varje litet steg roll och någon annan tar vid där man själv inte räcker till. Men det svaret lämnar mig inte nöjd: vem ska ta vid då intresset inte finns eller då vi är färgade av en snedvriden historieskrivning?
Diskussionerna mellan användarna på Wikipedia har varit intressant, där vissa anser att det är ett omöjligt projekt att få balans eftersom fler män har betytt något i historien. Jag tycker att nivån på denna diskussion behöver höjas, självklart finns det tillräckligt med historiska kvinnor för att förbättra balansen avsevärt. Men då behöver vi fler redigerare som är medvetna om detta vilket gör att det ändå känns hoppfullt: Wikipedia är ju fri för var och en att ändra vilket inte är fallet med en gammaldags tryckt ordbok.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST