Än har vi inte kastat in handduken, säger kvinnojoursarbetaren Pernilla Sjöberg.

Socialstyrelsen avslog ansökan

2012-10-12 | Ida Ali padlock 1

INRIKES

Socialstyrelsen avslog Q-jourens ansökan om pengar för att kunna fortsätta bedriva verksamheten. Pernilla Sjöberg, kvinnojoursarbetare, försöker nu påverka politiker i Stockholms län med förhoppning om en hållbar finansiering för att ha Q-jouren kvar.

Läs också:

2012-10-05 Dags för fasta anslag

2012-09-28 Q-jouren nedläggningshotad

– Vi behöver 3,5 miljoner sammanlagt för att driva jouren i ett år och det är en liten summa i sammanhanget. Trots detta valde Socialstyrelsen att avslå vår ansökan, säger Pernilla Sjöberg, som har arbetat på jouren sen 2008 och var även med och byggde upp verksamheten.

Som Feministiskt Perspektiv tidigare skrivit kommer Stockholms stad att fatta beslut om subventionering den 18 december. Även om Q–jouren beviljas pengarna så räcker de inte för att de ska kunna fortsätta driva jouren.

Q-jouren arbetar också med en utvärdering av sina arbetsmetoder. De vill prata med kvinnor som är utsatta för våld genom att tala på till exempel fängelser, behandlingshem och SIS-institutioner.

– Vi var nyligen på Färingsö och pratade vilket var en succé. Personalen vill att vi kommer tillbaka. Vi träffar många kvinnor som har erfarenhet av prostitution också. Det är en av de två sakerna som skapar svårläkta, själsliga sår som är kopplat till skamkänslor. Det andra är att kvinnornas barn blivit omhändertagna. Mammorna kan förstå att de inte är bra vårdnadshavare för sina barn just nu men det är ändå en djup sorg.


Vackra ord

Det som skulle kunna rädda Q-jouren från nedläggning är att de får in så mycket bidrag som möjligt av kommuner i Stockholms län, eller från andra finansiärer. Då kan de åtminstone planera för ett år framåt.

Kommunerna i Stockholms län kommer att få svårigheter att uppfylla lagstiftningen om jouren läggs ner, enligt Pernilla Sjöberg.

Sociallagstiftelsen SoL kap 5 § 11, säger uttryckligen att socialnämnden har ansvar för att ge skydd och stöd till kvinnor som utsatts för våld i nära relationer. Pernilla Sjöberg berättar att Stockholms Stad också har en kvinnojoursgaranti .

– Jag tycker att det är en konstig prioritering av politiker i Stockholms län. Staten har ju genom Länsstyrelsens utvecklingsbidrag gett oss en unik verksamhet som de nu bara väljer att kasta bort. Vår kompetens kommer försvinna.

– Det är många vackra ord om att värna de mest utsatta men väldigt lite verkstad. Vi har uppfyllt kommunernas ansvar till en väldigt låg kostnad. Om de skulle driva en egen verksamhet för målgruppen skulle den kosta betydligt mer då våra löner är väldigt låga.


Tror du på någon lösning?

– Mitt jobb är att förmedla hopp till andra. Än har vi inte kastat in den handduken även om styrelsen beslutat om nedläggning och vi är varslade.


Feministiskt Perspektiv har sökt ansvariga hos Moderaterna flera gånger för en intervju. Löften om att återkomma har inte infriats. Vi fortsätter att kräva besked och fyller eventuellt på artikeln under dagen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20121016 - Monica Sjöstedt

Det är inte bara Q-jouren som är i riskerar att läggas ner. Många andra verksamheter för våldsutsatta kvinnor som har byggts upp tack vare projektmedel från Länsstyrelsen kan komma att stängas efter nyår. Uppsala Stadsmission har bedrivit projekt MinnaMarie - från isolering till gemenskap - sedan 2006. Vi har ingen finansiering klar för 2013. Även Uppsala Kvinnojour kan behöva säga upp personal. Monica Sjöstedt

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: