Sofia Arkelsten, M, ordförande i riksdagens utrikesutskott.

Sofia Arkelsten: ”Vi värnar rätten till lagliga aborter”

2012-10-09 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Moderaterna slår fast att kvinnans okränkbara rätt att bestämma över sin kropp måste respekteras, men tar inte avstånd från underskrifterna på antiabortmotionen som avvisats i Europarådet utan konstaterar att förslaget inte längre föreligger.

Läs också

2012-10-05 Moderat stöd för antiabortmotion

2012-10-05 Europarådet avvisar antiabortmotion

Det var i fredags oklart vem som skulle kunna svara på frågor om undartecknandet av motionen som just hade avvisats i Europarådet stred mot parti- och regeringslinjen. Sofia Arkelsten, M, ordförande i riksdagens utrikesutskott, skickade ett svar på Feministiskt Perspektivs frågor igår via mejl.

Hon skriver att ”Motionen är tillbakadragen och något sånt förslag som där diskuterats föreligger alltså inte.”

Frågor om underskrifterna har hon valt att inte besvara. Men motionen drogs inte tillbaka av undertecknarna själva, utan avvisades av den byrå som beredde ärendet i Europarådet. Innehållet i motionen har varit känt och diskuterat sedan i juli. Därför ville Feministiskt Perspektiv gärna ha svar på hur Sofia Arkelsten ser på att två ledamöter som sitter på M-mandat skrev under den.

Vi frågade också om det kommer att få några konsekvenser, om det kan vara så att kunskapen om SRHR-frågor (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter) behöver öka inom partiet och vad som händer nästa gång abortmotståndare i Europa söker stöd för liknande förslag.


Inga ytterligare kommentarer

Beskedet kom i dag från pressekreteraren – Sofia Arkelsten har inga fler kommentarer i frågan: ”Vår ståndpunkt är tydlig och de svaren har du fått av Sofia.”

I sitt tidigare svar konstaterar hon bland annat att delegater i Europarådet för de mänskliga rättigheterna sitter där på personliga mandat, men att det ”kommer ur riksdagsmandatet och partiet och därför kan man förvänta sig respekt för de svenska positionerna.”

Huruvida motionen som avvisades av Europarådet eller undertecknandet av den uppfyller förväntningarna tar hon alltså inte ställning till. Däremot beskriver hon den svenska linjen såhär:

Sveriges linje är att värna rätten till säkra och lagliga aborter och att prioritera SRHR i vår utrikespolitik. Vår inställning är att tillgång till säker och laglig abort ingår inom ramen för de mänskliga rättigheterna. Det är viktigt för att stävja mödradödligheten och är ett led mot att uppfylla rätten till hälsa.

Faktum är att regeringen har för avsikt att prioritera minskad barna- och mödradödlighet i årets budget. Detta är även i linje med tidigare satsningar för att uppnå så stora resultat som möjligt inom MDG 4 och 5. I samband med detta höjs satsningen på vatten och sanitet som i sig har stor bäring på mål 4 och 5. Kvinnors hälsa och levnadsvillkor är därigenom en av regeringens viktigaste prioriteringar.

Sverige är en stark röst internationellt för satsningar på SRHR-frågor. I arbetet med SRHR så ingår arbetet med att öka tillgången på preventivmedel, sexualundervisning och säkra aborter. Varje kvinnans okränkbara rätt att bestämma över sin kropp måste respekteras. Denna rättighet bekräftas också av FN:s konvention om avskaffandet av alla former av diskriminering (CEDAW). Denna rättighet förutsätter även rättigheten till preventivmedel.

I frågan om mandatet för enskilda ledamöter är det bra att vara tydlig. Mandatet i Europarådet är personligt för riksdagsledamoten men det kommer ur riksdagsmandatet och partiet och därför kan man förvänta sig respekt för de svenska positionerna.

Min uppfattning som ordförande i Utrikesutskottet är att stå upp för säkra och lagliga aborter, och det gör vi också i den politik som drivs, det syns inte minst i SRHR-prioriteringarna i utrikespolitiken.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: