Det måste till ett fast anslag så människorna som arbetar på q-jouren och de som är i behov av deras hjälp kan slappna av, säger Inger Stark till Feminisiskt Perspektiv

Dags för fasta anslag

2012-10-05 | Ida Ali padlock

INRIKES

Q–jouren är skamligt nog den enda kvinnojour i länet, ja kanske i hela landet som tar emot kvinnor som är utsatta för våld och som har en missbruksproblematik. Detta säger Inger Stark från Vänsterpartiet som nu kämpar stenhårt för att Q–jouren ska få finnas kvar.

Läs även:

Sluta blunda för utsatta kvinnors behov

Förra veckan skrev Feministiskt Perspektiv om den nedläggningshotade Q-jouren. Inger Stark och hennes parti kommer att lägga pengar i budgeten till Q-jouren så att den ska överleva. De kommer också att arbeta för att både landstinget och länskommunerna ska bidra till jouren.

– Detta är skamligt nog den enda jour i länet, jag kanske i hela landet som tar emot kvinnor som är utsatta för våld och som har en missbruksproblematik, säger hon.

Varför den ska läggas ner vet hon inte:

– Jag kan inte svara på det riktigt… Jag kan verkligen inte svara på det. Jag tror att det handlar om att man vill skyffla i väg dessa kvinnor och låtsas som att de inte finns, säger Inger Stark.


Fast anslag

Inger Stark hoppas nu på att Alliansen kommer in med ett förslag för att försöka hitta en gränsöverskridande lösning vilket V kommer att stötta. V kommer vid nästa socialnämndsmöte lägga fram en skrivelse med frågan hur man konkret ska lösa detta. Åtminstone så Q-jouren kan överleva över årsskiftet tills en permanent lösning kommit till stånd.

– Vi kräver att bidragen inte bara ska gälla från år till år. Det måste till ett fast anslag så människorna som arbetar där och de som är i behov av deras hjälp kan slappna av. Detta är ju inte klokt. Sedan måste det överhuvudtaget satsas på fler kvinnospecifika verksamheter.


"Vill inte"

Tidigare i år lades Kvinnoteamet vid enheten för hemlösa i Stockholm ned. Teamet hade drivits av socialarbetare som är kvinnor och har spetskompetens för att hjälpa den särskilt utsatta gruppen hemlösa kvinnor.

– Det var ju en fullständig skandal. De som arbetar där har i dag ingenstans att skicka kvinnorna där de kan få kompetent hjälp och skydd. Kvinnors behov ser så annorlunda ut i jämförelse med männens. Och det måste man förstå, säger Stark.


Varför är detta så svårt att förstå?

– Man vill väl inte helt enkelt.


Varför vill man inte?

– Det snackas hela tiden om att det ska vara jämställt och att det inte ska göras skillnad på kön. Men så använder man i stället jämställdheten till att hävda att man inte ska skilja ut kvinnorna från männen. Men i vissa lägen måste man göra det och nu är det dags att denna kunskap tas tillvara.


Feministiskt Perspektiv har försökt nå Marie Ljungberg Schött, tillförordnande socialborgarråd för moderaterna, men utan resultat. Vi hoppas på en intervju med henne under dagen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: