Innebandytränarens använde sig av en sexistisk spelplan.

Avstängda innebandytränaren tillbaka

2012-03-02 | FemPers padlock

SPORT

Tränaren i Ängelholms innebandyklubb som använde sig av sexistiskt material när han skulle lära ut speltaktik är nu tillbaka i klubben efter en tids avstängning.

Det var i januari som Feministiskt Perspektiv kunde berätta om en pojklagstränares sexistiska speltaktik i Engelholms FC. Efter det uppmärksammade avslöjandet blev tränaren avstängd. Nu är han tillbaka:

— Under lång tid har han visat på goda ledaregenskaper. Han har också mycket stort förtroende i klubben, inte minst bland spelarna och föräldrarna i laget, vilket inte är helt oväsentligt, säger klubbens ordförande Ulf Sylwander till tidningen Helsingborgs Dagblad.

Enligt Helsingsborgs Dagblad ska tränaren påbörja träningen med pojklaget i veckan som kommer. Under tiden tränaren har varit avstängd har klubben arbetat med värdegrundsfrågor. Bland annat har klubben undersökt hur det sexistiska träningsmaterialet har använts:

— Vi har en bild av det. Materialet har visats vid ett par tre tillfällen, precis som föräldrarna har sagt, säger klubbordföranden.

Maskulinitetsforskaren vid Malmö universitet, Jesper Fundberg blev rätt tidigt kontaktad av Ängelholms innebandyklubb efter det som inträffade.

Vad tycker du om att tränaren är tillbaka i klubben efter det som hänt?

– Eftersom jag vet att klubben ska jobba med ledar- och genusfrågor så tycker jag att det är bra att han är tillbaka. Det blir ju meningslöst om han inte är med. Jag tycker också att det hade varit konstigt om han kommit tillbaka utan att klubben hade tagit tag i dessa frågor.

Hur vet du att klubben efter det som skedde har och tänker fortsätta arbeta med genusperspektivet?

– Jag ska träffa alla ledarna i Ängelholm den 20 mars. För mig är det angeläget att den aktuella tränaren är med vid det tillfället. Jag vill diskutera med dem hur man kommer att jobba vidare med frågorna. Det räcker ju inte med en kväll med mig.

Tycker du att Ängelholm hittills skött detta på ett bra sätt?

– Det lilla jag är insatt, så ja. Jag hade kontakt med klubben och de hade kontakt med Skåne innebandyförbund. Vi hade en träff och bestämde att vi skulle ha en utbildningsdag. De kanske kunde ha gjort mera, men jag vet heller inte vad de gjort. Utifrån det jag har sett tycker jag väl att det är okej. Det är ju nu planerat att göra saker. Det stora arbetet återstår att göra.

Jesper Fundberg har efter Feministiskt Perspektivs avslöjande själv pratat med Skåne innebandyförbund om hur man kan jobba både inom distriktet med just innebandylag och genusfrågor, men också på nationell nivå.

– Skåne innebandyförbund menar själva att det råder en grabbig kultur med 75 procent killar och att det inte finns några skäl till varför det ser ut på det sättet. De har resonerat själva om vad de gör för fel med tanke på att det ser ut som det gör. Vi har bestämt oss för att träffas och göra konkreta aktiviteter.

Hur skulle det kunna se ut rent konkret?

– Ta reda på hur värderingarna ser ut inom innebandyn, hur jobbar tränarna? Vad kan man göra för att arbeta med tränarna? Utbilda dem till exempel.

Om Ängelholm tar tag i detta på ett tydligt och seriöst sätt, tror du att de kan gå i bräschen för att driva genusfrågor inom idrottsrörelsen?

– Det är ju det jag hoppas på. Kanske att de kan gå i spetsen och få stöd och hjälp av både distriktet och kanske nationellt också. Då kan det ju bli något positivt av det som från början inte var det, säger Jesper Fundberg.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: