I taktiksnacket liknas mötet med försvarare vid hur olika kvinnotyper ska "tas" sexuellt.

Pojklagstränare illustrerar spelidé med sex och våld

2012-01-13 | Ida Ali , Elisabet Wahl padlock 3

SPORT

”I sängen kan du riva sönder hennes kläder och smiska henne på rumpan, ju mer energi desto bättre.” Instruktioner för en våldtäkt? Nej, en beskrivning av hur ett innebandylag med 14-åriga pojkar inom FBC Engelholm ska spela ett så bra försvarsspel som möjligt.
– När du lägger fram det så här, så kan jag förstå att det låter osmakligt, säger en av de ansvariga tränarna till Feministiskt Perspektiv.

Fakta:

FBC Engelholm är en sammanslagning av de tidigare tre föreningarna IBC Engelholm, Strövelstorps IBK och Vejbyslätts IF:s innebandysektion. Bildandet av den nya föreningen genomfördes under våren 2008.

Så här beskriver föreningen sin mission: ”FBC Engelholm skall bedriva en seriös och utvecklande innebandyverksamhet med både bredd och elit. FBC Engelholm ska genom en kvalitetssäkrad tillväxt, stabil ekonomi och effektiv organisation arbeta för att stärka varumärket innebandy. Nyckelorden för FBC Engelholm skall vara Innebandy för alla.

Takti

Feministiskt Perspektiv har tidigare skrivit om sexismen och den manliga normen i idrottens omklädningsrum runt om i landet. Men det senaste exemplet som kommit till vår kännedom visar att det inte bara är pratet som präglas av de här föreställningarna.

Ett pojklag i den stora ungdomsklubben FBC Engelholm har haft skriftliga instruktioner om hur laget ska agera i försvaret. Instruktionerna har fått samlingsnamnet ”Snygga brudar i försvaret”.


"Släpp loss monstret"

I några av taktikerna beskrivs en tjej som heter Jennifer som man måste ”vårda kärleksfullt, krama och vara rädd om”.En annan av tjejerna kallas Sofia och är ”snygg, sexig" och lite mer framåt än Jennifer. Hon gillar dessutom att ”klä sig utmanande" och ”ta för sig i sängen”.Tonen skruvas upp när Petra ska beskrivas: ”Petra är den galna bruden som man nästan är rädd för. Hon rivs, bits och gillar att dominera. Petra blir sugen när man är aggressiv, tar för sig och har attityd. Petra dominerar och bestämmer vad motståndarna ska göra. I sängen kan du riva sönder hennes kläder och smiska henne på rumpan, ju mer energi desto bättre. Petra är rock’n’roll och vi gillar det. Släpp loss monstret, släpp loss Petra!”När Feministiskt Perspektiv ringer upp Christian Hägerström, en av tränarna, ställer han sig först frågande till det hela. Men när han får uppläst vad som står låter det annorlunda.

– De här uttrycken kan vara relaterade till olika taktiska direktiv som killarna har fått... Ja, jag kan relatera till detta. Det är benämningar och förklaringar som vi haft vid en mindre taktisk genomgång.


Vart kommer de här formuleringarna ifrån?

– Ja… Eh, det vill jag i så fall diskutera med mina berörda kollegor innan jag svarar på.


Vilken syn på tjejer och sex tycker du att de här formuleringarna signalerar?

– När du lägger fram det så här, så kan jag förstå att det låter osmakligt. Det här är något som jag genast kommer att ta upp till diskussion för att vi ska ändra på. I sammanhanget har det absolut inte varit belyst på det sättet, utan det har snarare varit ett sätt att arbeta med en viss taktik.


Jag förstår inte, kan du utveckla?

– Förstå mig rätt nu. Du ser på detta utifrån ett väldigt vinklat perspektiv när du sitter och tittar väldigt starkt på enbart detta. Vår förening har en otroligt stark värdegrund, där vi är väldigt mycket emot mobbning, rasism, sexism. Vi agerar väldigt proffsigt utåt. I dina ögon har detta blivit stort, men i våra ögon väldigt lättsamt.


Jag läser bara upp det som ni skrivit.

– Jag biter i det sura äpplet ganska omgående och givetvis kommer vi gå in och korrigera. Det här har bara varit ett sätt för oss att uttrycka oss och vår taktik. Men vi har gjort det på fel sätt och det är jag fullt medveten om just nu.


Hade ingen aning

En förälder till en av spelarna säger till Feministiskt Perspektiv att hen har hört talas om att tränarna använder sig av tjejnamn när de snackar taktik. Just det faktumet har dock inte väckt så stor uppmärksamhet.

– Visst har jag frågat varför, men min son säger att det är lättare att komma ihåg då. Men jag hade ingen aning om att tränarna talar på det här sättet. Jag har svårt att ta in det då tränaren är otroligt populär bland killarna och vi föräldrar har stort förtroende för samtliga tränare, och framför allt han du nämner. Det här känns inte riktigt… nä, det här känns ju inte alls bra, säger föräldern och fortsätter:

– Jag vet att min son ser otroligt mycket upp till tränaren och tar till sig allt som han säger.

Ordföranden i FBC Engelholm heter Ulf Sylwander. När Feministiskt Perspektiv läser upp formuleringarna kring försvarstaktiken Petra blir det först tyst i luren.

– Vad har du läst detta någonstans?


Det kan jag inte avslöja, men vi vet att det har använts i ett lag i din förening.

– Ja, det är inget jag känner till.


Tycker du formuleringarna är lämpliga?

– Nej, det är inget vi använder överhuvudtaget. Men eftersom jag inte vet var och hur det har använts kan jag inte sätta in det i ett sammanhang.


Rent generellt, hur stor koll har du som ordförande och resten av styrelsen på vad som sker i omklädningsrum och på träningar?

– Nej, jag vill inte kommentera något mer. Jag måste kolla upp det här innan jag säger något mer. Du får återkomma.


Feministiskt Perspektiv kommer att fortsätta följa upp detta.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20120113 - Hanna Wikström

Man häpnar...eller så gör man kanske inte det..


20120113 - Gun Hedén

Som mormor till pojkbarnbarn som spelar innebandy blir jag förskräckt. Är mansidrotten kvinnofientligt? Tänk på Patrik Sjöberg och gör något åt det hela. Här handlar det inte ännu om sexövergrepp utan kvinnohat.


20120113 - Anna-Klara Bratt

@A B Du har valt att registrera dig med endast initialer. Du är välkommen att ange ditt namn här, annars måste ta bort din kommentar. /Anna-Klara Bratt

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: