Det var i en artikel med rubriken ”Till världens alla Harvey Weinstein” som publicerades i Vogue India som Priya Ramani först berättade om övergreppet hon utsattes under en jobbintervju på ett hotellrum. I artikeln, som publicerades 12 oktober 2017, var förövaren anonym men ett år senare – i samband med en ny #metoo-våg i Indien – gick hon ut med namnet. Det ledde till att ytterligare 15 kvinnor trädde fram. Ramanis advokat Rebecca Mammen John betraktar förtalsmålet som ett riktat försök att förhindra fler av offren för MJ Akbars sexuella trakasserier från att träda fram.
Nätverket för kvinnor i indiska medier, NWMI, välkomnar beskedet och hoppas att domen ska innebära en upprättelse för kvinnorna som till högt pris – både personligt och yrkesmässigt – berättat om vad de utsatts för. De hyllar även Priya Ramani och Rebecca Mammen John för deras orubblighet i den juridiska striden.
Domaren, Ravindra Kumar Pandey, säger i ett uttalande att ”rätten till anseende” inte kan försvaras på bekostnad av rätten till värdighet. Han menar att Priya Ramanis avslöjande var berättigat för att bekämpa sexuella trakasserier i arbetslivet. Kumar Pandey slog också fast att kvinnor har rätt att föra fram sina klagomål långt senare och att ”...samhället måste förstå hur sexuella övergrepp och trakasserier påverkar dess offer”.
NWMI framhåller domstolens erkännande av det sociala stigma som det innebär för offren att berätta om sexuella trakasserier och ser avvägningen i förhållande till ”rätten till anseende
” som betydelsefull och banbrytande. Inte minst eftersom anklagelser om sexuella trakasserier i allt större utsträckning tystas just genom förtalslagar i kölvattnet av #metoo. NWMI hoppas också att domen ska bli en väckarklocka så att nyhetsredaktioner sätter stopp för könsdiskriminering och tillämpar nolltolerans mot sexuella trakasserier.
”Kampen för att uppnå rättvisa och ett avslut i fall som rör sexuella trakasserier och övergrepp är lång och svår, samt förvärras av en fientlig social miljö och att rättsväsendet ofta misslyckas. Domen i Priya Ramani-målet väcker hopp om att kvinnor som talar ut ska få rätt, med den värdighet och respekt de förtjänar”, skriver NWMI.
Människorättsadvokaten Shivangi Misra välkomnar också att domen bekräftar kvinnors komplexa erfarenheter av sexuellt våld och trakasserier i ett patriarkalt samhälle. Samtidigt konstaterar hon att domen inte ifrågasätter legitimiteten i förtalsanklagelserna.
Lagen som ger rätt till anseende (right to reputation) innehåller undantag för allmänintresse, som Misra menar att domstolen valt att ignorera, och därmed bidrar till att upprätthålla tystnadskulturen som skyddar förövarna.
”Hade domstolen tagit med detta i beräkningen, kunde Ramani-fallet ha skapat ett starkare prejudikat för att utveckla förtalslagen. I vissa fall är rättsmedel antingen otillgängliga eller oacceptabla eller oåtkomliga för kvinnor. Ändå skulle kvinnor behöva friheten och rätten att tala i allmänhetens intresse, om trakasserier och andra frågor”, skriver Shivangi Misra i en krönika i The leaflet.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST