Tidigt på fredagsmorgonen, efter en närapå dygnslång debatt, röstade det argentinska parlamentet igenom lagförslaget i första instans.

Argentina: Historisk dag för aborträtten

2020-12-11 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Debatten pågick hela natten i den argentinska kongressens underhus. Först efter sju på fredagsmorgonen, lokal tid, antogs lagförslaget om säker, kostnadsfri och laglig abort till och med den fjortonde graviditetsveckan.

Med 131 röster för, 117 emot och 6 nedlagda röster, blev det som väntat seger för den så kallade gröna vågen, som oförtröttligt kämpat för att en reell rätt till abort för alla kvinnor, inte minst de unga och ekonomiskt utsatta, ska bli verklighet.

En majoritet på minst 129 av de 257 ledamöternas röster krävdes för att beslutet skulle gå igenom. Det 21 timmar långa debattpasset i kongressen hade sällskap av folksamlingar som följde förhandlingarna via bildskärmar utanför på gatorna. Framför allt förkämparna för aborträtten, men även dess motståndare vakade utanför kongressen hela natten. Nu fortsätter kampen i nästa instans. För att genomföras måste lagförslaget godkännas även av senaten.

”För ett mer rättvist land, för min lilla dotter ska ha rätt att bestämma om sin kropp. För oss alla. #quesealey (#låtdetblilag) Kom igen @SenadoArgentina”, skriver en av många som firar beslutet på Twitter.

Argentina blir i så fall det hittills största land på den latinamerikanska kontinenten där den fria aborträtten säkras.


Trötta kämpar som vakat in omröstningen reagerar på resultatet.


Jubel även inne i parlamentet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: