– All form av hat och hot har ökat i och med att den konservativa högerpopulismen fått större fäste. I år slogs åter nytt rekord i antal transkvinnor som mördats, säger Adrian Malmgren, illustratör, serieskapare och transaktivist.
Tonen har förändrats i det offentliga rummet och den tar sig i uttryck i olika debatter och inte minst på nätet. För ungefär ett år sedan, efter att dokumentärprogrammet Uppdrag granskning uppmärksammat transfrågan, blev den svenska transvården ifrågasatt men programmet blev också hårt kritiserat för att ha förvrängt fakta och använt sig av felaktig information som målade upp en falsk bild av transerfarenheter.
– Det går inte att söka enkla svar på komplexa frågor. Alla sitter på olika historier. Det jag känner, känner inte alla andra, säger Saga Becker, författare, föreläsare och transaktivist.
Som en följd av debatten om svensk transvård har det även framkommit att vissa feministiska anslutningar i Sverige valt att inte acceptera transpersoner och icke-binära inom sina slutna forum och har öppet försvarat uteslutningen med transfobiska argument.
– Det är svårt att inte missa transexkluderingen bland vissa radikalfeminister och det har blivit lite av en energitjuv. Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att den gruppen inte representerar alla feminister, säger Adrian Malmgren.
Signe Bremer Gagnesjö forskare i etnologi på genusvetenskapliga institutionen vid Lunds universitetet, ser paralleller mellan sin forskning om transerfarenheter och den våldsbeskrivning som TDoR uppmärksammar varje.
– Paralleller som jag kan se är fysiskt våld med anledning av transförakt. Men även andra former av våld som inte nödvändigtvis handlar om slag mot kroppen men som likväl kan förstås som angrepp mot transpersoners kroppar och liv, säger Signe Bremer Gagnesjö.
Andra former av våld och transförakt är stirrande blickar, verbala trakasserier, fysisk misshandel när en trans- eller icke-binär person rör sig på allmänna platser som till exempel kollektivtrafiken.
– Det finns exempelvis en närmast våldsam oro för att utsättas för våld. Att ständigt behöva vara på sin vakt tar på krafterna, och får ibland kroppsliga uttryck så som värk och trötthet. Rasism och könsnormer samverkar även på olika vis, och för vissa är rasism en större rot till stress och oro än könsnormer, säger Signe Bremer Gagnesjö.
Den 26 oktober 2020 publicerades ett öppet brev i Dagens nyheter som kräver att transpersoner förtjänar jämlik behandling. Brevet var undertecknat av 300 litteraturprofiler. Adrian Malmgren och Saga Becker var två av dessa. Syftet var att visa stöd och att uppmärksamma det växande hatet och hotet mot transpersoner runt om i världen.
– Det kändes självklart att skriva under upproret för att det är mina hjärtfrågor och för att det har varit stormigt sedan UG:s dokumentär, säger Saga Becker.
Brevet är likt det som publicerades i Storbritannien och flera andra länder efter att författaren JK Rowling yttranden om transpersoner blev mycket uppmärksammade och kritiserade.
– Ett ställningstagande från en hel bransch med stora namn väger tyngre än de flesta transaktivisters röster i nuläget. Jag hoppas detta får fler människor att ifrågasätta sin egen syn på transpersoner och stötta oss ännu högre, säger Adrian Malmgren.
Adrian Malmgren.
Vilka lösningar tror du på?
– Jag tror att vi kan lära oss av varandra i form av dialog, säger Saga Becker.
– Hållbar aktivism, vi är många som vill samma sak och det går att fortsätta kampen tillsammans, säger Adrian Malmgren.
Varför behövs Trans day of rememberance?
– Det är en dag att uppmärksamma allt övervåld som förekommer på transpersoner och det är viktigt att belysa, Saga Becker.
– Den 20 november är en minnesdag då jag tänder ett ljus för alla transpersoner som inte längre är med oss. Det är en viktig dag, säger Adrian Malmgren.
De är överens om att fler säger ifrån och att det har skett vissa framsteg när det gäller transpersoners rättigheter, men att visa stöd är fortfarande viktigt och avgörande för transpersoners framtid.
– Nu omfattas transfobi av hatbrottslagen, men attityder tar tid att förändra, säger Saga Becker.
– Vi är inte i mål än när det gäller acceptans, säger Adrian Malmgren.
Illustration: Adrian Malmgren.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST