Tom Jones (t v) och Nathan Lloyd.

Brexitmigranterna från Wales firar numera pride i Malmö

2020-09-08 | Farida Ahmadi Högfeldt padlock

INRIKES

I takt med att arbetslösheten och hemlösheten ökar bland brittiska ungdomar söker sig allt fler utomlands. Rörelsefriheten inom Europa har varit en trygghet och än är det oklart vad som ska gälla när brexit vid årsskiftet är ett faktum. Tom Jones och Nathan Lloyd från Wales skyndade på sin flytt till Malmö med anledning av utträdet.

Två unga män, Nathan Lloyd och Tom Jones, träffades i Wales i Storbritannien 2011. Det visade sig att de hade mycket gemensamt och det dröjde inte länge innan paret flyttade ihop. Hösten 2015, besökte de Sverige för första gången. I helgen deltog de i Malmö pride.

– Jag älskade att den var både i fysisk form och digital form i år, så att även människor för sjuka för att delta, eller i en riskgrupp, kunde se och medverka. Förhoppningsvis var det en övning för den stora festen nästa år med World pride i Köpenhamn och Malmö, säger Nathan Lloyd.

När han och Tom Jones besökte Sverige första gången hösten 2015 hade populismen fått starkt fäste i Storbritannien. Våren 2016 var det folkomröstning om Storbritanniens medlemskap i EU och den brittiska majoriteten röstade för att gå ur unionen. Valresultatet blev som en spark i baken för Nathan Lloyd och Tom Jones. Samtalen om att flytta utomlands blev verklighet.

– Efter omröstningen tog vi ett beslut på riktigt. Vi reste till Skandinavien flera gånger för att se vilka möjligheter som fanns här, säger Tom Jones.

Tom Jones är lärare och började söka lärarjobb i både Danmark och Sverige. Till deras fördel hade de vänner från Wales som bodde i Skandinavien vilket var till stor hjälp. Tom Jones fick så småningom ett jobberbjudande på en skola i Skåne och kort därefter fick de en andrahandslägenhet i Malmö.


Stress och oro

Trots en snabb registrering i det svenska systemet kände Nathan Lloyd en stor oro. Även om levnadsstandarden i Sverige var högre, så var det fortfarande dyrt att bo i Malmö och han visste inte om han hade tagit rätt beslut att bosätta sig utomlands. Att vara jobbsökande och hyra i andra hand var ytterligare stressfaktorer.

– Jag kände skuld och dåligt samvete eftersom det var jag som insisterade på att flytta hit, berättar Nathan Lloyd.

För Tom Jones var det helt annorlunda. Han hade ett nytt jobb och slapp köra bil som han gjorde varje dag i Wales. Där undervisade han en klass på cirka 30 elever från en ganska svår miljö och jobbade ofta övertid. Här hade han nu knappt 15 elever och sparade tusenlappar varje månad på att åka tåg till jobbet.

– Nathan och jag befann oss i olika situationer. För mig var det en direkt uppgradering i karriären men för Nathan var det svårare, säger Tom Jones.

Det nya livet utomlands var hanterbart men Nathan Lloyd mådde inte bra av stressen och oron:

– Den första tiden i Sverige var jag inte självförsörjande och jag försökte länge hitta jobb men det gick inte bra vilket ledde till ett mentalt sammanbrott. När vi bodde i Storbritannien var jag åtminstone ekonomiskt självständig och jag hade ett jobb men jag gav upp det när vi flyttade hit och det var en stor utmaning.


Ny hemstad

Efter tre år i Sverige har paret äntligen fått tag i ett eget boende och slipper numera hyra i andrahand. Nathan Lloyd jobbar nu med glasstillverkning och som frilans. Malmö har utan tvekan blivit den nya hemstaden.

– Det finns mycket att vara tacksam över här. I Swansea brukade vi sällan hålla hand ute på stan men här känner vi oss trygga att göra det, säger Nathan Lloyd.

De känner sig priviligierade som har sluppit uppleva den jobbiga byråkratiska biten som många andra migranter måste gå igenom. Kärleken till Skåne är något de betonar starkt vilket leder nya samtalsämnen som språk och kultur. Både Tom Jones och Nathan Lloyd pratar walesiska och är måna om att bevara det walesiska kulturarvet.

– Jag och min bror har lärt oss walesiska i skolan. Även min mormor talar det flytande men min mamma kan inte språket för att på hennes tid ansågs flerspråkighet vara dåligt och det förtrycket framgår fortfarande i olika sammanhang, säger Lloyd.


Ofrivilligt beroende

Wales är historiskt sett det första landet som England erövrade vilket betyder att invånarna väldigt tidigt blev utsatta för det brittiska imperiets koloniala förtryck. Industrier och delar av försvarsmakten flyttades till Wales och därmed hamnade invånarna i en ofrivillig beroendeställning till England.

I retrospektiv anser Nathan Lloyd att remain-kampanjen inte gjorde tillräckligt för att folk skulle rösta för att stanna kvar i EU. Opponenterna var enligt honom mer aktiva. Tom Jones instämmer och inflikar samtidigt att politikerna inte har lyssnat på sina väljare.

– Många inom arbetarklassen kände sig övergivna av politikerna vilket väckte en stark motrörelse bland folket. Fast jag önskar att det fanns en självbild och önskan om självständighet i Wales som det finns i Skottland. Problemet är att de flesta invånarna i Wales har blivit uppfostrade till att tro att vi inte klarar oss utan England, säger han.

Nathan Lloyd var själv aktiv under folkomröstningen 2016 och kampanjade för att stanna kvar i EU. Hans motivation var att han har sett att det finns många EU-initiativ som stödjer bevarandet av det walesiska språket och att det är viktigt för kulturen.

– I Wales har det faktiskt hänt att främlingar har sagt att jag ska prata på engelska när jag haft en konversation med någon på walesiska. I Sverige pratar jag och Tom på walesiska oftare än vad vi gjorde innan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: