Worldpride och Eurogames sammanstrålar kring Öresund

2020-09-04 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

På torsdagen klubbade Malmös kommunfullmäktige igenom projektorganisation och budget för Worldpride och Eurogames, som i augusti 2021 för första gången äger rum samtidigt i två länder. En unik möjlighet, och en milstolpe för Malmö, framhåller Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Worldpride och Eurogames är två av världens största hbtqi-evenemang som attraherar tusentals deltagare, var för sig. Nu ska båda äga rum i Malmö och Köpenhamn, 12–22 augusti 2021. Det är första gången Worldpride går i två länder samtidigt, och första gången Eurogames arrangeras vid samma tillfälle.

– Worldpride och Eurogames speglar Malmö stads värdegrund och våra höga ambitioner för öppenhet, inkludering och antidiskriminering. Arrangemanget blir en unik möjlighet för att stärka alla människors rätt att definiera sig själva och älska den man vill, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

I samband med arrangemangen planerar Malmö stad även den internationella konferensen ”Human rights forum”. Detta i ljuset av att hotbilden mot hbtqi-personer ökat i både Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet, och i världen. Städer och kommuner motsvarande en tredjedel av Polens yta har förklarat sig fria från ”hbtq-ideologi”, och endast elva FN-länder – bland dem Sverige – har ett grundlagsskydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning.

Formellt är det de danska organisationerna Copenhagen pride och Pan Idræt som har ansökt om och vunnit värdskapet för Worldpride respektive Eurogames 2021. På den svenska sidan är det Malmö pride som är projektägare för Worldpride. När Köpenhamn och Malmö nu för första gången blir en gemensam eventdestination, har coronapandemin har satt djupa spår i Malmös turist- och besöksnäring, samt kultur och evenemangssektorn.

– I dagsläget planerar vi för att kunna hålla en helt publik festival, men följer såklart noga utvecklingen och diskuterar olika scenarion. Vi har några olika tilltänkta omställningsplaner i den mån det kommer att behövas, säger Anna Tenfält, projektledare World pride

Katrin Stjernfeldt Jammeh konstaterar att Worldpride och Eurogames är en investering i stadens hotell, arenor, livescener, restauranger och barer:

– Detta är en milstolpe för Malmö. Ett evenemang i den här storleken har kapacitet att verkligen lyfta frågan, lyfta besöksnäringen, och lyfta Malmö.


Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: