Michael Williams.

Vi behöver fler politiker som levt i politikens konsekvenser

2020-08-27 | Michael Williams padlock

OPINION

”Vem som tar bollen efter Isabella Lövin är nu öppet för spekulationer. Får vi se gräsrotskandidater ställas mot kändiskandidater?” Michael Williams i betraktelse över det politiska landskap där Miljöpartiet ska välja nytt språkrör.

Michael Williams är en fristående, grön, feministisk debattör, samt ämneslärarstudent i samhälls- och religionskunskap.

Miljöpartiets Isabella Lövin flaggar för sin avgång som språkrör. Inte helt otippat och helt i linje med vad man kan förvänta sig av en klok och ansvarstagande människa, med hänvisning till Miljöpartiets rotationsregler och demokratiska processer.

Isabella Lövin är ändå ”cut above the rest”. Intelligent, klok, påläst och engagerad för sin sakpolitik som få andra jag träffat på. Jag kallar henne hellre människa än politiker. Risken finns alltid att man reducerar en människa till att vara enbart politiker, och så funkar det inte med Isabella Lövin. Hon har med sitt driv, i sitt sammanhang åstadkommit större grejer än de flesta av hennes samtida kollegor. Det har inte betalat sig i opinionsmätningarna, men väl i verkliga verkligheten – där saker och ting räknas på riktigt.

Det väcker frågan om vad en politiker ska vara, år 2020 och inför valet 2022. Det som premieras i samtiden är något sorts pajaseri där kappvändningarna är så snabba att man blir helt yr i mössan. Det går förstås att raljant skylla problemet på själva demokratin och det så kallade ”folket”. Det är de här människorna vi röstat fram genom långa, mödosamma processer så, det är väl så här vi vill ha det. Vi får de politiker vi förtjänar.

Det vore att förenkla det politiska. I grunden handlar det om att alla sorts människor ska känna att det är värt att kandidera till det politiska, att man är betydelsefull nog och att man orkar ta sig igenom hela resan, oavsett på vilken nivå man parkerar sitt engagemang. Så är det tyvärr inte i dag där många människor upplever att de inte representeras i politiken. Det syns i de valkretsar där valdeltagandet är särskilt lågt. I politiken behövs fler människor som har levt i politikens konsekvenser, på olika nivåer. Endast så kan vi få en bättre representation och i förlängningen klokare politiska beslut.

Vem som tar bollen efter Isabella Lövin är nu öppet för spekulationer. Får vi se gräsrotskandidater ställas mot kändiskandidater? Här blandas högoddsare med lågoddsare och någonstans brukar det finnas någon otippad joker. Hur ska då ersättaren vara för att dels lyfta partiet i opinionssiffrorna inför valet 2022, dels fylla Isabella Lövins skor och handlingskraft i det sakpolitiska? Kanske en omöjlig kombination som jag knappt vågar spekulera i. Till valberedningen har jag bara en sak att säga: Release the hounds!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: