Beatrice Berluti.

Italien tillåter medicinsk abort

2020-08-14 | Christin Sandberg padlock

UTRIKES

Som en reaktion mot att högerpopulistiska Lega stoppat medicinsk abort i Umbrien, har Italiens hälsominister presenterat tydligare riktlinjer för hela landet. Gynekologen Beatrice Berluti önskar att abortvården skulle präglas av större medkänsla, oavsett metod.

Italien moderniserar abortlagstiftningen och inför ett tillägg som innebär att kvinnor får rätt till medicinsk abort fram till den nionde graviditetsveckan och utan att behöva sova kvar på sjukhuset. Fram tills nu har den vanligaste abortformen varit ett medicinskt ingrepp med tillhörande sjukhusvistelse. Abort med abortpiller har varit möjligt, men bara till den sjunde veckan och har rekommenderats åtföljas av minst tre dagar på sjukhus.

Att kvinnor får rätt att ta abortpillret Ru486, drygt tio år efter att pillret godkändes i landet, utan att behöva sova kvar på sjukhuset är en viktig seger för italienska kvinnor. Trots att abort är tillåten är det i stora delar av landet i princip omöjligt att få tillgång till en läkare som är villig att utföra den. De flesta italienska läkare nekar till att utföra aborter med hänvisning till samvetsvägran. Ett annat hinder är den byråkratiska process som krävs vid en abortförfrågan, och som alla kvinnor måste genomgå när hon väl bestämt sig för att göra abort. Den drar ofta ut så mycket på tiden att den inte sällan omöjliggör en laglig abort inom lagstiftad tidsram.

De nya riktlinjerna som hälsoministern Roberto Speranza nu presenterar innebär att abortpillret kan tas under ett dagsbesök på sjukhuset. Beslutet fattas efter att det högerpopulistiska partiet Lega, som vann regionalvalet i Umbrien oktober 2019, beslutat att helt stoppa möjligheten till medicinsk abort under ett dagsbesök på sjukhuset i regionen. Ett beslut som väckte ilska, blev mycket kritiserat och som även landets högre hälsoinstitut vände sig mot.

– Om det finns en gemensam nämnare bland kvinnor som behöver avbryta en graviditet, är det själva valet som det svåra, och rädslan för att bli lämnad ensam i detta val, säger Beatrice Berluti, gynekolog och en av allt färre läkare som fortsätter gå mot strömmen och genomför aborter om kvinnan så önskar. Hon tillägger att partnern nästan alltid är frånvarande och att många hälsoarbetare försöker motarbeta valet.

Om abortpillret säger hon:

– Användningen av abortpiller, som innebär en mer försiktig och vaksam medvetandeprocess jämfört med operation, eftersom kvinnan tar läkemedlet och väntar på att kroppen ska reagera, ofta hemma snarare än under bedövning och i läkarvård, skulle behöva mer stöd och en bättre vårdväg präglad av lyssnande och medkänsla än vad som finns i Italien i dag.

Berluti skulle önska att alla offentliga och privata kliniker som applicerar aborträtten också erbjuder att någon lyssnar och hjälper kvinnorna med det de behöver.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: