Ung i Sverige protesterar utanför Irans ambassad.

Protester efter polisbrutalitet mot afghaner på flykt till Iran

2020-06-12 | FemPers padlock

INRIKES

I två uppmärksammade händelser har afghaner på flykt till Iran dödats i samband med försök att passera gränsen. Nu larmar människorättsaktivister om den iranska regimens polisbrutalitet mot afghanska flyktingar, och på torsdagen hölls en protest utanför båda ländernas ambassader i Stockholm.

Inlägg om protesten av deltagaren Nelli Shirazi.

På torsdagen, den 11 juni, organiserade Ung i Sverige en protestaktion online och fysiskt utanför de afghanska och iranska ambassaderna. Afghanska flyktingar i många storstäder i Europa och USA protesterar samtidigt mot den iranska regimens polisbrutalitet mot afghanska flyktingar. Två tragiska händelser under loppet av några veckor väckte denna proteströrelse.

Den 1 maj 2020 rapporterade afghanska människorättsgrupper att gränspolisen i Iran gripit omkring 50 unga afghaner som ville till Iran för att arbeta. Gränspolisen tvingade enligt vittnen afghanerna att hoppa i Harirod-floden vid gränsen under tortyrliknande misshandel. 23 av dem rapporterades drunknade. Överlevarna berättade sedan vad som hände. Myndigheterna i Iran förnekade händelseloppet helt. Gränspolisen sade att ungdomarna flydde utan att lyssna till varningar och att de själva ramlade i floden.

Den andra händelsen som har upprört afghaner, och ledde till demonstrationer utanför den iranska regimens ambassad i Kabul, ägde återigen rum vid gränsen mellan Iran och Afghanistan. Iransk gränspolis sköt mot en bil som försökte passera gränsen, enligt myndigheterna i Iran. Tre personer brändes ihjäl när bilen exploderade och minst fyra brännskadades. I en videofilm från platsen hördes en av de skadade vädja:

”Ge mig lite vatten, det bränns.”


Krav på utredning

Dessa ord blev ett hashtag och ledde till protester på sociala medier. Iranska myndigheter vägrade återigen ta ansvar och hävdade att gränspolisen varnade först och var tvungen att skjuta. Något som myndigheterna i Afghanistan kräver en utredning kring.

I ljuset av #BlackLivesMatter och den globala rörelsen mot rasism och polisbrutalitet går Ung i Sverige i likhet med många andra afghanska flyktingorganisationer ut med #StopKillingAfghans. Med detta larmar den svensk-afghanska flyktingorganisationen om att afghanernas liv är i fara. Ung i Sverige menar att mordet på afghaner som flyr för att söka skydd och arbete i Iran ska fördömas och stoppas.

Vid 13-tiden gick demonstrationståget med unga afghaner, som följde Corona-restriktionerna med munskydd och avstånd, från den afghanska ambassaden till iranska ambassaden och ropade: ”Stoppa mordet på afghaner”.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: