Janin Alm Ericson, jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Stå upp för kvinnorna i Polen!

2020-04-16 | Janine Alm Ericson padlock

KRÖNIKA/OPINION

”Om lagförslaget går igenom hela vägen kommer möjligheterna för en polsk kvinna att genomföra en abort i landet i princip ha raderats”, konstaterar Janine Alm Ericson (MP) och kallar den polska regeringens agerande ovärdigt.

Janine Alm Ericson är jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet och en av partiets två gruppledare i riksdagen, samt återkommande inrikespolitisk krönikör i Feministiskt perspektiv tillsammans med Farida Al-Abani (Fi), Carina Ohlsson (S) och Nooshi Dadgostar (V).

Coronapandemin slår hårt mot varje samhälle i hela världen. Liv och hälsa står på spel, men det gör även kvinnors rättigheter och demokratiska grundprinciper. Hur akut läget är för de två sistnämnda har de senaste dagarna blivit allt för tydligt för den som följt händelseutvecklingen i Polen.

Det har länge varit tuffa tider för alla de rörelser i landet som tror på demokrati och mänskliga rättigheter. Gång på gång har den högernationalistiska regeringen motarbetat kvinnors rättigheter och rivit ner tidigare generationers feministiska segrar. Och när man blivit ifrågasatt har man istället för att bemöta kritiken begränsat mediernas handlingsutrymme och skrämt journalister till tystnad.

Redan i dag är kvinnors rätt till sin egen kropp kraftigt begränsad i lag. Abort är i huvudsak redan förbjudet, med några få undantag. Nu vill regeringen, kraftigt påhejad av religiösa grupper, ta bort rättigheten att få göra abort om fostrets hälsa är allvarligt hotat. I dag utförs över 90 procent av aborterna i landet med just detta som skäl.

Samma konservativa regering försökte driva igenom en liknande lagstiftning år 2016. Det resulterade i massiva protester runt om i hela landet. Polska medborgare stormade ut på gator och torg mot lagen och regeringen och press sattes på landet från flera håll. Till slut kunde regeringen inte stå emot folkmassornas krav och drog tillbaka lagförslaget. Det visade sig vara en tillfällig seger för landets kvinnorättsrörelse.

För nu kan polackerna inte längre gå ut på gator och torg. Folksamlingar och demonstrationer är förbjudna för att förhindra smittspridningen av coronaviruset. Möjligheterna att organisera en motståndsrörelse är kraftigt strypt. Då kör regeringen på. Istället för att lägga allt fokus på att bekämpa pandemin använder man densamma för sina egna politiska syften.

Att inte ens en global pandemi har kunna stoppa regerande partiet Lag och rättvisa från att med alla medel vilja begränsa kvinnor grundläggande rättigheter säger en hel del om hur illa det är ställt i landet. När polska kvinnor inte får gå ut på gator och torg för att kräva rätten till sin egen kropp passar regeringen på. Det är ovärdigt ett EU-land som gör anspråk på att kalla sig för en demokrati.

När auktoritära och makthungriga män gör allt i sin makt för att begränsa kvinnors rättigheter får det, trots en världsomspännande pandemi, inte gå obemärkt förbi. Vi är många som inte kan ge oss ut på gatorna i solidaritet med de polska kvinnorna, men vi kan mobilisera på andra sätt. Jag har redan skrivit på Amnesty internationls upprop, gör det du också!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: