Sandra Dahlén är sexualupplysare och sexualpolitisk krönikör i Feministiskt perspektiv.

Corona-sex

2020-04-15 | Sandra Dahlén padlock

INRIKES/SEXKRÖNIKAN

”Det här skulle kunna bli en trevlig text, och lite crazy och roligt att i den här tidningen haka på kungen och dessutom brodera ut något sexuellt av hans citat”, skriver Sandra Dahlén och förklarar i feminismens namn varför det inte är möjligt.

Jag läser så konstiga, eller för mig ovanliga saker, i denna pandemi-tid. Till exempel tog jag mig igenom hela intervjun med kungen i Dagens Nyheter och vet nu att han och drottningen sitter på ett slott i Sörmland, jobbar på distans och renoverar en gammal gjutjärnsoffa tillsammans. Journalisten ber kungen, i ett av sina stora slott med dess enorma trädgård, att kommentera att trångbodda drabbas hårt i krisen. Kungen låter hälsa att det kan bli enformigt när man bor trångt och att det gäller att använda sina mobiltelefoner mer än vanligt (!) Han förstår inte heller varför 70-plussare struntar i myndigheternas råd om isolering och uppmanar dem till att ta vara på de här dagarna hemma – det finns tydligen hur mycket som helst att göra enligt kungen. Att de allra flesta äldre varit lediga hela dagarna i flera år verkar helt ha gått honom förbi.

Men så lockas jag ändå av hans uttalande om att ”Ta vara på de här dagarna ni har hemma”. Det skulle vara roligt som sexualupplysare att ta det spåret, att skriva om möjligheten för par som bor ihop att få mer tid tillsammans med gemensamma jobb hemifrån. Inga skjutsningar till fritidsaktiviteter, middagar eller födelsedagskalas att klämma in i schemat. Nu finns tid till lång ögonkontakt, mer fysisk beröring, långa samtal och mer tid till sex. Jag får mejl från en porrsajt som flaggar för par som nyttjar isoleringstiden maximalt – ”Make Quarantine Love” står det i ämnesraden. Och hur löser förresten swingers-klubbar rådande situation – är det nyskapande digitala sessioner som gäller? Det här skulle kunna bli en trevlig text, och lite crazy och roligt att i den här tidningen haka på kungen och dessutom brodera ut något sexuellt av hans citat.

Men det vore ju bara givande för sådana som mig, som tillhör de som just nu har ett lugnare liv och fast partner hemma. För den som istället har särbos i andra delar av landet, eller nu får lägga date:ande på hyllan under oviss tid blir det ett hån, liksom för den som mist sin stora kärlek och är ensam hemma. Och det blir ett hån för den som just nu jobbar inom hemtjänsten eller 12-timmarspass på sjukhusets intensivvårdsavdelning. Det finns ingen tid att ta tillvara, bara stress och längtan efter nära och kära. Och texten skulle håna den som har en supande nyss arbetslös man hemma.

För när pandemi löses med hemisolering skapas möjligheter för ännu mer våld. Kanske var det Frankrikes regering som först larmade om detta globalt. Med social distans och isolering ökar möjligheterna att kontrollera och misshandla sin partner. Övergrepp mot unga via nätet ökar. Och jag försöker verkligen att inte tänka på vad barn just nu bevittnar och utsätts för hemma över hela världen när de inte får en paus genom att kunna gå till skolan. Antalet döda i pandemins spår kommer vi nog aldrig att kunna överblicka. Tragedin på intensivvårdsavdelningarna just nu och ett bra tag framöver kommer vi dock att ha siffror på. Men som feminister vet vi att döden kommer att slå bredare än så – misshandel, tortyr, självmord, självskador. Om vi fortsätter att hålla grundskolor öppna och sedan står med högst antal döda i norra Europa på grund av covid-19, kommer vi då att ta med andra liv vi har räddat i beräkningarna?

Jag vet att psykologer uppmanar oss att lyfta det som är positivt för att klara oss igenom krisen. Men som feminist är det svårt. Kungen får sitta där med sin gjutjärnssoffa och mysa på slottet. Hoppas att drottningen också myser. Resten av oss får mobilisera mot våldet. Vi får trycka ut Huskurage-lappar, larma och vara partykillers i Netflixorgierna. För djup kris betyder tyvärr inte mer sex utan mer våld.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: