Israel för en politik, genom en alltmer auktoritär högerregering under Benjamin Netanyahus ledning, som har underminerat möjligheterna till dialog med Palestina. Den inhemska oppositionen är svag och det finns inte heller något starkt folkligt tryck i Israel för ett fredsinitiativ.
Mot den bakgrunden har USA:s president Donald Trump, i välkänd kejserlig stil, offentliggjort sin plan för fred mellan Israel och Palestina men han glömde bort en viktig komponent: palestinierna. Palestinierna har inte varit part i förhandlingarna vilket visar inte bara på en stor dos av respektlöshet utan också en total brist på en demokratisk process.
Den palestinska myndigheten har helt tagit avstånd från planen, som i huvudsak går ut på att hålla israeler och palestinier isär genom att ge Israel rätt att införliva ockuperad palestinsk mark med israeliska bosättningar, och göra Jerusalem till Israels odelade huvudstad.
Israel tillåts alltså rita om kartan i nykolonial anda medan Palestina splittras ytterligare och erbjuds pengar från USA som om saken gällde en affärsuppgörelse. Planen förutsätter dessutom att Palestina demilitariseras och ställs under den israeliska säkerhetstjänstens kontroll vilket de facto skulle innebära att Palestina inte får statsrättslig suveränitet som en självstyrande självständig stat. I USA har demokraterna förkastat planen som man anser fördjupar krisen och spolierar möjligheterna till en tvåstatslösning.
Den israeliska regeringen har uttryckt att planen erkänner israelisk suveränitet över platser som beskrivs i Bibeln, vilket inte ökar planens genomförandepotential. Den israeliska oppositionsledaren Benny Gantz har meddelat att han stöder planen vilket innebär att det i nuläget inte finns någon öppning för förändringar i Israels politik.
Den långvariga motsättningen mellan Fatah och Hamas har försvagat det politiska ledarskapet i Palestina. För omvärldens stöd är det viktigt med en demokratiseringsprocess så att legitimiteten att representera det palestinska folket ökar.
Den föreslagna planen kan inte skapa fred och stabilitet utan kommer snarare att leda till ökade motsättningar och stor brist på mänsklig säkerhet. Våldet har redan eskalerat. Risken för en ny intifada är uppenbar särskilt i Gaza. Den palestinska diasporan omfattar 10 miljoner människor varav 5 miljoner betraktas som flyktingar. Dessa får enligt planen inte rätt att återvända till ett framtida Palestina.
FN:s organ för mänskliga rättigheter har publicerat en lista med 112 företag – de flesta från Israel men det finns även några andra länder, som har verksamhet i de israeliska bosättningarna – det vill säga områden som det internationella samfundet benämner illegala. Dessa företag kan vara medskyldiga till kränkningar av mänskliga rättigheter i palestinska områden.
En feministisk utrikespolitik ska utmana patriarkala maktstrukturer och verka för kvinnors deltagande i fredsprocesser. Jämställdhet och respekt för mänskliga rättigheter ska vara kompromisslösa utgångspunkter. Feministiskt initiativ uppmanar Sveriges regering att uttala sitt stöd för och sin solidaritet med det palestinska folkets kamp och att parterna ska följa internationell rätt.
Den internationella opinionen för palestiniernas rätt till självstyre är bred. 135 länder har erkänt Palestina som en självständig stat. Det är viktigt att Sverige följer upp erkännandet av staten Palestina och verkar för att FN tar sitt ansvar för att skapa fred och säkerhet i mellanöstern.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST