Jaime Gomez, Saga Tullgren, Mats Ekenger och Olle Vennergrund.

Trumps apartheidplan för Israel är en skymf mot Palestina

2020-03-11 | Jaime Gomez , Mats Ekenger , Saga Tullgren , Olle Vennergrund padlock

OPINION

”Den föreslagna planen kan inte skapa fred och stabilitet utan kommer snarare att leda till ökade motsättningar och stor brist på mänsklig säkerhet”, skriver företrädare för Feministiskt initiativ och uppmanar Sveriges regering att visa stöd för humanitär rätt och solidaritet med det palestinska folket.

Jaime Gomez är utrikespolitisk talesperson och Saga Tullgren, Mats Ekenger samt Olle Vennergrund ledamöter i utrikesutskottet för Feministiskt initiativ.

Israel för en politik, genom en alltmer auktoritär högerregering under Benjamin Netanyahus ledning, som har underminerat möjligheterna till dialog med Palestina. Den inhemska oppositionen är svag och det finns inte heller något starkt folkligt tryck i Israel för ett fredsinitiativ.

Mot den bakgrunden har USA:s president Donald Trump, i välkänd kejserlig stil, offentliggjort sin plan för fred mellan Israel och Palestina men han glömde bort en viktig komponent: palestinierna. Palestinierna har inte varit part i förhandlingarna vilket visar inte bara på en stor dos av respektlöshet utan också en total brist på en demokratisk process.

Den palestinska myndigheten har helt tagit avstånd från planen, som i huvudsak går ut på att hålla israeler och palestinier isär genom att ge Israel rätt att införliva ockuperad palestinsk mark med israeliska bosättningar, och göra Jerusalem till Israels odelade huvudstad.

Israel tillåts alltså rita om kartan i nykolonial anda medan Palestina splittras ytterligare och erbjuds pengar från USA som om saken gällde en affärsuppgörelse. Planen förutsätter dessutom att Palestina demilitariseras och ställs under den israeliska säkerhetstjänstens kontroll vilket de facto skulle innebära att Palestina inte får statsrättslig suveränitet som en självstyrande självständig stat. I USA har demokraterna förkastat planen som man anser fördjupar krisen och spolierar möjligheterna till en tvåstatslösning.

Den israeliska regeringen har uttryckt att planen erkänner israelisk suveränitet över platser som beskrivs i Bibeln, vilket inte ökar planens genomförandepotential. Den israeliska oppositionsledaren Benny Gantz har meddelat att han stöder planen vilket innebär att det i nuläget inte finns någon öppning för förändringar i Israels politik.

Den långvariga motsättningen mellan Fatah och Hamas har försvagat det politiska ledarskapet i Palestina. För omvärldens stöd är det viktigt med en demokratiseringsprocess så att legitimiteten att representera det palestinska folket ökar.

Den föreslagna planen kan inte skapa fred och stabilitet utan kommer snarare att leda till ökade motsättningar och stor brist på mänsklig säkerhet. Våldet har redan eskalerat. Risken för en ny intifada är uppenbar särskilt i Gaza. Den palestinska diasporan omfattar 10 miljoner människor varav 5 miljoner betraktas som flyktingar. Dessa får enligt planen inte rätt att återvända till ett framtida Palestina.

FN:s organ för mänskliga rättigheter har publicerat en lista med 112 företag – de flesta från Israel men det finns även några andra länder, som har verksamhet i de israeliska bosättningarna – det vill säga områden som det internationella samfundet benämner illegala. Dessa företag kan vara medskyldiga till kränkningar av mänskliga rättigheter i palestinska områden.

En feministisk utrikespolitik ska utmana patriarkala maktstrukturer och verka för kvinnors deltagande i fredsprocesser. Jämställdhet och respekt för mänskliga rättigheter ska vara kompromisslösa utgångspunkter. Feministiskt initiativ uppmanar Sveriges regering att uttala sitt stöd för och sin solidaritet med det palestinska folkets kamp och att parterna ska följa internationell rätt.

Den internationella opinionen för palestiniernas rätt till självstyre är bred. 135 länder har erkänt Palestina som en självständig stat. Det är viktigt att Sverige följer upp erkännandet av staten Palestina och verkar för att FN tar sitt ansvar för att skapa fred och säkerhet i mellanöstern.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: