Dagen-efter-piller bör bör vara gratis för alla och finnas tillgängliga på alla apoteken, menar Grön ungdom.

Grön ungdom: Gratis dagen-efter-piller för alla

2020-03-06 | Aida Badeli , Hedda Berkesand , Rebecka Forsberg padlock

OPINION

Att göra dagen-efter-piller gratis skulle underlätta för alla kvinnor, oavsett ålder och ekonomisk situation. Det menar Grön ungdom som vill utöka tillgängligheten från ungdomsmottagningar till att även omfatta landets apotek så att pillren finns tillgängliga när de behövs som bäst och för alla åldrar.

Aida Badeli är språkrör, Hedda Berkesand jämställdhetspolitisk talesperson och Rebecka Forsberg förbundsstyrelseledamot för Grön ungdom.

Varje år dör 47 000 kvinnor på grund av en abort som inte utförts på ett säkert sätt. Det gör osäkra aborter till en av de största dödsorsakerna bland kvinnor i världen. Samtidigt växer hoten mot kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter. Abortmotstånd och kvinnofientlig politik är något som vi i Sverige länge förknippat med andra delar av världen – men den lyxen har vi inte längre.

Medan progressiva partier som Miljöpartiet vill öka skyddet för kvinnors rättigheter arbetar konservativa partier för det motsatta. Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU) driver flera förslag för att begränsa kvinnors rätt till sina egna kroppar. Bland annat vill de att en kvinna som vill göra abort ska tvingas ha ett kuratorssamtal tillsammans med den berörda mannen innan aborten. De vill också receptbelägga dagen-efter-piller.

KDU menar att deras abortpolitik ska värna kvinnors psykiska hälsa. Det är rent ut sagt ett skämt - hade det varit sant hade de inte jobbat så hårt för att försvåra för kvinnor som vill undvika en oönskad graviditet. Dessutom verkar KDU helt ha missat att dagen-efter-piller och abortpiller är två olika saker.

När kvinnohatet växer måste vårt motstånd göra detsamma. Grön ungdom har alltid stått upp för aborträtten och dessutom länge drivit frågan om gratis preventivmedel för unga kvinnor. Till skillnad från KDU tycker vi att kvinnor själva ska få bestämma över sina livsval, utan inblandning av politiker.

Inför internationella kvinnodagen föreslår vi därför att kvinnor ska kunna få gratis dagen-efter piller på apotek.

I dag kan den som är i behov av ett dagen-efter-piller hämta ut det gratis på ungdomsmottagningar, men mottagningarna är i regel bara öppna under veckorna och tar bara emot kvinnor upp till en viss ålder. Dagen-efter-piller kan tas upp till fem dygn efter oskyddat sex, men blir mindre effektiva för varje timme som går. Detta gör alternativet att vänta till måndagen när ungdomsmottagningen öppnar, onödigt riskabelt för någon som haft oskyddat sex under fredag eller lördag kväll. Den som behöver söka sig till apotek på grund av tidpunkt eller ålder kan dessutom idag behöva betala flera hundra kronor för ett enda piller. Förutom att det är mycket pengar är att få dagen-efter-piller redan idag alldeles för krångligt. Att göra dagen-efter-piller gratis skulle underlätta för alla kvinnor, oavsett ålder och ekonomisk situation.

Att som KDU vill istället receptbelägga dagen-efter-piller skulle resultera i sämre tillgänglighet. Konsekvensen skulle bli att fler kvinnor som av olika skäl inte vill bli gravida lämnas utan hjälp och därför riskerar att bli det mot sin vilja. KDUs politik är alltså den absolut mest effektiva för att öka antalet oönskade graviditeter, samtidigt som de gör allt de kan för att inskränka aborträtten. Att försvåra för kvinnor att göra fria val är kvinnofientligt, oavsett vilka fina ord KDU väljer som förklädnad för sin bakåtsträvande politik. Till skillnad från KDU tycker Grön ungdom att kvinnans kropp är hennes att bestämma över, inte politikernas.

KDU är tyvärr inte ensamma på högerkanten om att vilja vrida klockan flera decennier tillbaka. Den konservativa backlashen i Sverige som hotar kvinnors rättigheter är här och nu. Att konservativa partiets kvinnosyn och inställning till abort normaliseras är en farlig utveckling. Politiken de bedriver är inte värdig en feministisk demokrati som Sverige. Därför kommer Grön ungdom alltid stå upp för kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: