Fr v: Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister, Matilda Göranzon och Cecilia från Me too Swedens styrelse.

Me too Sweden framförde krav till jämställdhetsministern

2020-01-14 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

På måndagen hade företrädare för feministiska organisationen Me too Sweden ett möte med jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och framförde en rad krav. Feministiskt perspektiv ställde några frågor till ordförande Matilda Göranzon i en mejlintervju.

FAKTA/Me too Sweden

Startades 2018 i samband med #metoo, efter en manifestation med flera tusen deltagare på Sergels torg den 22 oktober 2017 av arrangörerna Gabriella Ohlzon och Carolin Solskär. Me too Sweden är en feministisk, ideell organisation esom arbetar för ett jämställt samhälle fritt från sexuellt våld. .

Vad kan du berätta om bakgrunden?

”Me Too Sweden arbetar bland annat med att samtala med politiker för att bibehålla #metoo på agendan. Sexuellt våld och dess konsekvenser är ett otroligt viktigt ämne som måste prioriteras inom politiken. Me Too Sweden vill ha ett jämställt samhälle fritt från sexuellt våld och för att nå det så krävs förändring. Därav mötet.”


Vilka krav framförde ni?

”Vi framförde totalt 9 krav där 4 av kraven fokuserade på sexuellt våld och trakasserier på nätet. Vi överlämnade 9 sidor där vi beskrev varför dessa krav behöver genomföras och förslag på hur de ska genomföras.”


Hur var mötet?

”Det var ett bra möte där vi fick möjlighet att framföra våra krav och samtala kring varför de behövs samt hur vi tänker oss att de ska genomföras. I och med att det är stora och viktiga krav så hade självklart mer tid behövts. Vi ser fram emot en fortsatt kontakt med statsrådet Åsa Lindhagen för att säkerhetsställa att kraven genomförs och för ett närmare samarbete/dialog.”


Vad mer har Me too Sweden på gång framöver?

”Vi kommer fortsätta att samtala med politiker för att få igenom våra krav. I slutet av januari kommer vi vara med i podden Så kan det gå – en framgångspodd fast för relationer. Där kommer vi bland annat prata om våld i nära relationer och normaliseringsprocessen. Vi jobbar även med att uppdatera vår hemsida www.metoosweden.se så att den blir mer interaktiv och informativ.

Styrelsen arbetar på nya projekt som jag tyvärr inte kan gå in på i nuläget. Men så fort de blir klara så kommer de att publiceras i våra sociala medier. (Instagram, Facebook och hemsidan.)

Utöver det så fortsätter vi att stötta den mängd personer som hör av sig till oss och är i behov av stöd och läkning.”


Kraven från Me too Sweden:

  1. Sex- och samlevnadsundervisningen måste erbjudas tidigt, vara ett fristående ämne samt vävas in i andra ämnen.

  2. Sexualbrott måste prioriteras.

  3. Tryggheten och garantin att kunna anmäla måste öka.

  4. Det borde införas ett nationellt varningssystem för personer som misstänks för att ha begått sexualbrott.

  5. Metoo-konventionen måste implementeras och ratificeras i Sverige.

Åtgärder för att bekämpa sexuellt våld och trakasserier på nätet

  1. Sexualundervisning i grundskolor måste uppdateras och inkludera digital kommunikation.

  2. Barn måste skyddas från att se våld mot kvinnor, transkvinnor och ickebinära och utrustas med ett kritiskt perspektiv på porr.

  3. Polisen måste ha resurser för att utreda och förebygga nätvåld mot kvinnor/tjejer, transkvinnor/transtjejer samt ickebinära.

  4. Bildbaserade sexuella övergrepp ("hämndporr") borde rubriceras som ett sexbrott i lagen, inte som olaga integritetsintrång.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: