#metoo-manifestation på Sergels torg i Stockholm, 22 oktober 2017.

#metoo: Manifestationer i hela landet samlade tusentals

2017-10-24 | FemPers padlock

INRIKES

På söndagen förflyttade sig ilskan, sorgen, och kraven på förändring som följt av den flodvåg av vittnesmål om sexuella övergrepp, ofredanden och kränkningar från framför allt kvinnor under hashtaggen #metoo ut på gator och torg över hela Sverige. Flera av talarna valde att rikta sina krav till män. Agneta Sandell fotograferade.

Hela Feministiskt perspektivs livesändning av manifestationen på Sergels torg.

Manifestationer hölls på åtminstone 13 platser i Sverige på söndagen. Förutom på Sergels torg samlades 200 människor i Umeå. Möllevångstorget i Malmö fylldes av hundratals människor i en manifestation med tal, musik och gruppkramar. Dessutom samlades människor på Stora torget i Uppsala, Våghustorget i Örebro, och Götaplatsen i Göteborg. Bland övriga orter syns Linköping, Kalmar, Lund, Västerås, Visby, Borås och Hudiksvall.


Gabriella Ohlzon och Caroline Solskär berättar om sitt initiativ.


Frida Boisen, moderator och digital chef på Bonnier tidskrifter, intervjuar jämställdhetsminister Åsa Regnér.


Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister delade i sitt tal med sig av en egen erfarenhet av sexuellt ofredande, där hon liksom många andra inte anmälde, utan lade skulden på sig själv. ”Vi har fått nog nu”, säger hon och utlovar ånyo att regeringens förslag till samtyckeslagstiftning ska läggas fram före årsskiftet. Frida Boisen konstaterade att många av de utsatta är barn och unga och att många vuxna vittnar om övergrepp i barndomen. Ett av svaren på det från Regnér är att barnkonventionen nu ska bli lag i Sverige. Hon och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson kommer också att samla arbetsmarknadens parter för att formulera strategier inför det som kommit fram den gångna veckan, och hon har också ett rakt budskap till förövarna bakom den enorma mängd kränkningar och övergrepp som offentliggjorts via #metoo: ”Sluta upp med det.”


Ida Östensson, styrelseordförande för Make equal och grundare av Fatta-rörelsen, berättade om bakgrunden till rörelsens allt mer högljudda krav på en samtyckeslagstiftning och samtyckeskultur i det svenska samhället. Hela talet kan ses och läsas här.Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, intervjuas flera gången under manifestationen.

I sitt tal räknade Gudrun Schyman upp en del av alla platser i Sverige och världen där människor manifesterade på söndagen. Hon erinrade om manifestationen med krav på samtyckeslagstiftning som också samlade tusentals för fyra år sedan på Medborgarplatsen i Stockholm och att alla partier i riksdagen nu säger sig vara för en sådan: ”Utan Fatta-rörelsens arbete hade den lagen inte kommit fram.”

Vidare menar Schyman att #metoo synliggör ett mönster, ett behov av att bryta den destruktiva patriarkala makten, och kan bana för den förändring i synen på säkerhet som krävs för att kvinnors säkerhet på livets alla områden ska sättas högst upp på dagordningen. Sexuella övergrepp måste bekämpas för att människor ska kunna bejaka kärleken, betonar Gudrun Schyman: ”Vi vet alla vilken kraft kärleken är i våra liv och vi vill alla kunna bejaka den, oavsett kön, oavsett könsidentitet, oavsett sexualitet och oavsett allt, vi är människor, vi är unika, vi är lika, vi är olika, men vi vill alla känna kärlek och det kan vi inte inte göra om vi hela tiden ska vara på vår vakt, om vi hela tiden ska sätta upp ett pansar mellan oss och andra människor.”Bland de sista att framträda på #metoo-manifestationen i Stockholm var Fanna Ndow och Ammie Bramme Sey, som driver podden Raseriet. De hade med sig en kravlista riktad till ”Sveriges män 2017”:

  • Sluta ta på kvinnor du inte känner

  • Sluta tjata! Sluta tjata till dig en dans, en kyss, ett telefonnr, att ni ska gå hem tillsammans, att ni ska ha sex

  • Sluta ha sex med kvinnor som sover

  • Sluta ha sex med kvinnor som är för fulla

  • Sluta ha sex med kvinnor som inte visar på något sätt att dom vill ha sex med dig

  • Sluta skratta med när dina vänner drar sexistiska skämt

  • Sluta förminska och ifrågasätta kvinnors vittnesmål om sexuella övergrepp

  • Sluta vara så rädd för att prata om dina känslor och tankar med andra män i din omgivning

  • Sluta säg ”inte alla män” när vi pratar om att nästan alla kvinnor har fallit offer för sexuella trakasserier och övergrepp

  • Sluta våldta oss förf-n

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: